SİVAS MADIMAK 30.YILINDA TÜRKÜLERLE  ANILDI!

Sivas Katliamı‘nın 30’uncu yıldönümünde, insanlık dışı  katliam bir kez daha Türkiye’de ve Avrupanın değişik şehirlerinde düzenlenen yürüyüş, miting, panel ve anma etkinlikleriyle  protesto edildi. Bu kapsamda Almanya’nın liman şehri Hamburg’da faaliyet gösteren „Alevi Toplumu Hamburg-Mitte e.V“ düzenlediği bir anma etkinlikle, Sivas Madımak Otel yangınnda  yaşamını yitirenleri andı.

Haber ve Fotoğraflar: Ali Akdemir

MADIMAK HÂLÂ YANIYOR!

Kamuoyunda  “Madımak yangını” olarak da bilinen Sivas katliamını anma programında dernek başkani Hülya Semiz Çağrı yaptığı açılış ve selamlama konuşmasında, bu tür acı olayların  bir daha yaşanmaması için, toplum olarak sorumluluk duygusuyla, birlikte hareket etmenin önemine vurgu yaparak,  birlik, beraberlik, duyarlılık ve hoşgörü çağrısı yaptı.

Sivas katliamının 30. yılında dernek salonunda gerçekleşen anma etkinliğine, TGH başkanı Murat KaplanHamburg Sivaslılar ve Sivasspor Taraftarlar Derneği başkanı Ruhi Özer, Liman Yaşlılar ve Emekliler Derneğibaşkanı Ural Kundak, sanatçı Özcan Süer, gazeteci Naciye Aslan olmak üzere, Hamburg Türk toplumunun değişik kesimlerinden kişiler ve  dernek üyeleri katıldı.

BAŞKAN HÜLYA ÇAĞRI: “YOBAZ YAKTI, DEVLET BAKTI”

Dernek üyelerinin ve farklı çevrelerden gelen sivil-toplum derneği temsilcilerinin katıldığı anma etkinliğinde birlik, beraberlik mesajları verildi. Dernek başkanı Hülya Semiz Çağrı, yaptığı konuşmada, Sivas katliamının 20 yüzyılın kara bir lekesi olarak tarihe geçtiğini ve  yüreklerde yangının yanmaya devam ettiğini belirterek, „laik düzeni yıkmaya yönelik şeriatçı güçlerin kanlı kalkışmasında,  herkesin gözleri önünde 33 canımız ve 2 otel görevlisi olmak üzere toplam  35 kişi hayatını yitirdi. 16. yüzyiıda Pir Sultan Abdal’ı devlet astı, yobaz baktı. 20. yüzyılda yobaz yaktı, devlet baktı“ dedi.

Ölenler anısına 1dakikalık saygı duruşunun ardından,  dernek üyesi Seyhan İnce kendi yazdığı şiiri  „Can Pazarı“nı, duygu yüklü sesiyle okudu. Şiirden etkilenen bazı konukların duygu yoğunluğu yaşadığı gözlendi.

HASAN ŞİMŞEK YÖNETİMİNDE „GÖNÜLDEN GÖNÜLE KOROSU“ DUYGULANDIRDI

Daha sonra Hasan Şimsek yönetiminde „Gönülden Gönüle Korosu“ sahne aldı. Koro, „Güle yel değdi“, „Ruhumda sızı“ gibi ezgi, ağıt ve deyişleri  okuyarak Sivas katliamında yaşamını yitirenleri türkülerle andılar. Program esnasında koro yönetmeni Hasan Simşek’in bizzat tanıdığı Hasret Gültekin’in ismi geçtiğinde. gözyaşlarına hakim olamadığı görüldü.

SANATÇI ÖZCAN SÜER’DEN MUHLİS AKARSU TÜRKÜLERİ

Alevi Toplumu Hamburg-Mitte derneği başkanı Hülya Semiz Çağrı’nın sunumuyla sahneye çıkan yılların hanımefendi sanatçısı Özcan Süer programından önce yaptığı konuşmada, Sivas Madımak otelinde yaşamını yitiren sanatçı arkadaşı Muhlis Akarsu’yu tanıdığını ve birlikte program yaptıklarını  belirterek, olaydan duyduğu derin üzüntüyü dile getirdi. Özcan Süer, konuşmasının devamında, „acı hepimizin ortak acısı, bu katliamı yapanları bir kez daha lânetliyorum„ dedi.

Özcan SüerMuhlis Akarsu‘nun anısına, onun eseri olan, „Karnı büyük koca dünya“ olmak üzere, anma etkinliğine uygun düşen bazı türküleri Hasan Şimşek’in bağlaması eşliğinde konukların huzurunda  başarıyla  seslendirdi. Süer kendisine bağlamasıyla eşlik eden Hasan Şimşek hocaya da programın sonunda teşekkür etmeyi ihmal etmedi.

Anma etkinliğine katılmak üzere gelmiş olan  müzisyen İsmail Doğaner bir türkü okuyarak anma etkinliğine katkı sağladı. Salonda bulunan gazeteci Ali Akdemir de yaşanan acı olaydan sonra,  kendisinin kaleme aldığı, „O gün bende yandım“ şiirini yorumluyarak, „acılar hepimizin, insanlığın ortak acılarıdır. Yüreklerimizde kanayan bir karanfil olarak hala yanan, bu tür ortak acılara karşı birlikte karşı çıkabiliyorsak, ancak o zaman insan olmanın gereğini yerine getirebiliriz“ dedi ve anma etkinliği bu sözlerle son buldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir