Gazeteci Hüseyin Dörtyol Bergedorf’da defnedildi

Önceki hafta Hamburg’da tedavi gördüğü hastanede  hayata gözlerini yuman Avrupa Türk gazetecilerinin duayen ismi Hüseyin Murat Dörtyol’un (75) cenazesi Bergedorf ilçesindeki Alevi Mezarlığı’nda düzenlenen Erkan töreni sonrasında toprağa verildi. Törende Dörtyol’un eski eşi Zekiye, oğlu Can, kızı Canay ve çeşitli kesimlerden çok sayıda seveni hazır bulundu.

Haber: Mehmet Atak

Gazeteci-Öğretmen Hüseyin M. Dörtyol’un Alevi Erkan’ı programında Dede’ler Hacı Erdemli, Tacim Taştan ve Mahzuni İme‘nin duygulu konuşmaları gülbanglar ile kapanırken, geleneksel Bağlama -Saz sunumunda ise Geesthacht Alevi Kültür Merkezi Başkanı Yusuf Çetin ile Bağlama hocası Hüseyin Görenek ve ekibi yer aldı.

KATILIMCILARDAN BAZILARI

Pandemi dolayısıyla maske kullanma zorunluluğu nedeniyle ancak bazılarını tesbit edebildiğimiz katılımcılar arasında şu isimler göze çarptı:

Hamburg’daki tüm Alevi Dernekleri temsilci ve üyeleri, STK, Partiler, Basın mensupları, İşadamları, Spor ve Sanat camiasından 100’ü aşkın kişi cenaze törenindeydi.   AKM Başkanı Cengiz Orhan, HTBB Başkanı Rıza Atamtürk, EUBA Başkanı M. Emin Süzen, Sivaslılar Başkanı Ruhi Özer, G.Saray Derneği Başkanı Burak Demir, Turgut Duman ( La Mira), İsmail Sarı (Dost Video), Orhan Özgür (Haak-Bir), Coşkun Coştur ( Hamam- Elbe Express), Milletvekilleri Güngör Yılmaz ve Ali Şimşek (SPD) ile Mehmet Yıldız (Sol Parti), Hüseyin Yılmaz (eski TGH Başkanı), Sigortacı Haydar Yenmez, İşadamı Aziz Bayanbaş, Güngör Çetin, Ali Kurtuldu (TGH), Olgay Sadak (TGH), Medya  mensupları İbrahim Gül,  Mehmet Atak, Cem Suveren,  Adil Yiğit, Erdal Altuntaş, Emin Sağlık, Nebahat Uzun, Naciye Aslan, Namık Kemal Alıcı, Ali Akdemir, Bekir Tanrıkulu.

KONUŞMACILAR HÜSEYİN DÖRTYOL’U ANLATTI

Lisan okulunda birlikte çalıştığı ve başkanı olduğu Alevi Kültür Merkezi’nin kurucularından olan Hüseyin Dörtyol için ilk konuşmayı yapan Cengiz Orhan, vakitsiz ölümüyle aramızdan ayrılan Hüseyin Hoca’nın kişiliği üzerinde olumlu cümleler kullandı. Konuşmasındaki  “Hocamız herkese yardım etti ama bir tek kendine etmedi” şeklindeki ifadesi ise, Hüseyin Dörtyol’un eşssiz hayat felsefesinin bir tanımı idi.

                                               ***

Sahibi ve yayın yönetmenliğini yaptığı Avrupa Postası adlı haber sitesinde Hüseyin Dörtyol’la  yıllardır bir arada olan ve hastanede kendisini son ziyaret edenlerden Adil Yiğit, konuşmasında şunları söyledi: 

Değerli Dostlar, Sevgili Can’lar, hepinize merhaba.

güneşli güzel bir günde emektar gazeteci Hüseyin Dörtyol’u sonsuzluğa uğurluyoruz.

Hüseyin Hoca’yı kelimeler ve sözcükler ile ifade etmek mümkün değildir. O’nu alçak gönüllü, mütevazi, hoşgörülü ve yardımsever davranışı ile hepimiz yakından tanıyoruz.

Hüseyin Dörtyol’u, arkasında bıraktığı güzellikler ve yaşama kattığı silinmez değerler ile her zaman özlemle anacağız. Başta ailesi, akrabaları ve yakın dostları ile sevenlerinin başı sağolsun.

Aynı zamanda uzun seneler dirsek çürüttüğü, ömür verdiği gazetecilik mesleği için de, tüm basın camiasının başı sağolsun.

Hüseyin Dörtyol’u 1 dakikalık saygı duruşu ile analım.  

Hüseyin Dörtyol kardeşim, aniden kapını çalan bu ölüm sana inan ki hiç mi hiç yakışmadı. 

Hani hasretinden yanıp tutuştuğumuz ülkenin dağlarına bahar gelecek, zulmün kaleleri birer birer yıkılacak, bizler de omuz omuza halay çekerek, özgürlük türküleri söyleyecektik? 

Hüseyin Hoca’m, bizleri erken terk ettin. Toprağın bol, yıldızlar yoldaşın olsun. Seni sevgiyle ve özlemle anacağız!

Değerli Can’lar, sevgili Dostlar; izin verirseniz Hüseyin Dörtyol’u son ziyaretimi kısaca anlatarak bir konuya dikkat çekmek istiyorum.

Hastane sürecinde çeşitli kereler ziyaretine gittim. En son vefatından birkaç gün önceydi. Telefonla kendisini arayarak ziyaretine geleceğimi söyleyerek ne arzu ettiğini sordum.

Yanıtı önce, “Oda da ziyaret yasak, ben dışarıya gelirim” dedi. Daha sonra da “Bana günlük gazete ile bulmaca gazetesi getir” 

Ben ise zaten gazeteleri almıştım ve kendisine yiyecek ve içecek konusunda sormuştum. Israrla tekrar sordum. Hoca’m ne yer ne içersin? bana söyle getireyim, dedim. 

“Hele Bergedorf’a gel beni bir daha ara, sana söylerim” dedi. Benim de aklıma Bergedorf’ta bir ara Almanca öğretmenliği yaptığı bir binanın girişindeki İmbis geldi, belki oradan birşey ısmarlayacak diye düşündüm.  Ama yanılmışım.  Kendisini aradığımda, “bana sadece bisküvit getir” dedi. 

Bunu niçin mi anlatıyorum? Hüseyin Dörtyol doğaya, insan yaşamına ve toplumsal sorunlara çok duyarlı bir kişiydi. 

Ama kendi sağlığına gereken duyarlılığı ne yazık ki yeterince göstermedi. Zamansız yaşanan erken ölümler bizlerin kaderi olamaz.

Son söz olarak; Hüseyin Dörtyol’u kaybetmenin derin acısını yaşıyoruz. Tekrar hepimizin başı sağolsun. O’nu özlemle ve sevgiyle anıyoruz. Yıldızlar yoldaşın olsun.  Seni unutmayacağız!

HTBB Başkanı Rıza Atamtürk ise, yıllardır yayınladığı çeşitli dergilerde Editör olarak yer alan Hüseyin Dörtyol ‘un cenaze töreninde şöyle konuştu:

*Hocamız Hüseyin Murat Dörtyol*

Yalnızca Hamburg değil, Avrupa Türk Basını bu meslekteki değerli bir Öğretmenini en verimli olabileceği bir zamanda kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz.

Hamburg’da çıkardığı Pazar Postası ile yerel gazetelerin temelini atıp, zaman içinde Dergi ve İnternet gazeteceliği yaparken pek çok genç arkadaşımıza ışık tutarak yol gösteren Hüseyin Hocamız, binlerce insana da Almanca dersleri vererek onları topluma kazandırdı.

Hamburg Türk Basın Birliği’nin kurucu ve başkanlarından, Ayna365, Güneş ve Hayat Dergisi’nin Mimarıydı Hüseyin abimiz..  Ne yazık ki Emekliliğin tadını çıkarmaya doyamadan aramızdan ayrılıp ebediyete göçtü.

Ruhu şad olsun,Yattığın yer seni incitmesin Hocam benim..

Hamburg Türk Basın Birliği Adına

Başkan

Rıza Atamtürk

                        ***

Ve, Aslen Sivas ili Ulaş ilçesi doğumlu  Dörtyol’un naaşı gülbanglar söylenerek toprağa verildi.  Işıklar içinde uyusun!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir