“Çifte Vatandaşlık” kapıda

Almanya’da yaşayan Türkiye’li göçmenlerin yıllardır çözüm bekleyen çifte vatandaşlık sorununda belki de son dönemece geliniyor.

Haber :Salih Kartal (Gazetem.eu / Liman)

Almanya’da 20. Dönem Federal Meclis’in oluşması için yapılan genel seçimlerde Sosyal Demokrat Parti (SPD) oyların yüzde 25,7’sini alarak birinci olduğu, 14,8 ile Yeşiller’in üçüncü ve Hür Demokrat Parti (FDP) 11,5 oy oranı ile dördüncü parti seçilmesi sonucu kurulan üç partili koalisyon hükümetinin büyük ortağı SPD, Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli göçmenleri yakından ilgilendiren “Çifte Vatandaşlık” sorununu çözme yolunda yaptıkları çalışmaları Wilhelmsburg semtinde seçmenlerine açıkladı.

SPD Hamburg-Mitte Meclis Üyesi ve Grup Başkanvekili Ali Kazancı’nın daveti üzerine Bürgerhaus Wilhelmsburg’da konuşmacı olarak Almanya Federal Meclisi Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz ve SPD Federal Almanya Milletvekili Metin Hakverdi katıldı.

STK temsilcileri, iş insanları ve vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği hassas konunun, üçlü koalisyon hükümetinin çalışmaları sonunda 2023 yaz sonuna kadar aşılabileceği üzerine olasılıklar ile başarılı siyasetçi Aydan Özoğuz tarafından anlatıldı. Özoğuz sözlerine Ukranya savaşı, enerji krizi, Türkiye ve Suriye’deki deprem afeti ve muhtemel etkileri üzerine düşüncelerini paylaştıktan sonra günün konusu çifte vatandaşlık üzerine konuştu.

Yasa taslağının Ocak ayında ele alındığını, 2023 yazına kadar koalisyon partilerinin oyları ile çifte vatandaşlık yasasının geçebileceği yönünde umutlu olduğunu, SPD ve Yeşillerin pozitif düşüncelerinin yanı sıra FDP’nin bazı beklentilerinin giderilmesi halinde onların da destek verebilecekleri yönünde düşündüğünü dile getirdi. Konuşmasının devamında Özoğuz; öncelikle ilk jenerasyon olarak anılan 1970’li yıllarda Almanya’ya çalışmak için gelip ekonominin gelişmesinde büyük katkıları olan, bugün 67 yaş üzeri ve aynı zamanda uzun yıllar hayatını çalışarak kazanmış olanların bazı uyum prosedürlerinden muaf veya esnek tutularak kolaylık sağlanması gibi uygulamaların planlandığını anlattı. Almanya’da yaşayan Türklerin vatandaşlık talep süresinin beş yıla özel durumlarda üç yıla düşürülmesi, oturma izinlerinde iyileştirmeler, bir ebeveynin en az beş yıl Almanya’da yaşaması şartıyla doğan çocukların doğrudan vatandaşlık hakkı olması ve opsiyon modeli olarak bilinen uygulamanın SPD tarafından kaldırıldığını hatırlattı. Federal Meclis Üyesi Metin Hakverdi’nin de zaman zaman benzer konulardaki görüşleri dile getirdiği toplantıda, Avrupa ülkeleri içindeki uygulamaları ve özel durumları nedeniyle çifte vatandaşlık hakkı olan ülke vatandaşlarını sıraladıktan sonra çifte vatandaşlığın önemine vurgu yapıldı.

Ali Kazancını’nın moderatörlüğünde devam eden program izleyicilerin kişisel ve genel soruları ile bunlara cevaplarla devam etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir