17. Sıradan aday gösterildi ama 1. sıradaymış gibi çalışıyor! İşte CHP‘li Temel Öner Röportajı…

31 Mart Yerel Seçimlerine günler kala siyasetin nabzını tutmaya devam ediyoruz. İstanbul Anadolu yakasının önemli ilçelerinden Sancaktepe’de CHP ile AKP arasında seçim yarışı tüm hızıyla devam ediyor. Adaylar seçimlerdeki vaadleri ile halkı ikna etmeye çalışırken partililerin emekçileri ise seçimin kazanmak olmak için sokak sokak yoğun gayret gösteriyorlar. Ama aralarında bir kişi var ki CHP Sancaktepe’nin Temel abisi, CHP listesinden 17. Sırada Belediye Meclisine aday gösterilen Temel Öner, çalışma azmi ve özverisiyle ön plana çıkıyor. Bizde sokağın sesi Temel Öner ile çok samimi bir röportaj gerçekleştirdik.

CEM MİRZANLI/RÖPORTAJ

Foto:Temel Öner-Facebook

SANCAKTEPE’DE ALPER YEĞİN’İ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NE, EKREM İMAMOĞLU’NU BELEDİYE BAŞKANI YAPACAĞIZ

  1. Temel abi 17. Sıradan aday gösterildin ama 1. sıradan aday gösterilmiş gibi çalışıyorsun bunun nedeni ne?

“4 yıl SHP’liyim. Yaklaşık 30 yıldır Cumhuriyet Halk Partisi’nde siyaset yapıyorum. Nasıl siyaset yaptığımı başta Sancaktepe Cumhuriyet Halk Partisi’nin onurlu örgütü ve değerli Sancaktepe halkı görüyor ve biliyor. Hiçbir zaman siyasete ‘ben’ kelimesini kullanmadım, hep ‘biz’ dedim. Kendimi nasıl bir yere taşırım hesabı hiçbir zaman yapmadım. Hep o doğrultuda mücadele verdim. Kendi geleceğim için değil, ülkemin geleceği için, yaşadığım ilçenin geleceği için mücadele verdim. 30 yıldır üyesi olmaktan onur duyduğum Cumhuriyet Halk Partisi’nin çok değerli ve saygın parti büyüklerimizle yüz yüze görüşerek 31 Mart yerel seçimlerinde böyle bir düşüncemin olduğunu paylaştım. Onlar da gelen cevaplar moral ve motivasyonumu yükselterek heyecanımı arttırdı. Bütün hesaplarımı ön seçim yapılacak diye yaptım, ancak partimizin yetkili organları Sancaktepe ilçesinde ön seçimi uygun görmediler. Atama yöntemi ile meclis üyesi adayları belirlendi, bize uygun görülen yerde 17 numaraydı. Evet, benim olduğum sıra numarasından daha önemli yaşadığım ilçenin geleceği önemli.

Evet, 1 numaradaymış gibi çalışıyorum, gece mi gündüzüme katıyorum. Kendim için değil, ülkem için geleceğimiz için çalışıyorum. Hiçbir zaman ‘Ben bu partiden ne alırım?’ değil, ‘Ben bu partiye ne verebilirim?’ hesabını yaptım. Her gittiğim yerde bana CHP’li demezler, ‘CHP’nin kendisi geldi’ derler. Bu saatten sonra sıra numaram hiç önemli değil, tek bir hayalim var, tek bir hedefim var: Sancaktepe’de Alper Yeğin’i İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne, Ekrem İmamoğlu’nu belediye başkanı yapmak için elimden geleni yapacağım. Ve inanıyorum ki Sancaktepe’yi de alacağız, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni de tekrardan çok rahat alacağız. 17 numarada olmak benim için şereftir, bunu açık ve net söyleyeyim.

2- Sancaktepe’de vatandaşlar neden size oy versin?

Sancaktepeli vatandaşlarımız her şeyi görüyor. 2008 yılından beri Sancaktepe’yi AKP yönetiyor. Merkezi iktidar aynı partide olmasına rağmen gözle görülür, elle gösterilir bir tane hizmetleri yok. AKP iktidarı Sancaktepe’ye ne verebilir mi değil, Sancaktepe’de ne alabilirimin hesabını yaptı. Hep bu 16 yıllık Sancaktepe marjinalitesini anlatsam ne saatler yeter, ne sayfalar. İki örnek verebilirim: Birincisi, Sarıgazi merkez özellikle sabah ve akşam işe eve gidiş ve geliş saatlerinde trafik felç oluyor. Bununla ilgili belediye başkan adayı Sayın Alper Yeğin’in çok güzel bir projesi var.

İkinci bir sorun, cumartesi günleri kurulan pazar Sancaktepe’nin eski adıyla Sarıgazi dediğimiz merkezi felç ediyor. Sancaktepeliler çok ciddi maduriyetler yaşıyor. Sancaktepeliler, size neden oy versinler diye sorarsanız, yönetmiş olduğunuz sorunun cevabını 5 yıllık İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin halka dokunan hizmetleri ile örnekler verebilirim. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ihtiyaç sahibi çocuklara, dar gelirli vatandaşlara halk sütünü evine kadar götürüyor. Yine, dar gelirli vatandaşların dışarıda bir simit, bir çayın 5-50 TL olduğu bir yerde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kent lokantaları 4 çeşit yemeği 40 TL’ye veriyor. Çalışan anne ve babanın çocukları için çok sayıda kreşler yapıldı, anne çocuğunu kreşe bırakıyor, akşam iş çıkışı gelip alıyor, çok cüzi bir ücrete. Dar gelirli üniversite öğrencilerine hem burs veriliyor, bu rakam yaklaşık 100.000 öğrenci artı çok cüzi ücretlere yurtlar tahsis edildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin aynı zamanda anne kart dediğimiz çocuğu belli bir yaşa gelene kadar anne istediği yere ücretsiz o kartla seyahat edebiliyor. Buna benzer yüzlerce İBB hizmetini anlatabilirim. Bütün engellemelere rağmen, bütün baskılara rağmen, bütün kısıtlamalarına rağmen İstanbul Büyükşehir Belediyesinin yaptıkları, bizim de aynısını ilçelerde yapacaklarımız olacak. Mahalle temsilcilikleri kuracağız, o mahallenin sorunlarını o mahallenin muhtarlığının başkanlığında o mahalleli tartışacak, sorunlarını bize getirecekler. O sorunların çözümü için biz de çaba harcayacağız, emek vereceğiz. Dar gelirli ve yoksul ailelerin sosyal yardım paketleri ile değil, o mağdur olan ailelerde çalışabilir durumda olan aile reisinin veya ailede herhangi birinin insanca yaşayabileceği bir yerde iş imkanı sağlamak, ona buna boyun eğme, kendi imkanları ile çalışacak belediyemizin istihdam ofislerini kurarak bu tür mağduriyetleri ortadan kaldıracağına dair projelerimiz var. İstanbul’un en büyük 10 ilçesinden biri olan Sancaktepe’yi şahlandıracak belediye başkan adayımız Sayın Alper Yeğin’in projeleri var. Sancaktepe, onun için bize oy vermeli, hizmet için bize oy vermeli, doğru yatırımlar için bize oy vermeli, beton binalar alanlar değil, yeşil alanlar için bize oy vermeli.

‘BALIK YEDİRMEYİ DEĞİL, BALIK TUTMAYI ÖĞRETECEĞİZ.’

  • 3Eğer seçilirseniz ilk yapacağınız şey nedir?

Eğer seçilirsem, ilk yapacağım şey mahalle meclislerinin kurulması için büyük bir çaba harcamak olacak. Gençler için ne yapabileceğimizi gençlerle oturup konuşacağız. Gençlerin düşünceleri geleceğimiz için olmazsa olmazımızdır. Sancaktepe ilçemize bağlı bir köyümüz var, Paşaköy. O köy için çok güzel şeyler düşünüyorum, çok ciddi projelerimiz var. O köyde hayvancılığın ve tarımın kalkınması için köylüye destek vereceğiz. Gerçek ihtiyaç sahibi ailelerin tespit edilip, onlara iş imkanı sağlamak olmazsa olmazlarım arasındadır. Sancaktepe’nin en büyük sorunu, yukarıda da belirttiğim gibi özellikle sabah akşam işe ve gelişlerde trafiğin ciddi sorun olduğunu görüyoruz. Sancaktepeli’nin çıkıp nefes alacağı doğru dürüst bir parkı yok. Bununla ilgili yine belediye başkan adayımızın çok ciddi ve takdir edilecek projeleri var.

Dar gelirli vatandaşlara, hani bir söz vardır, ‘Balık yedirmeyi değil, balık tutmayı öğreteceğiz.’ Gençlerimiz için en az 3 noktada farklı spor dallarında spor yapabilecekleri spor kompleksleri ve halı saha, basketbol sahası gibi spor tesisleri kuracağız. Psikologların madde bağımlılığına karşı önce ailelere, sonra da çocuklara belli eğitimlerde madde bağımlılığının zararlarını anlatacak eğitimler verdireceğiz. Sancaktepe sınırları içerisinde olan sanayi ve fabrikalarda personel alımlarının istihdamını belediyemizin kurmuş olduğu istihdam ofislerinde sağlanmasını talep edeceğiz.

  • 4- Sancaktepe’de vatandaşların en büyük derdi nedir ve partinizin buna çözümü?

Sancaktepe’nin en büyük sorunu, yukarıda belirttiğim gibi özellikle sabah akşam işe ve geliş gidişlerde trafik sorunudur. Sancaktepeliler’in çıkıp nefes alacakları doğru dürüst bir yerleri yok; bununla ilgili olarak belediye başkan adayımızın çok ciddi ve takdir edilecek projeleri bulunmaktadır. Gençlerimiz için en az 3 farklı noktada, çeşitli spor dallarında faaliyet gösterebilecekleri spor kompleksleri, halı sahalar, basketbol sahaları gibi spor tesisleri kurmayı planlıyoruz. Psikologların madde bağımlılığına karşı önce ailelere, sonra da çocuklara yönelik olarak belli eğitimlerde madde bağımlılığının zararlarını anlatacak eğitimleri düzenleteceğiz. Sancaktepe sınırları içinde bulunan sanayi ve fabrikalarda personel alımlarının istihdamını, belediyemizin kurmuş olduğu istihdam ofislerinde sağlanmasını talep edeceğiz.

EN KÖTÜ ÖN SEÇİM, EN DEMOKRATİK ATAMADAN İYİDİR

  • 5- CHP iktidar olmak için ne yapmalı?

Bakın, Cem bey, 1973-1977 yıllarına bakalım, çok fazla geriye gitmemize gerek yok. Cumhuriyet Halk Partisi, 73 ve 77 yıllarında yapılan seçimlerde açık ara Türkiye’de hep birinci parti çıkardı. 22 yıllık AKP iktidarı Türkiye’ye getirdiği durumu hepiniz görüyorsunuz, görüyoruz. Buna rağmen Cumhuriyet Halk Partisi, bu kadar çabalamaya rağmen halen %25 bandını geçemiyorsa, parti yetkililerimiz bence bunu sorgulamalı. Cumhuriyet Halk Partisi, bu ülkede iktidar mı olmak istiyor? O zaman 70’li yıllarda olduğu gibi milletvekili, belediye başkan adayları, meclis üyesi adaylarını atamalarla değil, dayatmalarla değil, ön seçimlerle yapmalı. En kötü ön seçim, en demokratik atamadan iyidir. Bahsettiğim 70’li yıllarda Cumhuriyet Halk Partisi’nin açık ara hep birinci olduğu seçimlerde hep ön seçimler vardı. Ön seçimler, o partiye gönül vermiş parti üyelerinin doğru tercihlerini yaptıklarını, geçmişe baktığımız zaman çok net görüyoruz. Bir kişinin iki dudağı arasında bir şehrin geleceği tayin ediliyor. Sol sosyal demokrat seçmen zor seçmendir, dayatmalara boyun eğmez.

Onun için bir an önce Cumhuriyet Halk Partisi’nin çok ivedi bir şekilde tüzük değişikliğine giderek ön seçimlerin yapılmasını sağlamalıdır. Gençlik ve kadın kotasının mutlaka ve mutlaka tüzükte olduğu gibi listelerde de yerini almalıdır. Uzun yıllar bu partiye emek verenler, parti iktidar olduğunda kendi kadrolarında değerlendirmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir