Yurtdışı Seçim Sandıkları İçin Son 7 Gün Heyecanı

Türkiye’de 14 Mayıs Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Seçimleri için Yurt dışında yaşayan seçmenleri bağlı oldukları Başkonsolosluklarda 27 Nisan’da başlayan Oy Kullanma işlemleri bütün hızıyla devam ederken,  oy kullanmada son gün olan 9 Mayıs’a kadar Seçmenleri sandık başına çekmek üzere bazı partiler otobüs ve minibüslerle Başkonsolosluk seçim alanına taşıma sistemi başlattı. 

Haber: Mehmet Atak : (Gazetem.eu/Liman)/ Fotoğraflar: Cem Mirzanlı ve  Mustafa Özlü)

Çeşitli Seçim İttifakları ile Bağımsız olarak seçime giren Partilerin yarıştığı Türkiye’deki 14 Mayıs seçimlerine sadece  12 gün kala, 27 Nisan’da başlayan ve 7 gün sonra (9 Mayıs) sona erecek olan Yurtdışında yaşayan Seçmenlerin Başkonsolosluklarda  oy kullanma uygulaması kapsamında, Hamburg ve Schleswig-Holstein eyaletlerindeki Türkiye kökenli 85 600 vatandaşımız da akın akın bu önemli vatandaşlık görevlerini yerine getirmek üzere seçim alanına koşuyor. Hafta sonu ve tatil günü 1 Mayıs İşi ve Emekçiler Günü’nde, havanın da açık olması dolayısıyla uzun kuyruklar oluşturarak sıralarını beklerlerken, Başkonsolosluğun içinde de yoğun bir faaliyet gözer çarpıyor.  Kiel şehrinde seçim sandığı kurulmasına Alman hükümetince müsaade edilmemesi sebebiyle araç park yerlerinde Kiel, Lübeck, Flensburg gibi uzak kent plakalı araçlar da dikkat çekmekteydi.

Dış merdivenlerden binaya girildiğinde kurulan 2 seçim sandığındaki 5 görevli, yalnızca Yaşlı ve Engelli Seçmenlere hizmet veriyor.  Binanın bitişiğindeki büyük bir çadırda ise 7 Seçim Sandığında  sabah 9’dan  Akşam 21.00’e kadar  oy kullanma, daha sonra  Oy Zarflarının sayımı da dahil olmak üzere günde 14 saat yoğun bir tempoda,  titiz bir şekilde hizmet sunan  onlarca görevli bulunuyor.

Sabah kahvaltılıklarını ev hanımları hazırlayıp getirirken, Öğle yemekleri de bazı sponsor restoranlar tarafından seçim hizmeti olarak servis ediliyor.

MİLLETVEKİLLERİ GÜNGÖR YILMAZ ve MEHMET YILDIZ’DAN SEÇİME DAVET

Hamburg Eyalet Parlamentosu  Milletvekilleri’nden Güngör Yılmaz (SPD)  ile Mehmet Yıldız( SOL Parti) da Başkonsolosluk önünde oy kullanmak üzere sıra bekleyen vatandaşlarımızla görüşüp, sohbet ettiler. Harburg AKM Başkanı Medet Doğan’ın da bir ara  iştirak ettiği görüşmelerde, bir vatandaşlık görevi olan Oy kullanmanın önemine değinen Mehmet Yıldız, seçmenlerin birbiriyle irtibata geçerek, toplu şekilde oy kullanmaya gitmeye davet etti. Güngör Yılmaz ise, seçimlerin demokrasilerdeki önemine yönelik, mutlaka sandık başına gidilmesi gerektiğini vurguladı.

CHP SEÇİM GÖREVLİLERİ

Cem Suveren
Hafize Avşar
Hülya Keser
Oya Pervin Pelit
Kenan Koçkaya
Meral Işıltı
Şevket Maden
Şenol Keser

İYİ PARTİ SEÇİM GÖREVLİLERİ

Ekrem Daşdemir

Yaşar Gümüştekin

Mustafa Faruk Özlü

Ruhi Özer, Nuh Yıldırım

Tahir Okur

Ergün Uçar

SAADET PARTİ SEÇİM GÖREVLİLERİ

Ahmet Avcı

Alparslan Yalçın

Cemil Kalın

Yusuf Matiloğlu

DİĞER PARTİLER

Bazı nedenlerle ekipteki tüm isimlerin yazılmasını istemeyen partilerin sorumluları ise şunlardı:

AKP : Ali Ekinci

MHP : Şahin Almaoğlu

YEŞİL SOL PARTİ : Naime Erdem

HEYECAN DORUKTA, AMA KATILIM BEKLENTİLERİN  ALTINDA

Oy kullanmak için önce Kimlik belgesini görevliye uzatan seçmenlerin kimlik bilgileri Bilgisayardan kontrol ediliyor. Ardından da adı Liseye yazılıp, kendisine bir Zarf ile birlikte 1 Mühür ve biri küçük boyda Cumhurbaşkanlığı Adayları Oy Pusulası, diğeri de yaklaşık 100 cm uzunluğundaki Milletvekilliği Oy Pusulası verilip, özel bölüme gönderiliyor. Burada istediği Aday ve Partinin işaretli bölümüne mühürü vuran seçmen, bu 2 Oy pusulasını katlayıp zarfa koyarak, ağzını kapatıyor ve açıkta duran Seçim Sandığına atıyor.  Oyunu kullanan seçmen, listede adının yazılı olduğu bölümü imzaladıktan sonra evinin yolunu tutuyor.

Peki, bir yılı aşkın bir zamandır yurtiçi ile  dışında yaşayan vatandaşlarımız  arasında “Yüz yılın Seçimi” olarak nitelendirilen 14 Mayıs seçimleri için Hamburg Başkonsolosluğu’nca kurulan 8 sandıkta  ilk 5 günlük oy kullanma rakamlarına bakıldığında, 85 600 seçmenin bulunduğu bu bölgedeki  katılım oranı, yaşanan seçim heyecanı ile pek de doğru orantılı olarak görünmüyor.

Edinilen bilgilere göre ilk 5 gündeki  rakamlar pek de beklenildiği oranda değil.  Oy verenlerin sayısı, günde  ortalama 2 bin ile 2500  arasında seyrediyor. Bu durumda, 86 bin  seçmenin bulunduğu bu bölgede, toplam 13 günlük süresinde oy kullananların sayısının yüzde 50 dolayında olabilir. . Ancak, son 7 günde oy kullanma sayısında  muhtemel bir patlamanın yaşanması  ihtimali de  gözden uzak tutulmamalıdır. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir