GAZETEM’DEN ANNELER GÜNÜ MESAJI

Anneler günü, anneleri onurlandıran özel bir gündür. Bir çok ülkede Mayıs’ın ikinci haftasında ve Pazar günü kutlanırken, bazı ülkelerde değişik günlerde kutlanır. Bu kutlamada annelere çeşitli hediyeler alınır.

GAZETEM.EU’DAN ANNELER GÜNÜ MESAJI

SABIRLA VE YILMADAN ÇOCUKLARINA EMEK VEREN TÜM ANNELERİMİZİN, ANNELER GÜNÜ KUTLU OLSUN.

ANNELER GÜNÜ’NÜN TARİHÇESİ

Anneler günü geleneği, Antik Yunanların Yunan mitolojisindeki pek çok tanrı ve tanrıçanın annesi olan Rhea onuruna verdikleri yıllık ilkbahar festivali kutlamalarıyla başlar. Antik Romalılar’da ilkbahar festivalleri, İsa’nın doğumundan 250 yıl öncesinden, ana tanrıça Kibele onuruna kutlanıyordu.
Anneler Günü mevcut haliyle İngiliz ve ABD kadın hareketlerinde şekillendi. 1865 yılında, Amerikalı Ann Maria Reeves Jarvis, ‘Anneler Dostluk Günü’ adlı bir anne hareketini kurmaya çalıştı. Burada yapılan toplantılarda anneler güncel konular hakkında bilgi alışverişinde bulunabildiler.
1870 yılında Julia Ward Howe, gizli barış ve annelik altında ‘Anneler Barış Günü’ girişimini başlattı. Amaç, oğulların artık savaşlarda feda edilmemeleriydi.
1860’lardan itibaren Avrupa’da barış projelerine ve daha fazla kadın haklarına ek olarak, kızlar için daha iyi eğitim fırsatları için kampanya yürüten çeşitli kadın hareketleri ve kadın dernekleri ortaya çıktı. 1890’larda uluslararası kadın kongrelerinde annelerin daha fazla tanınmasını savunan Uluslararası Kadınlar Konseyi kuruldu.

ABD’de Anna Jarvis’in kaybettiği kendi annesi için 1908 yılında başlattığı anma günü, 1914 yılında Kongre’nin onayıyla Amerika Birleşik Devletleri çapında genişledi.
Almanya’da 1933 yılında resmi tatil kabul edilen “Alman Annelerin Anma ve Onur Günü” olarak, ilk defa 3 Mayıs günü kutlandı.

Türkiye’de Anneler Günü kutlaması ilk kez 9 Mayıs 1955’te tarihinde başladı.
Anneler Günü, Mayıs Ayı’nın ikinci haftası, Pazar günü hem ülkemizde hem de dünyanın bir çok ülkesinde kutlanıyor.

Derleme: Naciye ASLAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir