Almanya Türkçe ve Çok Dilli Eğitim Birliği kuruldu

Geçtğimiz hafta sonu Gelsenkirchen kentinde bir araya gelen 5 öğretmen derneğinin kararıyla ,  Almanya Türkçe ve Çok Dilli Eğitim Birliği kuruldu. Eşbaşkanlığa Bilge Yörenç ile Orhan Güner seçildi.

Kuruluş toplantısında Birliğin Temel Amaçları da şu şekilde belirlendi: 

• Eğitim sisteminde göç kökenlilerin bu statülerinin dezavantajlı konuma gelmemesi, topluma başarılı katılımları için her türlü eğitim gereksinimlerinin göz önünde bulundurulması,
• Tüm olanaklardan toplumun geri kalan kısmı kadar faydalanmaları için eşitlik sağlanması,
• Bütünleşen dünyamızda kültürel bir zenginlik olan ana dillerin, çok dilliliğin/çok kültürlülüğün okullarda azami desteklenmesi.
Söz konusu amaçlara hizmet eden öğretmen ve eğitimcilerin haklarının korunması için faaliyet göstermesi.

YAPILMASI GEREKENLER 

Öğretmenlik eğitimlerini Almanya dışında tamamlamış öğretmenler okullarımız ve eğitim sistemimiz için önemli eğitim iş gücüdür. Bu öğretmenlerin diploma denklikleri konusunda -varsa- Almanyadaki meslektaşlarının eğitimleri arasındaki farkın telafisi için tamamlama eğitimlerine, meslek içi uygulamalara, kariyer basamağında ilerleyebilmelerine imkan tanıyacak şekilde yeni düzenlenmelidir.

Çok dilli eğitimin bir parçası olarak Türkçe ve diğer ana dillerinin, eğitim sisteminde hak ettiği yeri alması için ana dili dersleri öğretmenlerinin istihdamı artırılarak, yasal statüleri, özlük hakları, çalışma şartlarında eşitlik gözetilmeli, işe alımlarda eşit işe eşit ücret ilkesi geçerli kılınmalıdır.

Almanya Türkçe ve Çok Dilli Eğitim Birliği söz konusu amaçlar doğrultusunda Türkçeyi ve diğer ana dillerini çok dilli eğitimin bir parçası olarak görerek ana dili eğitiminin eğitim sisteminde hak ettiği yeri alması için eğitim, bilim ve kültür faaliyetlerinde bulunacaktır.

YÖNETİM KURULU:

Eş başkanlar:

Bilge Yörenç ve Orhan Güner

Başkan Yardımcıları:

Ayla Erfidan ve Hikmet Cenger-Doğan

Sayman:

Orhan Köksal

Üyeler:

Betül Budak
Çiğdem Kızıltaş
Doğan Biçer
Fatma Yıldız-Dağ
Nihal Ergüzel
Zülfü Gürbüz,
Yedek üyeler:
Ahmet Değirmenci
Bahattin İltümur
Özkan Dursun

Almanya Türkçe ve Çok Dilli Eğitim Birliği kuruldu” için bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir