Alevilerden Turgut Öker için ‘Adalet Nöbeti’

Türkiye’den hakkında çıkış yasağı bulunan AABF Onursal Başkanı Turgut Öker için Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) öncülüğünde Avrupa genelinde ‘Adalet Nöbeti’ gerçekleşti. Hamburg’un Altona ilçesinde yapılan eyleme kentte faaliyetlerini sürdüren 4 Alevi Dernek yöneticileri ve üyeleri katıldı.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’nun çağrısı kapsamında Altona semtindeki Grosse Bergstr.’de gerçekleşen eylemde Kuzey Avrupa Alevi Federasyonu sorumlusu Baykal Arslanbuğa, Avukat Mahmut Erdem, Alevi Kültür Toplumu başkanı Cengiz Orhan ve eski başkan Nurali Demir, Bergedorf Alevi Kültür Merkezi başkanı Alper Doğan, Haak-Bir eski başkanı Orhan Özgür, Kuzey Almanya Alevi Kadınlar Birliği 2.nci başkanı Seval Ünlü birer konuşma yaptı.

Buradaki insanlar korkuları yüzünden Türkiye’ye gidemiyor diye konuşan Cengiz Orhan, ”Korkmayacağız, faşizmin üstüne üstüne gideceğiz. Turgut Öker’in ve tüm politikacı, gazeteci tutukluların Erdoğan faşizmini protesto için buradayız” dedi.

‘TUTUKLULARIN ÇOĞUNUN TUTUKLANMASI İÇİN GEÇERLİ DELİL YOK’

AABK adına Baykal Arslanbuğa’nın yaptığı Almanca açıklamada, Türkiye’de şu anda binlerce kişinin yargılama öncesi tutuklu bulunduğu, çoğunun tutuklanması için geçerli bir delil olmadığı vurgulandı.

Açıklama özetle şöyle:

Terörle mücadele yasasına göre ceza soruşturmaları ve kovuşturma önlemleri muhalifleri susturmak için kullanılıyor. Türkiye’de ifade özgürlüğü ayaklar altına alınıyor. Sadece ifade özgürlüğü değil, basın özgürlüğü de AKP yönetimiyle büyük ölçüde kısıtlanmış durumda. Basın Özgürlüğünde 180 ülke arasında Türkiye 154. sırada bulunuyor. Binlerce gazeteci, insan hakları savunucusu ve rejimi eleştirenler hapislerde tutuluyor ve mahkumiyet durumunda, birkaç yıl hapis cezasına çarptırılmaları tehditi altındalar.

‘TURGUT ÖKER’E YAPILAN SORUŞTURMA KİŞİSEL DEĞİL, ALEVİ TOPLULUĞUNA YÖNELİK’

Turgut Öker‘in soruşturması kişisel değil, tamamen politik olarak motive olmuş ve Alevi topluluğuna yönelik olduğunun farkındayız. Türkiye hükümetinden insan hakları genel bildirgesine uyulmasını ve Onursal Başkanımız Turgut Öker‘e uygulanan çıkış yasağının kaldırılmasını talep ediyoruz. Ayrıca, 18 Haziran ve 1 Temmuz’da yapılacak mahkeme duruşmaları için adil bir süreç talep ediyor ve bağımsız hakimler tarafından olumlu karar verilmesini umuyoruz.

TURGUT ÖKER TELEFONLA CANLI BAĞLANDI

Adalet Nöbetine telefonla canlı bağlanan Turgut Öker, Avrupa genelinde gerçekleşen bu eylemin önemine değindi. Öker, içinde bulunulan sürecin zor olduğunu, buna rağmen toplumun her kesiminde kim olursa olsun onlara el uzatılmasını, onların yanında olunmasını destekleyen bu buluşmanın kalıcı olmasını doğru bulduğunu söyledi. Öker, ” Zalim yönetim anlayışına karşı yargılananlar ve cezaevinde bulunanların yanında olmamız gerekiyor” dedi.

Almanca konuşan Avukat Mahmut Erdem de Turgut Öker’in tek suçunun, sosyal medya üzerinde yaptığı yorum olduğunu söyledi. Alman hükümetinden somut adımlar atılmasını istediklerini belirten Erdem, adımlar arasında Erdoğan’ı güçlendiren kuruluşların kapanması gerektiğini, ancak bu şekilde Erdoğan’la başa çıkılacağını savundu.

Orhan Özgür de, adil yargılanma, baskı, demokratik seçilenlere kayyum atanması ve farklı inançlara artan baskı üzerinde konuştu. Alevilerin ibadethaneleri Cemevlerine de saldırılar yapıldığını hatırlatan Özgür, ”Onursal Başkanımız Turgut Öker için adalet talep ediyoruz” dedi.

Seval Ünlü herkesin tehdit altında olduğunu, bu şekilde hiç bir işlem yapılmadan aydınlara, sanatçılara gözdağı verildiğini ifade ederken, ”Turgut Öker’in arkasındayız ve yalnız değildir. Türkiye’de ölüm oruçlarında üç canımızı kaybettik. Mücadelenin neresindeyiz diye sormaya gerek yok. Birlikte mücadele etmeliyiz” diye konuştu.

Alper Doğan da şunları söyledi: ”Anayasa gelecek dediler. Tek Adam rejimine götürür dedik, inanmadılar. Hırsızlıkla, yalanla elde ettikleri yönetimi şu anda görüyorsunuz. Biz yıllardan beri yapılan yolsuzlukları anlatmaya çalıştık. Biz koyun sürüsü değiliz. Demokrasi, adalet ve barış herkese lazım. Şimdi adalete daha çok ihtiyaç var. savaşarak hiç bir şey elde edemeyiz. Yaşasın Adalet”.

Eylemin sonunda kısa konuşan Nurali Demir, ”Turgut Öker benim idolümdü. Buradan Öker’e selamlarımızı gönderiyoruz” dedi ve saz eşliğinde deyişler söyledi.

Turgut Öker’e yönelik çıkış yasağının kaldırılması eylemine destek veren milletvekillerinin isimleri okundu. Destek veren Dr.Matthias Bartke, Federal Meclis üyesi ve diğer isimler şöyle:

Haber/Foto: Naciye ASLAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir