Kardeş Azerbaycan’lılar 14 Ülkede teşkilatlandı

Alman – Azerbaycan Dostluk Köprüsü Derneği’nin  Hamburg’da düzenlenen  toplantısında, Diaspora Genel Başkanı yönetiminde çalışmaları ve projeleri hakkında  bilgiler verildi.

Haber: Salih Kartal (Gazetem.eu / Liman)

Hamburg’da yaşayan  Azerbaycan vatandaşlarının kurmuş olduğu “Deutsch Aserbaidschanisch Freundschaftsbrücke e. V” (DAFB e.V) ,amaçları ve projelerini vatandaşlarına anlattı. Grand Elysée Hotel konferans salonunda yapılan toplantıda Hamburg ve Almanya’nın çeşitli yerlerinden Azerbaycan dernek temsilcileri ve misafirler ile Hamburg Eyalet Parlamentosu Milletvekilleri Güngör Yılmaz ve Ali Şimşek(SPD), Irak Türkmenleri Başkanı Remzi Jasim‘in bulunduğu 150 civarında davetli hazır bulundu.

Yaklaşık üç saat süren programda Azerbaycan Diaspora Genel Başkanı Fuad Miradov, toplantı akışı hakkında bilgi verdi.Program, Milli Marş ve Saygı Duruşunu takiben Haydar Aliyev‘e ithafen gösterilen film ile devam etti.

Açılış konuşmasında DAFB Yönetim Kurulu Üyesi Rasim Tağıyev, Dernek çalışmaları ile Azerbaycan vatandaşlarının yaşamı ve çalışmaları hakkında detaylı bilgiler verdi ve  eski Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev‘e duydukları minnet ve saygıyı anlatarak “Hamburg’da yaşayan vatandaşlarımız 30 yıla yakındır burada yaşamaktalar. Vatandaşlarımız entegrasyonu tamamlamış sosyal aktivitelerde yer almaya başlamışlardır. Bu sayede Hamburg’da çok başarılı bir gençlik yetişmiştir. ” ifadesinde bulundu. Konuşmasının devamında Almanya genelinde diğer diasporalar ile yardımlaşmada bulunduklarını anlattı.

BAŞKAN HALİL HALİLOV : “SİYASİ ARENADA TEMSİL EDİLMEK GEREKİR”

Başkan Halilov, Şehitlere duyduğu saygı ve siyasetçilere duyduğu minneti dile getirerek başladığı konuşmasında Alman Azerbaycan dostluk köprüsünün amacının, Alman ve Azerbaycan toplumu arasında geleceğe yönelik en yakın zamanda dostluk ilişkilerini geliştirmek olduğunu anlattı.Almanya’ya geldikleri sırada yaşadıkları dil sorunları nedeniyle kendilerini anlatmakta yaşadıkları zorluklara değinen Halilov, Hamburg’da Ermeni diasporasının yaydığı yanlış bilgilerin gerçeklerini toplumlara anlatabilmek için bir Azerbaycan derneğinin kurulması gerektiğini düşünerek Alman demokrasisine ve bu yolda kendilerine yardımcı olan yetkililere teşekkür etti. Sözlerinin devamında ” Ümit ederim ki bizim geleceğe yönelik planlarımız, muhterem Başkan İlham Aliyev’in dediği gibi Dünyanın her yerindeki Azerbaycanlı bizim için önemlidir. Bu düşüncenin devamı olarak biz her bir Azerbaycan’lı olarak en içten samimi duygularla çalışmalıyız ki, ülkemizi siyasi arenalarda temsil edebilelim.”dedi. Gençlerin geleceğine verdikleri öneme değinen Halilov, yapmış oldukları aktiviteleri anlattı.

MİRADOV: “PLANLI ÇALIŞMA ÖNEMLİDİR”
Diaspora Genel Başkanı Fuad Miradov kendisini tanıtarak başladığı konuşmasında 2018 yılında Hükümet ve Meclis’in kararı ile bu göreve atandığına değindi. Amaçlarının dünya genelinde yaşayan Azerbaycan vatandaşlarının sorunlarına eğilmek aynı zamanda kültürel faaliyetlerde destekler vermek olduğunu anlattı. Slayt görseller ile beş yıl içindeki gelişmeleri grafikler ile anlatarak dünya üzerinde 14 ülkede 20 “Azerbaycan Evi” açtıklarını söyledi. Bu evlerin işlevlerini detayları ile sunan Başkan, bu yolda iletişimin önemine vurgu yaparak, hali hazırda kurmuş oldukları sosyal platformlar, radyo, televizyon kanalları ve bunların etkileri üzerine düşüncelerini paylaştı. Etkinliklerin hazırlanmasında birlikte plan yapılmasının etkili olacağının önemine vurgu yaptı.

VEKİLLERDEN YARDIM SÖZÜ
Sosyal ve kültürel çalışmalara destekleri ile Türk Toplumu tarfından yakından bilinen Türkiye kökenli Milletvekilleri
iletişime geçilmesi halinde yardıma hazır olduklarını belirttiler. SPD Milletvekili Güngör Yılmaz, davet edilmesinden dolayı  duyduğu memnuniyeti dile getirerek “Sizlerin bu derneğinizin olduğunu bilmiyordum. Umarım bu buluşma iyi dostluklara, iyi çalışmalara neden olur. Bizler atmış yıldır Almanya’da yaşayan Türkiyeli vatandaşlarız. Yurt dışında yaşamanın deneyimlerine sahip insanlarız. Biz burada ayrım yapmadan herkese yardımcı olmak isteriz. Sorunlarınız olursa bizlere türkçe olarak da ulaşabilirsiniz.” şeklinde konuştu.  Yılmaz, Almanlarla iletişime , tanıtım çalışmalarına önem verilmesine de dikkat çekti.


ALİ ŞİMŞEK “KARDEŞLİKTEN YANAYIZ”
Dernek adının çok anlamlı olduğuna değinen SPD Milletvekili Ali Şimşek Biz tüm dünya halklarının barışından kardeşliğinden yanayız. Azerbaycanlı kardeşlerimizle böyle bir ortamda ilk defa bulunuyorum. Ben kendimi burada bir kardeş gibi hissettim” diyerek yaptığı konuşmasında, çocukların geleceği ile ilgili eğitimin önemine vurgu yaptı ve yeterli sayıda velinin talebi olması halinde anadilde eğitimin okullarda mümkün  olabileceğini hatırlatarak derneklerin kültür eğitimine verdiği katkıları dile getirdi. İlk adımların zorluklarını bildiğini belirten Şimşek, çalışmalarında başarılar dilerken üzerlerine düşen görevleri de yapmak istediklerinin altını çizdi.


GENÇ ŞAMPİYONA MOTİVASYON
Altona Lisesi öğrencisi Xanım Baxışova adlı 17 yaşındaki genç kıza Ziu-Zitsu” Uzakdoğu sporunda Hamburg, Almanya ve Dünya Şampiyonluklarında dereceler alması nedeniyle çeşitli hediyeler verildi. Genç sporcu “Azerbaycan bayrağını dünya arenasında göndere çıkardığım için gurur duyuyorum.” diye mutluluğunu dile getirdi.


“AZERBAYCAN EVİ” GEREKLİ

Program sonunda misafirler düşüncelerini ve isteklerini Fuad Miradov‘a aktardılar. Dr. Fahri Hesenli ile  önceki dönem Azerbaycan Ana Dil Derneği Başkanı Yusuf Ali ve diğer konuşmacılar kültürel çalışmalar yapabilmek ve gençlere dil eğitimi verebilmek, kendilerine ait bir yerde toplantılar yapmak istediklerini bunun için “Azerbaycan Evi’nin” önemli olduğu yönünde görüş ve temennilerini belirttiler.



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir