Mehmet Yıldız: “Çifte Vatandaşlık değil Çifte Sömürü”

SPD, Yeşiller ve FDP oluşturduğu koalisyon hükümeti, vatandaşlık hukukunda reform öngören yasa tasarısı üzerinde uzlaştığını açıkladı. Vatandaşlığa geçişi kolaylaştıran, çifte vatandaşlığın önünü açan tasarıyı değerlendiren Hamburg Eyalet Bağımsız Milletvekili Mehmet Yıldız, konuya ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

Yasanın özü itibariyle diğer ülkelerden gelen iyi eğitimli, zaten ayrıcalıklı insanlar için kolaylık anlamına geldiğini fakat yıllardır Almanya’da yaşayan göçmenler için belirli kriterler koyulduğunun altını çizen Yıldız, “Taslağa göre, göçmenler mevcut sekiz yıl yerine artık beş yıl sonra vatandaşlığa geçebilecekler. Özellikle iyi entegre olmuş kişiler sadece üç yıl sonra Alman vatandaşı olabilecekler. İçişleri Bakanı Nancy Faeser (SPD), bunun ‘Almanca’yı çok iyi konuşan, işyerinde olağanüstü performans sergileyen veya gönüllü çalışan’ kişiler için geçerli olduğunu söylüyor. Başvuru sahipleri kendilerini geçindirebilmeleri ve herhangi bir yardım almamaları temel koşuldur. Kanun aynı zamanda “çifte vatandaşlığı” da mümkün kılmalıdır.” diye ifade etti.

ŞİMDİ DE ÜLKELERDEN VASIFLI İŞÇİ SÖMÜRÜSÜ

Almanya yüzyıllar boyunca Güney Amerika ve Ortadoğu’yu sömürgeleştirdi şimdi ise o ülkelerdeki vasıflı insanları kullanmak istiyor ama bu durumun oradaki ülkeler için yıkıcı sonuçlar doğuracağının altını çizen Yıldız şöyle konuştu: “ Yasa Tasarısının altında yatanlar tümüyle insanlık dışı bir durumdur. Oturum, iltica yada çalışma izinleri olmadığı için şuanda burada yasa dışı olarak yaşayan insanlarla ilgili ne yazık ki kayda değer bir çalışma yoktur. Bu insanlar zor koşullar altında barınmaya ve kaçak işlerde düşük ücretlerle çalışmaya devam ediyorlar. Bunun yanında Engelliler, bekar ebeveynler ve yaşlılardan oluşan kesimin büyük bölümü Bakan Faeser’in koyduğu geçinme şartlarını sağlayamıyorlar.  Örnek vereceek olursak, vatandaşlık için istenen Almanca seviyesini karşılamayan çalışan kesim mevcut. Ayrıca  hastalık dönemlerinde yada eğitim gördükleri sürede sosyal yardım alanların vatandaşlığa geçişte bir engel yokken şimdi bu engel haline geliyor.”

DANIŞMANLIK ŞİRKETLERİNE DİKKAT!

Bu konuda Danışmanlık veren şirketlerin ortaya çıktığı uyarısında bulunan Yıldız “ Almanya’ya gelmek isteyenler için sürecin hızlandırılmasını, dil kursları, başvurular, iş arama gibi konularında hizmet veren birçok danışmanlık şirketi kuruldu. 10 bin Euro’ya kadar para talep eden bu şirketlerin ne kadar güvenilir olup olmadığına yönelik bir denetim mekanizması ne yazık ki yok. Bu konuda Almanya’ya gelmek isteyen insanlar mağdur olabilirler” diye konuştu.

ONURLU BİR REFORM GEREKİYOR

Göçmenlik ve vatandaşlıkla ilgili adaletli bir reform yapılması gerektiğini öneren Yıldız, “ Burada yaşayan herkesin oturum, eğitim, çifte vatandaşlık ve çalışma hakkına ve onurlu bir şekilde yaşama fırsatına sahip olması gerekir. Bu şekilde, işgücü ve kalifiye işçi açığı diğer devletlere zarar vermeden  ve göçmenlerin haklarını koruyarak çözülebilir. “ dedi.

BİLGİLENDİRME TOPLANTISI ÇAĞRISI

Vatandaşlık hukukunda reform öngören tasarı ve çifte vatandaşlık konularında avukat Sigrid Töpfer ile birlikte Billstedter Hauptstrasse 78 adresindeki ofisinde 12 Eylül Salı günü saat 17:30’dan itibaren bir bilgilendirme toplantısı düzenleyeceğini söyleyen Yıldız, vatandaşlara katılım çağrısında bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir