GÜNGÖR YILMAZ’DAN PARLAMENTO BÜLTENİ

İkinci defa seçildiği Hamburg Eyalet Parlamentosu’nun son oturumunu değerlendiren SPD Milletvekili Güngör Yılmaz, yıllardır  “Parlamento’dan Notlar” adı altında sürdürdüğü halkı aydınlatma açıklamalarında yine önemli noktalara değiniyor.

Güngör Yılmaz, “Parlamento Notları Bülteni” öncesinde kişisel düşüncelerini de ortaya koyarak şunları söyledi:  

“Korona pandemisinden yaşamın her alanı olduğu gibi Hamburg Eyalet Parlamentosu oturumları da etkileniyor. Seçimlerden sonraki yeni yasama döneminde ikincisi yapılan parlamento oturumu, partiler arası uzlaşıyla tam kadroluk 123 milletvekili yerine, partilerin sandalye sayısına orantıyla temsil edildiği, 68 milletvekiliyle yapıldı. Gerekli mesafeyi koruyabilmek için oturum bu kez genel kurul salonunda değil, belediye sarayının balo salonunda düzenlendi. Milletvekili sayısı kısıtlaması nedeniyle bu kez ben de oturumu parlamento basın bürosunun canlı yayını üzerinden izledim ve  sizlere son yasama döneminden de alışık olduğunuz bu “Parlamentodan Notlar” bültenini derledim. Ayrıca İngilizce, Türkçe, Kürtçe, Lehçe, Rusça, Farsi, Arapça  Koronavirüs hakkında önlemler ve tedbirler hakkında bilgilendirme linklerinin listesini çıkardım ve gerekli yerlere ulaştırdım.” 
Linkler:

hamburg.de

https://www.hamburg.de/coronavirus/international/

NDR

https://www.ndr.de/nachrichten/niedersachsen/Corona-Infos-in-Tuerkce-English-,corona1726.html

taz

https://taz.de/Corona-Infos-auf-Tuerkisch/!5668665/

Ethno-Medizinisches Zentrum

https://corona-ethnomed.sprachwahl.info-data.info/

Integrationsbeauftragte der Bundesregierung

https://www.integrationsbeauftragte.de/ib-de/amt-und-person/informationen-zum-coronavirus

VE..PARLAMENTO’DAN NOTLAR

Birinci Belediye Başkanı Dr. Peter Tschentscher hükümet açıklamasında bulundu.
Koronavirüsü pandemisi nedeniyle Hamburg Eyalet Parlamentosu partiler arası yapılan uzlaşmayla, tam kadro olan 123 milletvekili yerine, 68 milletvekiliyle toplandı. Genel kurul salonundaki oturum düzeninde 1,5 metrelik sosyal mesafenin korunamayacağı için oturum, belediye sarayının balo salonunda yapıldı. Yeni yasama döneminin ikinci oturumu Birinci Belediye Başkanı Dr. Peter Tschentscher’in hükümet açıklamasıyla başladı. Aslen tıpçı olan ve siyasete atılmadan önce uzun yıllar Eppendorf Üniversite Kliniğinde (UKE) çalışan Tschentscher, açıklamasında koronavirüsü pandemisinin tüm dünyada olduğu gibi Hamburg’da da yarattığı endişe verici etkiye dikkat çekti. Pandeminin yayılmasının çok ciddi boyutta olduğunu açıklamasında vurgulayarak ve bu hızla yayılmanın ancak herkesin bilinçli ve sorumlu davranışıyla engellenebileceğini sözlerine ekleyen Tschentscher, “Hamburglulara, günlük yaşamlarını ileri ölçüde etkileyen kısıtlamalar karşısında gösterdikleri sorumlu davranışları için senato adına teşekkür ediyorum” dedi. Tschentscher ayrıca bu olağanüstü günlerde, başta sağlık branşı çalışanları olmak üzere, yoğun çabayla kentin temel ihtiyaç hizmeti ve akışını sağlayan, market kasiyerlerinden, Tır, otobüs şoförlerine kadar herkese ayrıca teşekkür etti  

***
Destek ihtiyacı olanlara destek verilecek
Oturumda Federal Hükümetin esnaf ve ekonomiye destek paketine ek olarak Hamburg’un aldığı destek önlemleri de konu oldu. Hamburg İnvestitions- und Förderbank üzerinden KOBİ’lere verilmeye başlanan karşılıksız desteğin, şirketlerin büyüklüğüne göre 2.500 ile 25.000 euro arasında olduğu ve bu hibenin yanı sıra vergi ve kredi kolaylıkları da sağ-landığına işaret edildi. Hamburg bunu finanse edebilmek için anayasadaki borç freni maddesinin istisnai durum uygulamasını devreye sokarak, 1,5 milyar euro kredi alacak.

  ***
İç tüzük değişikliğiyle parlamento başkan vekilleri sayısı 6’dan 4’e düşürüldü
23 Şubat seçimlerinde parlamentoya giren parti sayısının düşmesiyle, yeni yasama döneminde parlamento başkan vekilleri sayısının 6’den 4’e düşürülmesi teklifi getirildi. SPD, Yeşiller, CDU ve Sol Parti’nin ortak önerisi oylanarak kabul edildi. Ardından yapılan seçimlerde Parlamento Başkanı Carola Veit’in vekili olarak Deniz Çelik (Sol Parti) ve André Trepoll (CDU) seçildiler. Aşırı sağ parti AfD’nin adayı Detlef Ehlebracht yeterli sayıda oy alamayarak seçilemedi. SPD ve Yeşiller kendi başkan vekili adaylarını ileri bir tarihte belirleyecek-lerini açıkladılar.  

***

Koronavirüsünü engelleme önlemlerini ihlal edenlere ağır idari para cezaları
İçişleri Senatörü Andy Grote, Hamburg Senatosunun özel oturumda yeni bir yönetmelikle idari para cezası kapsamını genişlettiğini açıkladı. Buna göre korona-virüsünün yayılmasını önleyci tedbirleri ihlal edenle-re para cezası kesilecek. Örneğin 1,5 metrelik sosyal mesafeyi, geçici olarak kapatılan kamusal alana giriş yasağını ihlal edenlere 150 euro, özel veya kamusal alan için konulan diğer yasakları çiğneyenlere 5.000 euroya kadar varan idari para cezası kesilebileceği açıklandı.
(https://www.hamburg.de/bussgeldkatalog/)

  ***

NOT:
Koronavirüsü yayılımını önleme amacı ile Hamburg Eyalet Parlamentosu oturumları geçici süre için ziyaretçi trafiğine kapalıdır.
Öneri ve eleştirileriniz için iletişim: 
E-posta: guengoer.yilmaz@hamburg.de  

DÜZENLEME: Naciye Aslan/ Gazetem.eu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir