Mehmet Yıldız, Depremi Hamburg Parlamentosuna taşıdı! Hükümete kritik sorular sordu…

Hamburg Eyalet Milletvekili Mehmet Yıldız, Türkiye ve Suriye’de yaşanan Depremi Hamburg Parlamentosuna taşıdı. Yıldız, SPD-Yeşiller Hükümetine yanıtlaması için 10 maddelik bir soru önergesi verdi.

Almanya Federal Meclisinin özel oturumda, Türkiye ve Suriye’de meydana gelen depremin yıkıcı sonuçlarını görüşüldüğüne değinen Yıldız, İnsan Hakları ve İnsani Yardımlar Komisyonu’nun açıklamasında, Almanya’da yakınları bulunan depremzedelerin yakınlarının yanına gelebilmesi için vize sürecinin kolaylaştırılacağı, belirtti.

Milletvekili Yıldız, Federal Dışişleri Bakanlığı’ndan bir çalışanın açıklamasına göre, “Almanya’dan deprem bölgesine 2 kurtarma ekibinin gittiğini ayrıca doktorlar, sağlık çalışanları, kurtarma köpeklerinin depremzedelerin kurtarılmasına için çalıştıklarının altını çizildiğini söyledi.

İdlib bölgesi de dahil olmak üzere Suriye’nin kuzeybatısındaki depremden etkilenen bölgelerde insani yardım ihtiyacı olduğunu dile getiren Yıldız, “Federal Hükümetin, 2023 için kuzeybatı Suriye’de insani yardım için taahhüt edilmiş olan fonların ve bütçelerin 30 milyon Euro ancak yardım kuruluşlarının halka ulaşması zor.  Federal Hükümet’in Türkiye’nin depreme rağmen kuzey Suriye/Rojava’daki bölgeleri bombalamaya devam ettiği konusunda bilgi verdiği ve Federal Hükümet’in bunu sert bir şekilde eleştirip eleştirmediği belirtilmedi.“ dedi.

Eleştirilerini sıralayan Yıldız, 1999 Kocaeli depremi sonrası Federal Almanya tarafından dönemi hükümetine verilen deprem fonlarının kötü kullanılmasının hesabını verilmediğini aktardı.

İŞTE MEHMET YILDIZ’IN HAMBURG PARLAMENTOSUNA VERDIĞI KRİTİK SORU ÖNERGESI

Soru 1: Senato, Türkiye ve Suriye’deki depremzedelere yönelik yardım seçeneklerini görüşmek, değerlendirmek ve koordine etmek için federal hükümet ve/veya diğer eyalet hükümetleri ile temas halinde mi? (Lütfen federal ve eyalet hükümetleri için ayrı ayrı yanıtlayın.)

Soru 2: Senato, olası yardımı görüşmek, değerlendirmek ve koordine etmek için Hamburg’daki Türk konsolosluğu ile temas halinde mi?

Soru 3: Senato, yardım seçeneklerini tartışmak, değerlendirmek ve koordine etmek için Rojava’daki özyönetimle veya Rojava’ya yardım örgütleyen Hamburg merkezli sürgün örgütleriyle temas halinde mi?

Soru 4: Senato, depremzedelerin Hamburg’da kalmasını sağlamak ve/veya hazırlık yapmak için kendi adımlarını atmayı ve destek önlemlerini almayı düşünüyor mu

Soru 5: Senato, kuzey Suriye/Rojava’nın özerk bölgelerindeki insanlara yardım etmenin bir yolunu bulmak için Bundesrat’ta çalışmayı düşünüyor mu?

Soru 6: Senato, Federal Konsey’de aşağıdaki hususları gündeme getirmeyi düşünüyor mu?

Türk ordusunun Suriye’nin kuzeyindeki savaşını deprem mağdurlarına yardım için mi destekliyorsunuz?

7: Altyapı, teknoloji, yeniden yapılanma, acil yardım gibi tüm alanlarda sürekli ve hızlı ve bürokratik olmayan bir şekilde Senato’nun etkilenen büyük şehirlerden biriyle (örneğin Kahramanmaraş) derhal yoğun bir ortaklık/işbirliğine girmesi gerektiği hususları var mı? vesaire yardım edebilmek için?

Soru 8: Senato, örneğin yatarak ve ayakta tıbbi tedavi sağlamak ve geçimlerini desteklemek için Hamburg’a gelen depremzedeler için bir dayanışma fonu kurmayı planlıyor mu?

Soru 9: Senato, Suriyeli depremzedelere de geçici vize verilmesini sağlamak için Federal Konsey düzeyinde çalışmayı planlıyor mu?

Soru 10: Senato, depremzedeler için mesken konaklama veya merkezi olmayan dairelerde kapasite sağlamayı planlıyor mu?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir