SOLİNGEN FACİASININ ACISI SÜRÜYOR

29 Mayıs 1993 tarihinde Almanya’nın Solingen şehrinde, Türk kökenli Genç ailesinin evinin Neonazi’ler tarafından kundaklanmasının ardından 27 yıl geçti. Kundaklama sonucu aileden beş kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan olayın yıldönümünde, Berlin Büyükelçiliğinin mesajında, ırkçılığın bugün de devam ettiğine dikkat çekildi.

Bundan 27 yıl önce Solingen şehrinde dört aşırı sağcı Alman tarafından gerçekleşen ırkçı saldırıda, Genç ailesinin evi kundaklanmış, olayda aile fertlerinden Gülsün İnce (28), Hatice Genç (18), Hülya Genç (9), Saime Genç (5) ile Gülistan Öztürk (12) hayatını kaybetmişti.

T.C. Berlin Büyükelçisi’nin mesajı:

Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın, Solingen faciasının 27. yılında ırkçılığın hala Almanya’da büyük bir tehdit olduğunu söyledi.
Ali Kemal Aydın AA muhabirine yaptığı açıklamada 27 yıl önce Solingen’de 5 Türk’ün ırkçılar tarafından katledildiklerini hatırlatarak, “27 yıl önce orada 3’ü çocuk olmak üzere 5 vatandaşımızı ırkçı saldırganların kurbanları olarak kaybettik. Yaşanan acı başta ailenin olmak üzere Türk toplumunun yüreğinde hala canlı.” dedi.
Irkçılık aradan geçen bunca uzun süreye rağmen hala Almanya’da ağır ve büyük bir tehdit. Bundan en çok etkilenen kesimlerden birisi de buradaki insanlarımız” ifadesini kullanan Büyükelçi Aydın, şubat ayında Hanau’da yaşanan ırkçı terör saldırısında 4’ü Türk olmak üzere toplam 9 göçmen kökenli insanın hayatını kaybettiğine dikkati çekti.

Aydın ırkçılıkla, yabancı düşmanlığıyla ve son dönemde daha da güçlenen İslam karşıtılığıyla daha fazla mücadele edilmesi gerektiğini tüm Alman toplumunun, Alman makamlarının, yetkililerin daha iyi görmeleri ve değerlendirmeleri gerektiğini kaydetti.
Hanau saldırısı sonrası yapılan açıklamaları not ettiklerini belirten Aydın bir an önce fiiliyatta bu açıklanan tedbirlerin uygulanmasını beklediklerini dile getirdi.

Almanya’da yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığıyla daha etkili ve kararlı mücadele gerektiğinin altını çizen Ali Kemal Aydın, Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü davası sürecinde yaşanan ve yapılan yanlışlıkların bir daha yaşanmamasını beklediklerini ifade etti.
Büyükelçi Aydın, Mevlüde ve Durmuş Genç çiftini telefonla arayarak taziyelerini bir kez daha ilettiğini belirterek, “Bu akşam Solingen’de bir anma töreni yapılacak. Temennimiz bu tür olayların Almanya’da veya Avrupa’da bir daha yaşanmaması.” dedi.

Olayın meydana geldiği alan müze haline getirilmiş, Türklerin yaşadığı çeşitli Avrupa ülkelerinde ve Almanya’da anma ve saldırıyı kınama törenleri düzenlenmektedir. Bu yılki anma törenleri ise, Korona sebebiyle sınırlı düzenlenmektedir.

Kaynak: HABERLER.COM

Derleme: Naciye ASLAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir