Dr.Aydın: “Türkiye bölgesinin en güçlü devleti!”  

Siyaset bilimci Dr. Yaşar Aydın,  Bremen’de   KÜLTÜRALE 2023 etkinlikleri kapsamında  verdiği konferansla 100  yıllık Türkiye Cumhuriyeti tarihine ışık tuttu. 

Almanya’nın Bremen kentinde  Türkiye Kültür Forumu’nun her iki yılda bir düzenlediği  kültür Festivali   KÜLTÜRALE 2023  etkinlikleri devam ediyor. Bu  kapsamda düzenlenen  “Kuruluşundan 100 yıl sonra Türkiye Cumhuriyeti“ konulu konferansta  konuşmacı olarak yer alan siyaset bilimci Dr. Yaşar Aydın, Türkiye Cumhuriyeti tarihini anlatırken, inişli çıkışlı Cumhuriyet tarihiyle Türkiye devletinin bölgesinin en güçlü devleti olduğunu kaydetti. Dr. Yaşar Aydın, merkezi Berlin’de bulunan Stiftung Wissenschaft und Politik’in (SWP) Uygulamalı Türkiye Araştırmaları Merkezi’nde siyaset bilimci olarak görev yapıyor.

ATATÜRK’ÜN ŞEKİLLENDİRDİĞİ TÜRKİYE

Sunumuyla Türkiye’nin, geleceği, ekonomisinin mevcut durumu, ekonomi politikası ve jeopolitik çıkarları üzerine bilgi veren Dr. Aydın,Gazi Mustafa Kemal  Atatürk tarafından 1923’te kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin süreç içerisinde büyük zorluklarla karşı karşıya kaldığını, gelinen nokta ise Atatürk’ün istediği seviyede olmadığını belirtirken, „Atatürk’ün şekillendirdiği bu ülke, demokrasi, ekonomik-sosyal kalkınma ve uluslararası toplumdaki gelecekteki yeri için mücadele ediyor“ dedi.

 
Weserburg Modern Sanat Müzesi’nde gerçekleşen etkinlikte katılımcıların sorularınıda yanıtlayan siyaset bilimci, Aydın Türkiye Cumhuriyeti’nin  geride kalan 100 yılda,  İktisadi, kültür ve siyasi olarak büyük yol katettiğini belirtirken, “Önümüzdeki dönemde de yoluna devam edeceğini düşünüyorum. Geçmişte farklı görüşler yaşanmıştır.  Bence Türkiye devleti, bölgesinin en güçlü devleti olarak kalacaktır” ifadesini kullandı.

Diğer yandan çok sayıda Türk-Alman katılımcının yer aldığı etkinliğin açılış konuşmasını yapan Türkiye Kültür Forumu başkan yardımcısı Dr. Sabine Uzuner, genelde kültür etkinlikleri içeren Kültürale’de Türkiye Cumhuriyeti’nin 100 yılı olmasından dolayı bu konferansı düzenlediklerini belirtti.  Kuruluşlarını tanıtan Uzuner, amaçlarının,  karşılıklı ön yargıların kırılması ve toplumların  kaynaşması olduğunu söyledi.
Bremen’de iş insanı Bülent Uzuner başkanlığında kurulan Türkiye Kültür Forumu bünyesinde düzenlenen Türk-Alman kültür festivali Kültürale, pandemi arasından sonra bu yıl 3. kez düzenleniyor.

 
Türk-Alman kültür alışverişine özel katkı sağlayanların  KÜLTÜRALE Ödülü ile onure edildiği  08.10.2023 tarihine kadar  devam edecek olan Kültürale 2023, iki hafta boyunca  müzik, komedi, tiyatro, atölye çalışmaları gibi programlarıyla, bir çok Türk ve Alman  sanatçıların çalışmalarına da ışık tutuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir