Türkiye Süper Kupası’ndaki kriz Avrupa’yı salladı: Çağdaş Atatürk, Suud’a uymadı

Fenerbahçe ile Galatasaray arasındaki Süper Kupa’nın “Suudi Arabistan’ın tavrı nedeniyle” iptal olması, Avrupa’da olay yarattı. Bild Gazetesi, “Modern Atatürk, Suud’a uymadı. Soyunma odalarını basıp Fenerbahçe’nin ‘Yurtta Sulh, Cihanda Sulh’ pankartını almak istediler‘ diye yazdı.

Süper Kupa finalinin iptali, Avrupa’nın büyük gazetelerinde manşetlerde yerini aldı. Gazeteler, spor kanalları, televizyonlar ve radyolarda bu durum “son dakika gelişme” diye verildi.

“Atatürk tişortleri nedeniyle Suudi Arabistan’daki süper kupa iptal edildi”, “Çölde büyük olay var: Fenerbahçe- Galatasaray Türkiye’ye dönüyor“, “Çağdaş Atatürk, Suud’a uymadı” manşetlerinin yanı sıra, iki takımın maçtan önce ısınma sırasında, “Atatürk silüetli tişört giymek istediği, ancak Suudiler’in buna izin vermediği“ belirtildi.

“TFF MAÇI ÇÖLE SATMIŞTI”

Bild Gazetesi, “Türk Futbol Federasyonu, bu maçı Suudi’lere sattı. Maçı çöle sattılar. Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı. Zaten bu ülkeye maçın alınmasına tepkiler vardı. Şimdi Süper Kupa oynanmayacak. Bunun nedeni Suudilerle, din ve değerler konusunda yaşanan anlaşmazlık” diye yazdı.

Bild, Suudi yetkililerin, Suudi Polisi’nin ve yetkililerin “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh“ pankartı taşımak isteyen Fenerbahçe’den bu pankartı zorla almak istediğini ve soyunma odasını bastığını yazdı.

“SUUD’UN KAFASINA UYMUYOR”

Gazete, “Isınmada her iki takım da Atatürk forması giymek istedi. Suudiler buna karşı çıktı. Atatürk, din ile devlet arasında bir ayrım ilkesine dayanan laikliği savunuyor. Bu Suudi Arabistan’a uymuyor. Bu nedenle hükümet, iki takıma kesinlikle izin vermedi” ifadelerini kullandı.

Pankartın kesinlikle sahaya alınmak istenmediği de vurgulandı. Gazeteler, Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’un, “Atatürk yoksa, Türkiye de yoktur” şeklindeki sözlerine yer verirken, iki kulübün ortak kararla Türkiye’ye dönme kararı aldığını açıkladıklarını duyurdu.

AVUSTURYA, İSVİÇRE, DANİMARKA…

Avusturya’nın etkili yayın organlarından Heute de, olayı manşetten duyurdu. Haberde, “Suudi Arabistan’daki Türkiye Süper Kupa derbisi iptal oldu. Suudiler, ülkelerinde yasaklı Atatürk’ü istemedi” diye yazdı.

Haber Hollanda, İngiltere, İsveç

ülkelerinin yayın organlarında da ilk sırada… Danimarka’daki haber sitesi Der Nordschleswiger haberi, “Türkiye Süper Kupası, Suudi Arabistan tavrı nedeniyle iptal oldu” diye yazdı.  

AVRUPA’DAKİ GAZETELERE SÜPER KUPA DAMGA VURDU

KICKER (Almanya): Cumhuriyetin 100’üncü yılında kargaşa: Riyad’da Türkiye Süper Kupası iptal edildi

AS (İspanya): Süper Kupa maçı, Suudi hükümetiyle yaşanan anlaşmazlık nedeniyle ertelendi

ESPN (İspanya): Süper Kupa finali başlama vuruşundan önce iptal edildi

Mundo Deportivo (İspanya): Türk futbolunda yeni karışıklık: Galatasaray ve Fenerbahçe, Riyad’daki Süper Kupa karşılaşmasının başlamasına dakikalar kala oynamayı reddetti

Record (Portekiz): Fenerbahçe ve Galatasaray, Suudi hükümetiyle yaşanan anlaşmazlık nedeniyle Süper Kupa maçına çıkmayı reddetti

Lequipe (Fransa): Galatasaray-Fenerbahçe arasındaki Süper Kupa maçı iptal edildi

La Gazetta Dello Sport (İtalya): Riyad’da Fenerbahçe ile Galatasaray arasındaki İstanbul derbisi iptal edildi

Tuttosport (İtalya): Galatasaray ve Fenerbahçe oynamak istemiyor: Süper Kupa maçı iptal oldu

Voetbal International (Hollanda): Türk kulüpleri Süper Kupa finali için sahaya çıkmayı reddetti

KAYNAK : SÖZCÜ Gazetesi, Ali Gülen

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir