“Beşi Bir Yerde“ 6. Tiyatro Köprüsü Festival’inde sahneledi

Hamburg’da düzenlenen 6. Tiyatro Köprüsü Festivalinin açılışı, Tiyatro Kumpanyası Berlin’in yeni oyunu “Beşi Bir Yerde“nin prömiyeri ile yapıldı.

Haber: Kemal Doğan

Almanya’nın Hamburg kentindeki 6. Tiyatro Köprüsü Festival’inin açılışı, etkinliği  düzenleyen Mut Tiyatrosu sahnesinde, Tiyatro Kumpanyası Berlin’in kurucusu Kemal Kocatürk, yeni oyunu “Beşi Bir Yerde” ile  seyircilerden büyük alkış aldı.

Tiyatronun birleştirici yönüne dikkat çekildi

Hamburg Eyalet Parlamentosu Milletvekilleri Güngör Yılmaz’ın ve Ali Şimşek’in yanı sıra İletişim Tiyatro İstasyon, Asmin Tiyatrosu, Tiyatro Anatolia Hamburg, Tiyatro Monolog gibi tiyatro gruplarının üyeleri ile çeşitli dernek mensuplarının da davetli olarak katıldığı festival açılışında, oyun öncesi, sunumu yapan Iacta Tiyatro Okulu Öğretim Üyesi Johannes Schaefer konuştu. Schaefer, tiyatro sanatının insanların ufuklarını genişlettiğini ve farklı kültürlerin kaynaşmasına önemli katkı sağladığını ifade ederek, “Önceki yıl İzmir Tiyatro Festivaline davetliydik ve orada öğrencilerimle beraber bir oyun sunduk. İzmir’deki bu tecrübe öğrencilerimiz ve benim için inanılmaz güzel ve etkileyici bir anı oldu” dedi. Mut Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Mahmut Canbay da iyi bir tiyatro oyununun en kısa tarifinin, oyuncunun sahnede tamamıyla oynadığı rol ile özdeşlemesinden ibaret olduğunu belirtti.

Seyircinin onore edildiği bir festival

Festivallerde hep sanatçıların ve oyunların ödüllendirildiği söyleyen Mahmut Canbay, “Oysa tiyatronun en önemli unsuru tiyatro izleyicisidir. Tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. Seyircisiz tiyatro düşünülemez. Biz de bu nedenle Hamburg’da hiçbir tiyatro ve sanat etkinliği kaçırmayan, hepinizin tanıdığı en sadık tiyatro izleyicisi ve destekçisi sevgili Nurten Muştuya huzurunuzda sonsuz teşekkürlerimizi sunmak istiyorum” dedi. Sahneye davet edilen Nurten Muştu’ya, Mahmut Canbay bir buket çiçek ve küçük bir armağan vererek teşekkür etti.

Kemal Kocatürk’ün yeni oyununun muhteşem prömiyeri

Ardından Tiyatro Kumpanyası Berlin’in kurucusu ve Genel Sanat Yönetmeni Kemal Kocatürk, tek kişilik yeni oyunu “Beşi Bir Yerde”yi ilk kez festivalde sahneledi. Müziği eşi Ayça Kocatürk’ün hazırladığı şiirsel-müzikal oyunda Kemal Kocatürk,  Türk edebiyatının dev isimleri Nazım Hikmet Ran, Orhan Veli Kanık, Ahmed Arif, Can Yücel ve Aziz Nesin’iden şiirleri ve metinleri etkileyici şekilde yorumladı. Şiir ve edebiyat dünyamızın unutulmaz isimlerinin, güncelliğini hiç kaybetmeyen eserlerini, ustaca birbirine bağlayarak hAlen günümüzde süren, toplumsal olumsuzluklara dikkat çeken Kocatürk, izleyiciler tarafından dakikalarca alkışlandı.

Yaklaşık 100 kişinin iştirakiylr gerçekleşen proğram, zengin yiyecek ve içecek çeşitlerinin sunulduğu yemek ve sohbet faslıyla sona erdi. 

Hamburg Eyalet Kültür ve Medya Bakanlığının desteğiyle düzenlenen festival Almanca, Türkçe ve Kürtçe oyunlarla 28 Mayısa kadar sürecek.

İŞTE 6. TİYATRO KÖPRÜSÜ ETKİNLİK PROĞRAMI:

19.05.2023, Cuma, saat 20:00. Mut Tiyatrosu ”Meine Eltern, die Gastarbeiter” (Almanca). Biletler: 13,00/10,00 Euro

Yer: Mut! Tiyatrosu, Amandastr. 58, 20357 Hamburg

Yazan ve yöneten: Mahmut Canbay.Oyuncular: Emrah Demir, Aynur Canbay Yücer, Bülent Taş, Anne-Marie Ulrich ve Zekai Karabuğday.

Zamanda geriye doğru bir yolculuğa çıkan anne, baba ve çocukları, Almanca sahnelenecek oyunda, göçün zorlukları, çatışmaları, beklentileri ve hayalleri içinde yaşadıklarını anlatıyorlar. Kuşak çatışması biyografik bir anlatım tiyatrosu yöntemi ile sunuluyor.

20.05.2023, Cumartesi, saat 20:00. Tiyatro Anatolia Hamburg “Arızalı Beyinler”in (Türkçe) prömiyeri. Biletler: 15,00/20,00 Euro

Yer: Altonaer Schule, Schanzenstr. 105, 20357 Hamburg

Yöneten: Ahmet Çavunmirza. Yazan: Ali İlhan Sayın. Oyuncular: Hüsniye Karkın, Zeynep Sönmez, M.Şerif Özdoğan, Erkan Acer, Mevlüt Aydın, Ahmet Çavunmirza. Işık ve teknik: Ender Can.

Hamburg Anatolia Tiyatro grubunun , uzunca bir süredir üzerinde çalıştığı yeni oyun “Arızalı Beyinler” sosyal sorunları mizahi üslupla irdeliyor. Ekip, kadına yönelik şiddet ve tacizleri, perspektif değişimiyle sunuyor.

21.05.2023, Pazar, saat 17:00. Tiyatro Anatolia Hamburg: “Arızalı Beyinler” (Türkçe). 15,00/20,00 Euro

Yer: Altonaer Schule, Schanzenstr. 105, 20357 Hamburg

Yöneten: Ahmet Çavunmirza. Yazan: Ali İlhan Sayın. Oyuncular: Hüsniye Karkın, Zeynep Sönmez, M.Şerif Özdoğan, Erkan Acer, Mevlüt Aydın, Ahmet Çavunmirza. Işık ve teknik: Ender Can.

Hamburg Anatolia Tiyatro grubunun , uzunca bir süredir üzerinde çalıştığı yeni oyun “Arızalı Beyinler” sosyal sorunları mizahi üslupla irdeliyor. Ekip, kadına yönelik şiddet ve tacizleri, perspektif değişimiyle sunuyor.

25.05.2023, Perşembe, saat: 19:00. Amed Şehir Tiyatrosu: “Tartuffe” (Kürtçe. İngilizce üstyazıyla). Biletler: 13,00/10,00 Euro

Yer: Mut! Tiyatrosu, Amandastr. 58, 20357 Hamburg

Eser: Molière. Yönetmen: Rüknettin Gün. Oyuncular: Özcan Ateş, Yavuz Akkuzu, Elvan Koçer, Berfin Emektar, Sena Özbay, Özkan Şeker, Rabia Alagöz, Şahperi Alphan, Salih Yıldızözü, İsmail Dağ.

Zengin bir aile babası olan Orgon, evine Tartuffe isimli yabancı bir adamı alır. Tartuffe oldukça dindar biri gibi görünür ve Orgon onu neredeyse bir Aziz yerine koyar. Ona en iyi yiyecek ve içeceklerini sunar; konuğunun ihtiyaçlarını, karısının ve çocuklarının üstünde tutar. Kızını zorla Tartuffe ile evlendirip, oğlunu da devreden çıkarıp, Tartuffe’u tek mirasçısı yapmayı planlar. Orgon’un tüm arkadaşları ve ailesi, Tartuffe’un yüksek ahlaki değerlere sahipmiş gibi görünmeye çalışan bir hırsız ve vaazlarında söylediklerini uygulamayan biri olduğunun farkındadırlar. Orgon’u, Tartuffe’un onu hem maddi hem de manevi açıdan kandırabileceğine karşı uyarırlar; fakat Orgon bu uyarılara karşı kör ve sağırdır. En nihayetinde ihanete uğradığını, Tartuffe’un, karısını baştan çıkardığı sırada olaylara kulak misafiri olduğunda öğrenir ve Tartuffe’u evinden kovar. Tartuffe da Orgon’un mal varlığına el koyarak ve onu hapse attırmaya çalışarak intikam almak ister.

26.05.2023, Cuma, saat: 10:00 -13:00 arası

Yer: Mut! Tiyatrosu, Amandastr. 58, 20357 Hamburg

Yönetmen Evgeni Mestetschkin yönetiminde tiyatro atölyesi çalışması.

İlgi duyan herkese açık olan atölye çalışması dans tiyatrosu bazında ruh ve vücut dili, yaratıcı oyunculuk öğeleri ele alınıyor. Katılım için başvuru: info@muttheater.de

26.05.2023, Cuma, saat: 20:00. İzmir Halk Tiyatrosu: “Smyra” (Türkçe). Biletler: 13,00/10,00 Euro

Yer: Mut! Tiyatrosu, Amandastr. 58, 20357 Hamburg

Yazan-Yöneten: Metehan Gözütok. Yapımcı: Orçun Masatçı. Oyuncular: Metehan Gözütok, Yağmur Bayar, Gülsüne Öktem, Berfin Yıldız, Doğa Ayalp, Gülnaz Büyükokutan, Mehmet Ali Özdaş, Nazlı Masatçı.

İzmir’in masallarını dansa yükleyen oyun, insanın kendini arama yolculuğunda, İzmir’in güzel coğrafyasından ve çok kültürlü halk yapısından etkilenerek izleyicileri zaman yolculuğunu çıkaracak.

28.05.2023, Pazar, saat: 18:00. İstasyon Tiyatro İletişim “Şimdi Uçuşa Geçiyoruz” (Türkçe-Almanca). Biletler: 13,00/10,00 Euro

Yer: Mut! Tiyatrosu, Amandastr. 58, 20357 Hamburg

Eser: Zeynep Kaçar. Yönetmen: Serap Sadak. Oyuncular: Aysun Siuda, Nazmiye Acar, Hakan Baysalman, Murat Büyükalp, Fatma Kurt, Gözde Kavak-Moskof, Burcu Özdirik, Olgay Sadak, Zeynep Çetin Schipper.

Hamburg’un en köklü ve başarılı Türk tiyatro grubu izleyicileri masallar alemine götürüyor. Pamuk Prenses  sürekli zehirli elmayı ısırmaya devam eder. Uyuyan Güzel defalarca yüzyıllık uykusuna dalar. Külkedisi defalarca ayakkabısını kaybeder ve Kırmızı Başlıklı kızı hep kurt yer, avcı gelir kurtarır. Her şey tekdüze devam ederken,  masal dünyasındaki bir olay her şeyi altüst eder ve dört kahramanımız masal dünyasını terk etmeye ve “gerçek dünyaya” doğru yol almaya karar verir.

28.05.2023, Pazar, saat: 19:00. Murat İnce & Nalband rock grubu konseriyle festivalin kapanış şöleni. Biletler: 13,00/10,00 Euro

Yer: Mut! Tiyatrosu, Amandastr. 58, 20357 Hamburg

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir