Scholz, Meclis’teki enerji tartışmalarında soğukkanlılığını kaybetti!

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya’nın Avrupa’ya doğal gaz akışını kesmesinin ardından Meclis’te yaşanan enerji tartışmalarında soğukkanlılığını kaybetti.

Şansölye Scholz, Almanya parlamentosunun alt kanadında enerji maliyetleri konusunda hükümete yapılan eleştirilere sert yanıt verdi. 

Meclisteki bütçe tartışmaları sırasında ana muhalefet partisi Hristiyan Demokratların (CDU) liderinin Scholz ve koalisyon ortaklarını enerji sıkıntısı ve yükselen enflasyon karşısında Alman halkını “yüzüstü bırakmak” suçlamasına yanıt veren Scholz, “Ülkemizi hafife almayın, bu ülkenin vatandaşlarını hafife almayın” dedi. 

“Sorunun kaynağı eski Başbakan Merkel hükümeti”

Almanya’nın şu anda yaşadığı enerji sıkıntısının nedeninin CDU’lu eski Şansölye Angela Merkel hükümeti olduğunu söyleyen Scholz, Merkel yönetimini yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesini aktif bir şekilde engellemekle suçladı.

CDU liderliğindeki bakanlıkların geçen yıl bu ülkedeki gaz depolama tesislerinin ‘boş olmasını’ hiç sorun etmediğini sözlerine ekleyen Scholz, “Yürürlüğe koyduğumuz yasa ve yönetmeliklerle bunun değişmesini sağladık. Muhalefetteyken bile kendi başarısızlıklarını yeni hükümete yüklemeyi başaramadılar. Onlar daha böyle bir sorun olduğunu fark etmeden biz zaten bunu çözmüştük. Konuşmamız gereken gerçek budur” ifadelerini kullandı. 

Scholz hükümeti geçen pazar 65 milyar euro değerindeki üçüncü yardım paketi üzerinde anlaşmıştı. Enflasyon ile mücadelede kullanılacak pakette elektrik fiyatlarının artmasını engelleyecek bir sabit fiyat politikası da yer alıyor. 

Enerji çeşitliliği sağlamak açısından fosil yakıt kullanımında büyük bir geri dönüş kararı alan ülke, ağustos ayı başında kömürle çalışan termik santrallerden ilkini faaliyete geçirmiş, iki nükleer santrali de ihtiyaç halinde kullanmak amacıyla hazır bekletme kararı almıştı.

Kaynak : https://tr.euronews.com/2022/09/08/alman-sansolye-scholz-meclisteki-enerji-tartismalarinda-sogukkanliligini-kaybetti

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir