Milli Görüş Hamburg’un İftar Yemeğine Siyasetçi  Akını!

İslam Toplumu Milli Görüş ( İGMG ) teşkilatının Kuzey Almanya biriminin düzenlediği geleneksel  iftar yemeği Hamburg’un Wandsbek semtinde bulunan, Golden Event Center’de gerçekleşti. Hamburg Belediye Başkanı Dr. Peter Tschentscher, Federal Almanya Meclis Başkanvekili Aydan Özoğuz, Hamburg Eyalet Meclisi Milletvekili Barış Öneş, Hamburg Başkonsolosu Emine Derya Kara, Amerika Başkonsolosu Jason Chue ve bir çok tanınmış siyasetçi, sivil-toplum örgütü temsilcisi ve inanç insanı katıldı.

Haber ve Fotoğraflar: Ali Akdemir/Kadir Taçgın

Bünyesinde toplam 16 camiye sahip olan Kuzey Almanya Milli Görüş‘ün geleneksel 25’inci iftar yemeği, inanç, siyaset ve iş dünyasını  buluşturdu.

Sunumunu Nisa Nur Evren‘in gerçekleştirdiği İftar yemeğine Piskopos Kirsten Fehrs, Devlet Hahamı Shlomo Bistritzky, T.C. Din Ateşesi Osman Dikeç, T.C. Eğitim Ataşesi Lütfi Dede, İGMG Genel Başkan Danışmanı Ramazan Uçar, IGMG Genel Sekreteri Ali Mete, Şura Hamburg Başkanı Fatih Yıldız, TGH Başkanı Murat Kaplan, Hamburg Türk Basın Birliği başkanı Ahmet Durmuş, olmak üzere  farklı din temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, işadamları ve politikacılar katıldı. BİG Başkanı Mehmet Karaoğlu‘nun ev sahipliği yaptığı etkinlikte ilk açılış  ve selamlama konuşması da kendisinden geldi.

Konuşmalarda ”Hoşgörü ve Diyalog” Vurgusu Yapıldı

İftar yemeği programı, Asaf Hussein Zaky Soliman’ın Kuran-ı Kerim okuması ile başladı. Daha sonra Hafız Neyzen Osman Çelik ney grubu tarafından Tasavvuf müziğinden ve ilahilerden örnekler  sunuldu.

 İftar yemeğindeki konuşmalarda, yardımlaşma,  dayanışma, hoşgörü ve diyalogun önemine vurgu yapılırken, BIG Kuzey Almanya başkanı Mehmet Karaoğlu konuşmasında,  özellikle  Ramazan ayının önemi üzerinde durarak, insanlık için  hadis-i şerif’in huzur ve refahı tesis etmeyi işaret ettiğini belirterek, mübarek ramazan  ayının  iyi değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Karaoğlu  konuşmanın devamında, “Sevgili Arkadaşlar, ülkemizde eksikliğini hissettiğimiz birçok şey var. Frankfurt veya Köln’de Ramazan ışıkları, Kiel, Rheinsburg ve Neumünster’de Belediye Başkanı ve Şehir Başkanının düzenlediği iftar davetleri, Schleswig-Holstein Okulları ile el ele, son haftalardaki büyük ırkçılık karşıtı gösteriler gibi. Unutulmaması gereken bir diğer önemli etkinlik de yarın akşam, Hamburg Belediye Sarayı’nda gerçekleşecek Yeşiller Meclis Fraksiyonu’nun iftar daveti. Bu noktada, Zora Mujaddidi’ye içten teşekkürlerimi iletiyorum. Saygıdeğer Arkadaşlar, tüm bu jestler, Müslümanlar arasındaki aidiyet duygusunu önemli ölçüde güçlendirmeye katkıda bulunuyor. Ne yazık ki, bizi endişelendiren birçok şey de var, örneğin 2023’te Almanya’nın İçişleri Bakanlığının Müslüman karşıtlığı raporunu geri çekmesi veya birkaç hafta önce güzel Hamburg’umuzda başörtülü bir kadına yönelik İslam karşıtı saldırı. Bu tür ırkçı saldırıların son bulmasını umut ediyoruz.“dedi.

Dr. PETER  TSCHENTSCHER HAMBURG’DA YAŞAYAN FARKLI KÜLTÜRLERE DİKKAT ÇEKTİ!

Karaoğlu‘ndan sonra  konuşan Hamburg Belediye Başkanı Dr. Peter Tschentscher, Kuranı Kerim okumasını anlamasa da yaşanılan ortamdan  kültürel atmosferi çok iyi hissedebildiğini belirterek, iftar geleneğini sürdüren BİG teşkilatına teşekkür etti. Hamburg’da 190 ülke insanın birlikte yaşadığını, birlikte konuştuğunu ve bunun önemli olduğuna işaret eden Tschentscher, Hamburg’un çok çeşitliliği ve uluslararası yapısının şehri güzel kıldığını vurgulayarak, toplulukların bir arada kalmalarının ve birbirlerine destek olmalarının önemine dikkat çekti. Bu önemli etkinlikle birlikte, Hamburg’daki Müslüman toplulukların dinlerarası diyaloga katkıda bulunduğu ve topluluklar arasında dayanışmayı güçlendirdiğini belirtti. Dr. Peter Tschentscher, Hamburg’da yaşayan farklı kültürlerden ve inançlardan insanların bir arada barış içinde yaşamasının önemine bir kez daha vurgu yaptı.

iFTAR YEMEĞİNDEN SONRA TANIŞMA-KAYNAŞMA SOHBETLERİ GERÇEKLEŞİP,  BİRLİKTE HATIRA FOTOĞRAFLARI ÇEKİLDİ

Programda konuşma yapanlara da günün anısına hediyeler takdim edildi. Konuşmaların ardından hoca Cengiz Topçu’nun ezan okumasıyla birlikte iftarlar açıldı.  Titiz ve özenle  hazırlanmış olan yemekler masalarda davetlilere  sunuldu.

İftar yemeğinden  sonra ikram edilen çay, kahve eşliğinde tanışma ve sohbetler geç saatlere  kadar sürdü. Birlikte günün anısına bol bol hatıra  fotoğrafları  çektirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir