YAŞAM MÜCADELESİNİN SİMGESİ: KIYMET

Sanatçı Oya Pervin Pelit’in yazıp ve yönettiği, Şerife Tarakçı’nın ‘Bir Cinayet Gecesinin Kronolojisi’ adlı romanından tiyatroya uyarlanan ‘Kıymet’ oyunu sahnelendi. Bergedorf bölgesinde, Theater Haus im Park’da sahnelenen oyunda hem seyirciler, hem de Şerife Tarakçı oldukça duygulu anlar yaşadılar.

Haber: Naciye ASLAN/Foto: Özgül KARIK

O-Medien Produktions organizesinde, Alman Türk Kadınlar Derneği’nin destekleriyle dublaj sanatçısı, yönetmen, oyuncu ve yazar Oya Pervin Pelit ile başrolde Nur Ilıcak, tiyatro oyunu ‘Kıymet’i seyircilerle buluşturdu. Şerife Tarakçı’nın ‘Bir Cinayet Gecesinin Kronolojisi’ adlı romanından uyarlanan tek bölümlük oyunda çocukluktan başlayan ve hayatın diğer zaman dilimlerinde de yaşanılan terkedilmişlik, hayal kırıklığı, şiddet ve yaşam mücadelesi konuları işlendi.

HAYAL KIRIKLIĞI VE ŞİDDET HAYATIN HER DÖNEMİNDE SÜRDÜ

Annenin Almanya’ya çalışmak için gitmesiyle üzüntü yaşayan Kıymet, terkedilmişliğin verdiği duygularla hayal kırıklığı yaşarken, çocukluk düşlerini hep erteliyor. Genç kız olduğunda, beğendiği bir kişi olan Erman ile evlenmesinden sonra ilk başta evlilik mutlu geçse de, ileriki süreçte şiddet görüyor. Kendi hayatını yeni kurmak için gittiği sığınma evinde, kocasının geri dön çağrılarını kabul etmeyince, silahlı saldırıya uğrayan ve hastaneye kaldırılan Kıymet, burada kendisine ziyarete gelen arkadaşı tarafından yürüyemeyeceği gerçeğini öğrenince dünyası bir kere daha kararıyor. Hayatı boyunca yürüme yeteneğini kaybeden Kıymet, ölümle yaşam arasında gelip giderken, yaşama duygusu yeşerip, dört elle hayata sarılıyor.

ŞERİFE TARAKÇI’DAN DUYGU DOLU MEKTUP

Oyun bitiminde Şerife Tarakçı’nın yazdığı duygu dolu mektubu, yaşadığı olayların etkisinde kalmasından dolayı, kendisinin yerine Oya Pervin Pelit tarafından duygulanarak okundu. Daha sonra tiyatroya desteğini sunanlara birer buket, oyuncu ekibine de Tarakçı’nın hazırladığı hediyeler takdim edildi.
Tiyatroda bulunanlar arasında ilk göze çarpan, milletvekili Güngör Yılmaz (SPD), Hamburg Fenerbahçeliler Derneği Başkan Yardımcısı Himmet Keklikçi, HTKKD başkanı Serap Candan’ın yanısıra, STK temsilcileri ve tiyatroseverler yer aldılar.

OYA PERVİN PELİT’TEN TEŞEKKÜR MESAJI

Oya Pervin PELİT: ”Bugün teşekkür günü, KIYMET tiyatro oyunumuza ilgi gösterip, salonumuzu şereflendiren Hamburg izleyicisine, manevi desteğini esirgemeyen kadın derneklerine, tiyatro gruplarına, spor kulüplerine, milletvekillerine, televizyon programcılarına, basına, oyun ekibime, ve ilham kaynağıma, gönülden teşekkür ederim. Hamburg sizlerle coşkulu.. Sevgiler cümleten..”

TİYATRO HAKKINDA NE DEDİLER?

Güngör YILMAZ: Birleşmiş Milletlerin araştırmasında, her 4 insandan birinin kadına şiddet uygulanabilir denildiğini belirten Yılmaz, ”Şiddetle mücadele insanın kendisiyle mücadelesiyle başlar. Bu düşünceleri atmadığımız sürece şiddet içinde korku ile yaşayan insanlarımız var. Bununla mücadele hepimizin görevidir” dedi.


Emin SAĞLIK (Hamburg Türk Basın Birliği Başkanı): “Çok profesyonelce hazırlanmış bir oyun seyrettik. Konusu, müziği, dekoru ve mutlaka izlenmesi gereken bir oyundu. Zaman zaman gözlerimiz doldu; ağlamamak için kendimizi zor tuttuk. Tüm ekibi kutlarım.”

Himmet KEKLİKÇİ : ”Gerçek hayattan alınmış bir öykü üzerine kurulan bu tiyatro oyununda, çok iyi bir hazırlık dönemi ile seyircinin karşısına çıkılması, ses, sahne düzeni, oyunda ince ayrıntılara bile yer verilmiş olması, oyuncu kadrosu ve müziği ile kaliteli bir oyun izledik. Tebrikler..

OYUNDAKİ EKİP

Yazar-Yönetmen: Oya Pervin Pelit
Sahne, Ses ve Teknik: Albert Post
Müzik, Altyazı: Onur Post
Video: Adil Emre Ilıcak
Müzik Direktörü: Nur Deniz Kaplan
Sahne Amiri: Deniz Volkan Sönmez
Süper Vizör: A.Osman G.oğlu
Sunucu: Emine Sonugür
OYUNCULAR
Nur Ilıcak, Nazmiye Duygu Çelik, Timuçin Dizdaroğlu, Sema Sönmez, Kasım Baydilli, Gülderen Arık, Nazlı Değirmenci, Fatoş Balkaş, Suzan Kaya.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir