Prof. Dr. Hakkı Keskin’in kaleminden Ertekin Özcan

Almanya Türk Toolumu kurucu Başkanı Prof. Hakkı Keskin, hayata gözlerini yuman Almanya Halkçı Devrimci Federasyonu Başkanlarından Dr. Ertekin Özcan’ın ardından kaleme aldığı yazısında, Ertekin Özcan’ın kişiliği ve toplumsal çalışmalarını ele aldı.

Prof. Dr. Hakkı Keskin

“Değerli Dostum Ertekin Özcan’ı Anarken!

Almanyalı Türklerin eşit koşullarda ve eşit haklarla yaşamaları için on yıllardır kararlılıkla mücadele eden Dr. Ertekin Özcan’ı,  30 Ağustos 2023`te kaybettik.

Dr. Ertekin Özcan, Almanyalı Türklerin, toplumun her alanında eşit haklara ulaşmaları, dışlanmamaları ve ırkçı saldırılara uğramamaları için, öncelikle örgütlenmeleri gereğini gördü. Bunun için Almanya`daki yaşamı boyunca çalıştı uğraş verdi. Bu nedenle “Almanya Türk Toplumu” `nin (TGD) kurulmasına öncülük edenler arasında bulundu. Almanya Türk Toplumu`nun 1994 de Kurucu Genel Başkanı oldu.
Almanyalı Türklerin örgütlenmelerine ilişkin doktora çalışmasını yaptı. Bu alanda Almanca Türkçe birçok yayını bulunmaktadır. Son olarak da yine bu konuda Türkçe kitabi yayına hazır durumdaydı.

Ertekin Özcan inanmış bir Sosyal Demokrattı. Kararlı bir Atatürkçüydü. Ertekin ve birçok arkadaşımızla birlikte Berlin`de 1975’te “HDB -Türkiye Halkçı Devrimci Birliği Batı-Berlin”’ örgütünü kurduk. 1976-1977 yılları arasında sosyal demokrat eğilimli “HDF-Türkiye Halkçı Devrimci Federasyonu-Avrupa’nın kuruluş çalışmalarına aktif olarak katıldı. 1977-1979’ yıllarında HDF ’nin Kurucu Genel Başkanı oldu. 1985’te Ertekin Özcan öncülüğünde “Berlin Türk Veliler Birliği” kuruldu ve 1988 yılına değin bu örgütün başkanlığını yaptı.
Çok ve farklş yetenekleri olan Dr. Ertekin Özcan aynı zamanda şair, araştırmacı, politikacı ve kararlı bir mücadele insani olarak asla unutulmayacak ve kalbimizdeki yerini koruyacaktır.

Ertekin Özcan evliydi ve iki kızı bulunmaktadır. Akrabalarına, aile yakınlarına ve tüm dostlarına yürekten başsağlığı ve sabırlar diliyorum. Derin bir acı ve üzüntü içindeyim!”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir