Mehmet Yıldız’dan Paskalya Yürüyüşü Çağrısı

Hamburger Forum tarafından 1 Nisan Pazartesi günü gerçekleştirilecek Paskalya Yürüyüşüne hakkında Hamburg Bağımsız Eyalet Milletvekili Mehmet Yıldız bir açıklama yayınladı. 1 Nisan günü saat 12:30’da Barmbek Tren İstasyonunda başlayacak yürüyüşe tüm vatandaşları davet eden Yıldız, Savaşların sona ermesi gerektiğinin Barış için çözümün diyalogdan geçtiğinin altını çizdi.

İŞTE MEHMET YILDIZ’IN PASKALYA YÜRÜYÜŞÜ AÇIKLAMASI

“Şu anda dünya çapında savaşlar yaşanıyor. Özellikle silah şirketleri, halkların sırtında kar elde ediyor. Savaşları destekleyenler, ABD liderliğindeki NATO ülkeleridir. Filistin’de, Ukrayna’da, Yemen’de, Suriye’de ve diğer savaş bölgelerinde binlerce insan her gün hayatını kaybediyor. Bu savaşlarda işçiler ölüyor ama zenginler servetlerine servet katıyor. Bu nedenle, Pazartesi gerçekleşecek olan Paskalya Yürüyüşü, savaşı destekleyenlere karşı da bir tepki olacaktır. Biz savaşa karşıyız ve bunun yerine barış ve diyalog istiyoruz.

İsrail-Filistin’de barışa giden tek yol, derhal ateşkes ve İki Devlet Çözümü’nün uygulanması hakkında müzakerelerdir. Filistinlilere yönelik soykırım derhal durdurulmalıdır. Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde Güney Afrika’nın açtığı dava haklıydı. Gazze Şeridi’ndeki insanlık dışı uygulamaların sona erdirilmesi için İsrail’e daha ciddi baskılar çok daha önce yapılmalıydı. Hamas’ın 7 Ekim’de sivil halka yönelik saldırıları kınanmalıdır, ancak bu onlarca yıllık işgal ve baskıya bir tepkidir. İsrail’in buna verdiği tepki tamamen orantısız ve uluslararası hukuka aykırıdır.

Ukrayna’daki çatışmanın çözümü için de ateşkes ve diyalog tek çaredir. Ukrayna’daki ölümler hemen sona erebilir, lider NATO ülkeleri ve Kiev hükümeti, Rusya ile ciddi müzakerelere girmek yerine ulaşılamayacak bir zafer peşinde koşmaya devam ediyorlar. Ukrayna’ya yapılan silah sevkiyatları ve neredeyse koşulsuz destek, faşistler de dahil olmak üzere Ukrayna hükümetinin aldığı desteği artıran daha fazla ölüme neden oluyor. Brezilya, Hindistan, Çin ve BM’nin hükümetleri barış önerileri sunmuşlardır. Rus hükümeti, müzakerelere katılım konusunda defalarca istekli olduğunu belirtmiştir. Türkiye’deki görüşmeler, 2022’de barış için somut bir yol haritası oluşturduğunda, İngiltere’nin o dönemki başbakanı Boris Johnson ve hükümetinin Ukrayna hükümetini Rusya’ya karşı savaşı kesinlikle sürdürme konusunda baskı yapmasıyla iyi bir temel oluşturmuştu. O zamandan beri, Ukrayna, Rusya’daki rejim değişikliği gibi kabul edilemez koşullar olmadan müzakerelere girmeye yanaşmıyor. Sonuç olarak, şu anda I. Dünya Savaşı’ndaki gibi karşı tarafı yıpratma savaşı yaşanıyor, bugüne kadar yüz bin kişi öldü. 3. Dünya Savaşı’na doğru giden tırmanış, diplomatik yollarla kesmek zorundayız. Taurus füzelerinin teslimi talebi veya Macron’un Fransız kara birliklerini Ukrayna’ya gönderme fikri, üçüncü dünya savaşına doğru son kırmızı çizgileri aşıldığı anlamına gelir. Bu sadece silah endüstrisine yarar. Bu durum böyle sürmemelidir.

Paskalya yürüyüşüne katılacak ve barış hareketinin geniş toplumsal ittifakının her zaman çeşitli analizler ve görüşlere sahip olduğu açıktır. Ancak İkinci Dünya Savaşı’ndan çıkarılan öğretilerden ve dayanışmadan silahsızlanma, barış, antifaşizm ve barış taleplerinin ortak ve net olduğunu vurguluyoruz. “Barış hareketi her zaman karalama kampanyalarına maruz kalmıştır. Yeni olan, bu karalama kampanyalarının günümüzde, Linke Partisi gibi örgütlerden gelen güçler tarafından gerçekleştirilmesidir. Ki bunlar daha önce barış hareketinde yer almıştır. Bu gelişmenin nedenlerinden biri, egemen elitlerin ve medyanın, her türlü barışçıl güce büyük bir baskı uygulamasıdır. Bu, tartışmaların korkutucu bir şekilde kısıtlanmasına yol açar ve ana akımdan farklı görüşlere sahip olan insanlara, mahkeme süreçleri, cezalar ve meslek yasakları tehdit edilir. Barış, demokrasi ve insan hakları, barış ve doğal yaşam alanlarının korunması ve çevre birbirine bağlıdır. Kendisini sol olarak gören kişiler, bu gerçeği kabul etmelidir. Solculuğu terk eden veya hükümetleri destekleyen kişiler, ırkçı ve militaristlere topu atar ancak stratejik ve taktiksel barışı savunma yalanına başvururlar.

Savaşı körükleyen aktörlerin arka planlarını ve hedeflerini gözler önüne sermeliyiz. ABD hükümetinin Ukrayna’daki amacı, Çin’e karşı sıcak bir çatışma hazırlamaktı. Biden çevresindeki ABD aktörleri, BRICS ülkelerinin ve Küresel Güney’in güçlenmesiyle beliren çok kutuplu bir dünya düzenine karşı kendi küresel hakimiyetlerini tüm güçleriyle korumak istiyorlar. Bunun için her şeyi riske atıyorlar ve Federal Hükümet ile AB, kendi hedeflerini tanımlamak ve kendi halklarını korumak yerine bu yolda ilerliyorlar. Paskalya yürüyüşüyle, barış için kararlılığın güçlü bir işareti oluşturacağız. Hamburger Forum tarafından organize edilen Paskalya Yürüyüşüne tüm vatandaşları bekliyorum.”

Paskalya Yürüyüşü Notu: Hamburger Forumu tarafından düzenlenecek 2024 Hamburg Paskalya Yürüyüşü: 1 Nisan Pazartesi günü saat 12:00’da Barmbek Tren İstasyonu, Piazzetta Ralph Giordano’da 12:30’da Açılış Konuşması ile başlayacak. Daha fazla bilgi için: https://www.hamburgerforum.org/seite/375054/veranstaltungen-und-aktionen-des-forums.html

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir