Çalışan Gazeteciler Günü’nde anlamlı mesajlar!

”10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” Türkiye’de olduğu gibi,  Hamburg Türk Basın Birliği (HTBB)’nin Le Pares Event düğün salonunda yoğun katılımla düzenlediği etkinlikle kutlandı. Gecede,  görev başında ölen gazeteciler anıldı, duayen gazetecilere ödüller verildi.

Haber Salih KARTAL/ Fotoğraflar: Kadir TAÇGIN ( Düzenleme: Ali Akdemir Gazetem.eu/ LİMAN)

Hamburg Beşiktaşlılar Birliği’nce yıllar başlatılan ve Hamburg’da Pandemi nedeniyle 2 yıldır ara verilen 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü,  Hamburg Türk Basın Birliği (HTBB) tarafından Le Pares Event Düğün Salonu’da düzenlenen coşkulu bir proğramla kutllandı. HTBB Üyesi ve Beşiktaşlılar Birliği Başkanı Ertaş Akçelik‘in sunuculuğunu yaptığ proğram, ölen gazeteciler için yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nı takiben başladı, günün mânâ ve önemi üzerine yapılan konuşmalar ile Ödül tören, yemek ve sohbet faslıyla sona erdi.

SALONDA GÖZE ÇARPAN KATILIMCILAR

Konsolos Mehmet Macit ile liste uzun olduğu için kurum ve dernek  adı belirtmeksizin, çeşitli kesimlerden gelen katılımcılardan şu isimler salondaydı:

Güngör Yılmaz, Ali Şimşek, Mehmet Yıldız, Metin Kaya, Yusuf Uzundağ, Muammer Kazancı, Ali Kazancı, Bayram İnan, Hulisi Işıtan, Erol Buldak,  Dr. Etem Ete, Mehmet Karaoğlu, Murat Kaplan, Önder Zeybek, Mehmet Gök, Ali Kurtuldu, Olgaz Sadak, Rakip Ayhan, Serdar Temur, Lütfü Kortağ, Nihat Kırmızı, İlhan Yılmaz, Ruhi Özer, Remzi Jasim, Selçuk Han,  Behçet Algan,  Özcan Süer, Derya Tuncel, Salih Çelik, Şemsettin Yıkılmaz, Seval Ünlü, Murat Atik, Gülsüm Tan, Güral Atsız, Cem Mirzanlı, HTBB Üyeleri,Av. Erinç Ercan, Av. Süleyman Çevik, Av. Muhammet Çiftçi,  Av. Ege Elvan, Av. Emine Küçükkovacı, Av. Buğra Değirmenci,  Mehmet Emin Süzen, Salih Demirci, Ömer Polat, Süleyman Altınova, Sümbül Tarakçılar, İsmail Uysal, İlker Uçar, Oya Pervin Pelit, Elif Ergün, Emine Sonugür, Pınar Ergin, Musa Ergin, Zeynep ve Yurdal  Arslan, Mahmut Canbay, Halis Başbug, Celal Pamukoğlu, Nahsen Taş, Abdullah Akgün, Abdullah Varol, Rakip Ayhan, Ali Haydar Oral, Ali Çoşkun, İsmail Kaplan, Hadi Öztürk, Zeynep Çetin, Özgül Karık, Şükriye Zeki Güner, LKA’da polis Zeynep Çetin, Emine Şahan.

KONUŞMACILR VE PROĞRAM AKIŞI

Proğram, Basın şehitleri anısına yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Konuşmacılardan  HTBB Başkanı Erdal Altuntaş, özetle şunları söyledi:

ERDAL ALTUNTAŞ: “ÇOK ÖNEMLİ GÖREV ELÇİSİYİZ”
Hamburg Beşiktaşlılar Birliği Onursal Başkanı Lütfü Kortağ‘ın Başkanlık döneminde tarafından başlatılan ve 2010 yılında resmi olarak kurulan Hamburg Türk Basın Birliği tarafından devam ettirilen 10 Ocak çalışan gazeteciler günü vesilesiyle düzenlediğimiz etkinliğe hepiniz hoş  geldiniz. Gazetecilik, halkımızın haber alma hakkını kullanmasına yardımcı olmak amacıyla doğruluk, tarafsızlık, objektiflik, özel hayata ve kişilik haklarına saygı gibi değerleri bünyesinde barındıran
önemli bir meslektir.
Öncelikle ülkeler arasındaki barış ve sağlıklı iletişim için yurtdışındaki basının üzerine önemli görevler
düşmekte. Ayrıca dil sorunu yaşayan insanlarımıza Almanya’da olan bitenleri, yasaları, yeni
düzenlemeleri, eğitimle ilgili bilgileri, gündemi, meslekleri, siyaseti ve Türkiye toplumunu ilgilendiren
bilumum haber ve bilgileri Türkçe dilinde kamuoyuna aktarmak gibi çok önemli bir görevin elçisiyiz.
Bilgi, ulaşamadığınız müddetçe hiç kimseye bir fayda sağlamaz. Ünlü düşünür Sokrates’in de dediği
gibi, ‘Bilgili olduğumuz oranda özgür oluruz‘. Bizler gecemizi gündüzümüze katarak, mesai mefhumu
olmadan, bir çoğumuz çok düşük ücretlerle ama yılmadan ve severek bu kutsal görevi yerine
getirmeye çalışıyoruz. Doğru, ilkeli ve objektif görev anlayışıyla, kamuoyunu bilgilendiren, toplumun
talep ve beklentilerini dile getirerek önemli bir sorumluluğu yerine getiren değerli basın  mensuplarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü yürekten kutluyor, bundan sonraki çalışmalarında başarılar diliyorum.

KONSOLOS MEHMET MACİT: “YURTDIŞINDAKİ BASINA DAHA ÇOK İHTİYAÇ VAR”
Hamburg Konsolosu Mehmet Macit, konuşmasında bu günün mücadele edilerek kazanıldığının
önemine dikkat çekerken, “Yurt dışındaki basın mensuplarının yabancı dil sorunu olan
vatandaşlarımıza ulaşmakta önemli rolleri var. Onlara her zaman bu açıdan çok daha fazla ihtiyacımız
var. Teşekkür ediyor gününüzü kutluyorum” diye konuştu.Macit, Türkiye’nin duayen gazetecilerinden Nail Güreli ile Altan Öymen‘in hatıralarını okurken de çok etkilendiğini  ifade etti.

ESMA ARSLAN’DAN GAZETECİLER GÜNÜ TARİHÇESİ VE KUTLAMA

HTBB YÖnetim Kurulu Üyesi, Şair Yazar Esma Arslan’ın Konuşması şöyleydi:

Sayin  T.C. Hamburg Konsolosu Mehmet Macit,  Eyalet Parlamentosu ve İlçe  Milletvekilleri,  Sivil Toplum kuruluşlari,  Temsilcileri, Spor Kulüpleri Başkanları, Sayın Yazarlar ve Sanatçilar, İş İnsanları ve Medya mensupları,

Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. 

Ben de sizlere 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün tarihçesinden bahsedeceğim.

Çalışan gazeteciler Günü 1961’den bu yana her yıl 10 Ocak’ta kutlanıyor.

1961 yılında gazetecilerin çalışma haklarında önemli iyileştirmeler getiren 212 sayılı Yasa’nın yürürlüğe girmesi üzerine, 9 gazete sahibi, yasayı protesto etmek için 3 gün boyunca gazeteleri yayımlamama kararı aldılar. Bu gelişme karşısında, gazeteciler 10 Ocak 1961 günü haklarına ve basın özgürlüğüne sahip çıkmak amacıyla Sendika binası önünde toplanarak Vilayet’e kadar bir yürüyüş yaptılar.

Gazeteciler, patronların boykot kararı karşısında ise Sendika’nın öncülüğünde, BASIN adıyla kendi gazetelerini 11-12-13 Ocak 1961 tarihlerinde yayımladılar. O tarihten sonra 10 Ocak, “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlandı.

1971 yılındaki 12 Mart müdahalesinden sonra ise, çalışanların hakları ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalara tepki olarak 10 Ocak, “Bayram” olmaktan çıkarıldı ve “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak anılmaya başladı.

Bizler de bu vesile ile bu salonda toplanmış bulunuyoruz. Katılımınızdan dolayı herkese teşekkür ediyorr ve neşeli saatler diliyorum. 

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Kutlu Olsun …

Demokrasinin olmazsa olmaz temel direklerinden biri olan Medya‘nın yazılı ve sözlü birimlerinde görev yapan ve her türlü zor koşullar altında haber vermek, olayları aydınlatmak, sesi çıkmayanların seslerini geniş kitlelere duyurmak için onca özveride bulunan Basın emekçilerinin  yılın bir gününde dahi olsa hatırlanması ve  önemsenmesi bir insanlık görevidir.

İlkeli, özgür, tarafsız gazetecilerin icra ettikleri bu kutsal meslek, toplumsal bilincin artması, insanların yabancı kaldıkları konularda duyarlılaştırılması için de hizmet sunmaktadır. Bu vesileyle her türlü özveri ve üretkenlikle çalışan gazetecilerin bu anlamlı gününü kutlar, dostlarım ve meslektaşlarıma çalışma hayatında başarılar dilerim.

MEHMET UZUN, GÖÇMEN NEDYANIN SORUNLARINA DEĞİNDİ

HTBB yönetim kurulu üyesi Mehmet Uzun ise „Göçmen gazetecilerin sorunları“ konulu
konuşmasında, Almanya’da görev yapan Türk gazetecilerin sorunlarını dile getirdi. Son yıllarda görev
yaparken öldürülen gazeteci ve medya çalışanlarında artış olduğuna dikkat çeken Uzun,  “Uluslararası
Gazeteciler Federasyonu 2022 yılında 67 gazetecinin görev yaparken öldüğünü açıkladı. 2021 yılında
bu sayı 41 olarak açıklanmıştı. Yanıbaşımızda süren Ukrayna-Rusya savaşını takip için giden 12
meslektaşımız öldü. Dünya genelilinde son 1995-2022 yılları arasında 1814 gazeteci ve medya çalışanı
görevi başında öldü. Avrupa ülkelerine iş gücü göçünün başladığı 1960‟lı yıllardan günümüze, diğer
sektörlerle birlikte Türk medyası da göçmenlerin, gittikleri ülkeye taşıdıkları kültürel unsurların
tamamlayıcısı olmuştur. Önce uçaklarla taşınan, ardından baskı merkezlerinin kurulmasıyla günü
gününe Avrupa’daki göçmen okuyucusuna ulaşan Türk gazetelerini, iletişim teknolojisinin
gelişmesiyle televizyon ve internet yayınları izlemiştir. 80’li ve 90’lı yıllarda Alman gazete bayilerinde

görülen çok sayıda Türkçe gazete, artık bulunmamaktadır“ diye konuştu.

DUAYEN  GAZETECİLERE ÖDÜL VERİLDİ
Gazeteciler gününde bu meslekte uzun yıllar hizmet veren  üç gazeteciye günün anısına
hediyeler verildi. Duayen gazetecilerden Mehmet Atak’a hediyesini Yaşar Yıldırım, Birol Tan’a ise Naciye
Aslan takdim ettiler. Hasta olduğu için geceye katılamayan İbrahim Gül’ün hediyesi daha sonra
kendisine verilecek. Duayen gazetecilerden Kadir Taçğın‘ın hediyesi de 12 Şubat’ta yapılacak kahvaltı toplantısında kendisine takdim edilecek.  Hâlâ görevleri başında olan Atak ve Tan’a, HTBB amblemli ve üzerine isimlerinin

kazındığı nostaljik köstekli cep saati hediye edildi. Ödül dolayısıyla memnuniyetini dile getirerek HTBB yönetimine teşekkür eden Mehmet Atak, salonda bulunan çeşitli branşlardan davetlilere seslenerek, “Temennim, bu tür ödüllerin çeşitli dallar hizmet verenlere de verillmesidir. Bunun için HTBB Yönetimine büyük görev düşmektedir” dedi.

Gece sonunda Erdal Altuntaş ve Esma Arslan, Hamburg Le Pares Event Düğün Salonu sahibi Eren Atılanok’un babası  Sezer Atılanok’a kendilerine salonu açtıkları ve verdikleri destekten dolayı teşekkür ederek hediyeler verdiler. Bremen’den gelen AA Muhabiri gazeteci Birol Tan da yanında getirdiği 20 torbalık kitap ve çeşitli hediyeleri HTBB üyelerine ve salondakilere takdim etti.

Program başında ve aralarda da HTBB Yönetim Kurulu Üyesi  Yaşar Yıldırım’ın  titizlikle hazırladığı slayt gösterisinde HTBB’nin 12 yılda yaptığı çalışmalar ekranlara yansıtıldı. Konuşmalar ve hediye takdimlerinden sonra yemeğe geçilerek, tanışma ve sohbet ile program 22:00’ye kadar devam etti. Yemek sırasında „Gazeteciler Günü“ hakkında söz almak isteyenelere mikrofon verildi.

 HTBB üyesi Ali Akdemir, Yeniden Refah Partisi
Hamburg Temsilcisi Süleyman Altınova, Karakoçan Derneği Başkanı Ali Haydar Oral ve TV prorgramı
yapımcısı Hadi Öztürk günün anlam ve önemi hakkında düşüncelerini belirttiler.

SANATÇI AYTUN EDE PROĞRAMA RENK KATTI

Gece boyunca piyanosunun başında proğrama ritm müzikleriyle renk katanlardan biri de  Hamburg’un usta müzisyenlerinden Aytun Ede idi.  İzmirli Ailesinin Selanik doğumlu olması sebebiyle tam bir Atatürk hayranı olan duayen sanatçı Aytun Ede,  çok sevilen “Memleketim” parçasıyla başlayıp,  herkesi coşturan “İzmir’in Dağlarında Çiçekler Açar” adlı hareketli  parçayla proğramını kapattı.

NOTLAR…

Bu gece için salonlarını tahsis edip, usta mutfak ekibinin hazırladığı leziz yemek ve tatlı çeşitleriyle tam not alan “Le Pares Eventlocatiion” işletmecisi Eren Atılanok ve Düğün Salonlarının önde gelen ismi babası Sezr Atılanok, gece boyunca en iyi hizmet verebilmek için çırpındlar..

HTBB eski başkanlarından İkbal Özakıncı, Emin Sağlık, Kazım Korkmaz ve Rıza Atamtürk mazeret göstererek bu geceye katılamadılar.

Erdal Altuntaş başkanlığındaki HTBB yönetimi, kısa zamanda bu geceyi organize ederek davetlilerden olumlu not aldı.

– Gecede aktif görev üstlenen Başkan ERdal Altuntaş,  sunucu Ertaş Akçelik ile teknik kurguda Yaşar Yıldırım, organizede Esma Arslan, Mehmet Uzun ve Naciye Aslan, davetlileri ağırlamada da Ali Akdemir, Fotoğraf ve Video çekiminde Hasan Akdoğan, Kadir Taçgın ve Mustafa Yazanoğlu‘nun  gayretli çalışmaları dikkat çekiciydi. 

MİLLETVEKİLİ MEHMET YILDIZ’DAN  KUTLAMA ve TEMENNİ

Hamburg Eyalet Parlementosu Milletvekili Mehmet Yıldız, hak ve adalet için çalışan, çabalayan basın emekçileri olan

Gazetecilerin, gazeteciler gününü kutladı.

Hamburg Eyalet Parlementosu Milletvekili Mehmet Yıldız, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yayınladığı mesajla gazetecilerin günü kutladı. Hamburg Eyalet Parlementosu Milletvekili Yıldız’ın mesajı:

Merhabalar Basın Emekçileri Gazeteci arkadaşlar,

Bilgiye ve kaynağına ulaşmak yüzyıllardır insanın en önemli çabalarından birisi olmuştur. Sanayileşmeyle beraber, insanların yeryüzünde ki siyasal, ekonomik ve teknolojik gelişmelerdeki değişimlerden haberdar olması hep önem arz etmiştir. Bu haber kaynaklarına ulaşmak basın ve onun değerli emekçileri tarafından sağlanmıştır ve sağlanmaya devam etmektedir. Çoğu zaman bize doğruları ve haksızlıkları aktarmaya çalışırken hayatlarını kaybeder basın emekçileri. Bir haber için günlerini, haftalarını bazen aylarını verirler, gerçeği bize anlatabilmek için.

Maalesef bazen de doğruları topluma anlatabilmek için, tutuklanır ( bugün Tutuklanan gazeteci arkadaşımız Sezgin Kartel gibi), işkenceden geçirilir ve bazen de öldürülürler… Metin Göktepe, Uğur Mumcu, Musa Anter, Hrant Dink ve daha niceleri gibi….

Dünyanın her yerindeki hak ve adalet için çalışan, çabalayan basın emekçileri olan Gazetecilerin, gazeteciler gününü kutluyorum. Daha özgür ve barışçıl bir dünya için..
İyi ki varsınız… Saygı ve Sevgilerimle!…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir