Milletvekili Ali Şimşek’ten Göç’ün 60. Yılı etkinlği

SPD Hamburg Parlamentosu Milletvekili Ali Şimşek, Göçün 60. yılında, 30 Ekim 1961 tarihinde Almanya ile Türkiye arasında yapılan ” İşgöçü Anlaşması” konulu bir etkinlk düzenledi. 25 Kasım Perşembe günü akşamı  yapılacak olan etkinlikte, dünden bugüne, birinci jenerasyondan  üçüncü jenerasyona anlatımların yanı sıra, fotoğraf ve kısa film gösterisi yer alıyor.

Derleme: Gazetem.eu

ALİ ŞİMŞEK’TEN ETKİNLİK AÇIKLAMASI
Parlamentoda iki dönemdir görev yapan deneyimli Milletvekili Şimşek, etkinlik konusunda şu açıklamada bulundu: 
* Alman ekonomisinde altın  yıllar olarak değerlendirilen yıllarda, doğu Almanya sınırına 1961 in Ağustos ayında örülen duvar Almanya’nın işgücü sıkıntısını dahada artırmaktadır.  1955 ve 1960’lı yıllarda  İtalya, Yunanistan ve İspanya ile yapılan anlaşmalar işgücü açığını bir türlü kapatamamaktadır. 
* Bu bağlamda Alman Dişilşeri Bakanlığı minimum bir bürokrasi, sayfalarca bir anlaşma yapmaksızın (Alman bürokrasisinde anormal, yanı düşünülemez) Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan işçi ister ve Türkiye’den  işgöçü serüveni başlar. 
* Misafir işçi-göçü altında başlatılan işgöcü ilerleyen yıllarda çıkarılan bir çok zorluklara rağmen devam eder ve günümüze kadar gelir. 
* İlerleyen yıllarda ikinci jenerasyon, yani, Türkiye’de doğan ve ailesinin yanına gelenler ve üçüncü jenerasyon, burada doğanlar,  burada artık kalıcıdır. 
* Alman ekonomisinin bugüne gelmesinde kaygısız Türkiye’den  işgücü-göçünün  çok payı vardır. 
* Etkinliğimizde, şahsım tarafından yapılan sunumdan sonra, birinci, ikinci  ve üçüncü  jenerasyon’dan anlatımların yanı sıra, film gösterisi yer almakta. Türkiye’den işgöçü Alman literatöründe / tarihinde ve müzelerde pek nadir yer alır. Örnegin Bergedorf’ta bir arşiv veya kayıt yoktur. 
* Aynı zamanda Türkiye’den işgücünden bahsederken, dışlanmış, bin bir türlü zorluklarla karşılamış, aynı zamanda tarihte yok sayılmış bir kitleden söz etmek daha doğru olur. Bu bağlamda etkinliğimize Hamburg Bergedorf semti Müze Müdürü de teşrif edecektir. 
* Bu konu ile ilgili Bergedorflu Alman dostlarımızla bir girişime imza atarak bir insiyatif başlatmak isitiyoruz  ve gelecek senelerde Bergedorf semtinde, Bergedorf müzesinde veya daha uygun  bir yerde sergi düzenlemek  veya bir arşiv oluşturmak istiyoruz. 
* Anlayışınıza sığınarak etkinliğimizi, 2G kapsamında yapmak istiyoruz, yani katılımcıların  aşılı veya coronayı atlatmış olması gerekmektedir.

Planlama açısından katılımınızı alttaki e-mail adresine bildirmenizi rica ediyoruz: 
E-Mail: alı.simsek@mdhb-hamburg.de

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir