SPD Milletvekili Güngör Yılmaz’dan Parlamento Notları ve Etkinlik Takvimi

Parlamentodan Notlar / Notizen aus der Bürgerschaft, 30.08.2023

Aktüalite Saati: Sosyal, adaletli ve aktif bir Hamburg

Parlamento oturumunun ilk gündem maddesi olan Aktüalite Saatinde, Hamburg’u şehirde yaşayan her yaştan insanlar için cazip kılan aile politikası konu oldu. Konuşmalarda özellikle erken çocuk eğitimi üzerinde durulurken, Hamburg’un son yıllarda çok büyük adımlar attığına dikkat çekildi. Erken çocuk eğitimi için her yıl belediye bütçesinden 1,2 milyar euroluk rekor seviyede bir ödenek tedarik edilerek, Hamburg kent toplumunun geleceğine yatırım yapıldığı kaydedildi. Halizhazırda 80.000’den fazla çocuğun Hamburg’da hizmet veren 1.200’e yakın yuvalardan birine veya çocuk bakımını üstlenen yerlere gittiğinin, bu rakamında üç yaşından büyük çocukların yüzde 97’sine tekabül ettiği açıklandı. Kreşlerde eğitim ve bakım hizmeti alan çocukların sayısının son on yılda iki katına çıktığına ve bu rakamın diğer birçok eski eyaletlerdekinin yüzde 20 üstünde olduğuna dikkat çekildi.

Aktuelle Stunde: Hamburg sozial, gerecht und aktiv

In der Aktuellen Stunde debattierte die Bürgerschaft über die Familienpolitik, mit der Hamburg als Familienstadt lebenswert für alle Altersgruppen bleibt. Insbesondere in der frühkindlichen Bildung und im Kita-Bereich hat Hamburg in den letzten Jahren enorme Fortschritte verzeichnet. Mit Rekordinvestitionen in die frühe Bildung und Betreuung von aktuell 1,2 Milliarden Euro pro Jahr aus dem städtischen Haushalt investiert Hamburg in die Zukunft der Stadtgesellschaft. Mehr als 80.000 Kinder besuchen eine der fast 1.200 Kitas oder eine Kindertagespflege – bei den über Dreijährigen knapp 97 Prozent. Auch im Krippenbereich hat sich die Zahl der betreuten Kinder in den letzten zehn Jahren fast verdoppelt und liegt im Bundesvergleich knapp 20 Prozent über den meisten westdeutschen Bundesländern.

Vasıflı eleman istihdamı

Hükümet koalisyonu ortakları Hamburg’daki vasıflı eleman sıkıntısını gidermek için girişimde bulundu. Sağlık, hasta ve yaşlı bakımı, çevre ve sosyal işler alanlarında, güncellenmiş vasıflı eleman istihdam stratejisi ile Almanya‘dan ve yurt dışından, vasıflı eleman istihdamının şimdiye kadar olduğundan, daha etkin ve başarılı şekilde sağlamasını hedefleniyor. Ayrıca kadınların istihdam potansiyelinin desteklenmesine de odaklanılıyor. Bu yönde bir önerge hükümet ortakları tarafından parlamentoya sunuldu.

Anwerbung von Fachkräften

Die Regierungsfraktionen wollen dem Fachkräftemangel in Hamburg entgegenwirken. Mit einer aktualisierten Fachkräftestrategie und stärkeren branchenbezogenen Ansätzen in den Bereichen Gesundheit, Pflege, Umwelt und Soziales sollen qualifizierte Arbeitskräfte aus dem In- und Ausland noch erfolgreicher angeworben werden als bisher. Im Fokus steht dabei auch die Förderung des Erwerbspotenzials von Frauen. Ein entsprechender Antrag wurde in die Bürgerschaft eingebracht.

Üniversite öğrencileri için ek yurt yerleri

Hükümet partileri ek bir önergeyle üniversite öğrencileri için yurt kapasitesinin artırılmasını hedefliyor. Önerge doğrultusunda senatonun, yüksek okulların öğrenci işleri daireleriyle iş birliği halinde bir uygulama planı hazırlayarak, inşaat sektöründeki zor koşullara rağmen, üniversiteliler için daha fazla yurt yeri inşasını sağlaması amaçlanıyor. Bu çerçevede “Gençler için konut” adlı federal idare sözleşmesinin sağladığı destekten de yararlanılması öngörülüyor. Hedefin 2030 yılına kadar toplam 2000 ek öğrenci konutu yaratmak olduğu ifade edildi.

Wohnraum für Studierende

Mit einem Zusatzantrag setzen sich die Regierungsfraktionen für einen weiteren Ausbau der Kapazitäten für Wohnheimplätze ein. Gemeinsam mit dem Studierendenwerk soll der Senat den Masterplan zum Jungen Wohnen vorantreiben, weitere Wohnheime trotz schwieriger Rahmenbedingungen in der Bauwirtschaft bauen und weiterhin Bundesmittel aus der Verwaltungsvereinbarung „Junges Wohnen“ abrufen. Das Ziel ist bis zum Jahr 2030 insgesamt 2000 zusätzliche Wohnheimplätze zu schaffen.

Hamburg’da hükümlüler için sağlık hizmeti üst seviyede

Hamburg’da cezaevinde bulunan tutuklulara ve hükümlülere yönelik sağlık hizmetlerinin, üst seviyede ve diğer kentte yaşayan insanlara sunulan hizmetle kıyaslanabilir ölçüde olduğu belirtildi. Bu, Hamburg Senatosunun parlamentodan yöneltilen bir soru önergesine verdiği yanıtla ortaya çıktı. Buna göre, Hamburg tutukevlerinde ve cezaevlerinde hem genel sağlık hizmetleri, hem de madde bağımlılarının tedavisine yönelik destekler üst seviyede garanti altına alınmış durumda. Hükümet ortakları, bu tespitleri cezaevindeki insanların özel ihtiyaçlarını dikkate alan sağlık hizmetlerinin daha da geliştirilmesi için iyi bir temel olarak görüyor.

Hamburg versorgt Menschen in Haft auf hohem Niveau

Die gesundheitliche Versorgung für Menschen in Haft ist in Hamburg auf einem hohen Niveau und mit der von Menschen außerhalb des Justizvollzugs zu vergleichen. Das geht aus der Antwort des Hamburger Senats auf eine Große Anfrage hervor. Danach seien sowohl die Gesundheitsversorgung als auch die Suchtkrankenhilfe in den Justizvollzugsanstalten der Hansestadt mit hoher Qualität gewährleistet. Die Regierungsfraktionen sehen die Erkenntnisse als gute Basis für die Weiterentwicklung der Gesundheitsversorgung, die die spezifischen Bedarfe von Menschen in Haft im Blick hat.

NOT:

Bir dahaki parlamento oturumu

13 Eylül 2023, saat 13:30’da.

Öneri ve eleştirileriniz için iletişim:

E-posta: guengoer.yilmaz@hamburg.de

P.S.

Die nächste Bürgerschaftssitzung ist:

am 13. September 2023, um 13:30 Uhr.

Anregungen und Kritik gerne an

E-Mail: guengoer.yilmaz@hamburg.de

Hamburg Etkinlik Takvimi  –  Deutsch-Türkischer Veranstaltungskalender

GÜNGÖR YILMAZ– WhatsApp 0177 7353483 – Mail: guengoer.yilmaz@hamburg.de – 01.09.2023

EYLÜL | SEPTEMBER 2023
02.09. 19:00www.knusthamburg.de  Knust Neuer Kamp 30 20357 Hamburg
03.09. 17:00www.add-hamburg.org ve 0151 67804421. Hamburg ve Çevresi Atatürkçü Düşünce Derneği.
Vortrag zum Jahrestag der türkischen Befreiungskriegen (in türkischer Sprache)
TGH
Hospitalstr. 111
22767 Hamburg
08.09 bis 10.09.www.denkmalstiftung.de/denkmaltag
“Açık Anıt Günü“ nedeniyle Hamburg’un anıt bulunan birçok yerinde etkinlikler. (Programa yukarıdaki linkten ulaşabilirsiniz)
 
09.09. ab 15:00 ganztägigwww.theaternacht-hamburg.org
Hamburg Tiyatro Gecesi. Bir bilet ile 30’dan fazla tiyatronun oyunlarından kesitler izlenebilir.
 in verschieden
Bühnen in Hamburg
11.09. 18:00Hamburg Basın Özgürlüğü Haftası çerçevesinde yukarıdaki isimlerin katılımıyla panel. Info: www.pressefreiheit.hamburgRathaus Hamburg
Rathausmarkt 11
20095 Hamburg
19.09. 19:00Patriotische Gesellschaft
Trostbrücke 6
20457 Hamburg
23.09. 23:45Konzert der Amsterdamer Anatolian Rockband Altın Gün im Rahmen des Reeperbahn Festivals.
Info und Tickets:
www.reeperbahnfestival.com.
Elbphilarmonie
Platz d. Deutschen Einheit 4, 20457 Hamburg
24.09. 17:00www.add-hamburg.org ve 0151 67804421. Hamburg ve Çevresi Atatürkçü Düşünce Derneği.
Vortrag zu den Auswirkungen des Erdbebens (in türkischer Sprache)
TGH
Hospitalstr. 111
22767 Hamburg
EKİM | OKTOBER 2023
01.10. 11:0014 yaşındaki piyanist İlyun Burkev‘in Bonn Klasik Filarmoni Orkestrası eşliğindeki konseri.
Klassische Philharmonie Bonn, Ilyun Burkev (Klavier), Dirigent: Alexander Hülshoff. Ludwig van Beethoven Ouvertüre zu »Egmont« op. 84.
Info:
www.elbphilharmonie.de/de/programm/
Laeiszhalle
Johannes-Brahms-Platz
20355 Hamburg
07.10. 21:00Konzert Acid Anatolia mit Santi & Tuğçe, support Deniz Mahir Kartal.
Info:
www.knusthamburg.de
Knust
Neuer Kamp 30
20357 Hamburg
12.10. 19:00„Altwerden in Deutschland“. Vor mehr als 60 Jahren kamen sie als junge Männer und Frauen aus der Türkei, um hier zu arbeiten. Der Psychologe Hacı-Halil Uslucan über eine Generation, die in Deutschland alt geworden ist.
Psikolog Hacı Halil Uslucan, Almanya’da yaşlanan birinci nesil Türkiyeli göçmenler üzerine konuşacak. Info: www.koerber-stiftung.de
KörberHaus
Holzhude 1
21029 Hamburg

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir