Tarihi konuşma ayakta alkışlandı

ADD Genel Başkanı Dr. Bozkurt’un Berlin’deki konuşması ayakta alkışlandı. Dr. Bozkurt, “Türkiye’nin en büyük kitle örgütü olarak görevimiz yeniden Kemalist Devrime dönmektir.” dedi.

ha-ber.com’un haberine göre ;

ADD Genel Başkanı Dr. Bozkurt’un Berlin’deki konuşması ayakta alkışlandı. Dr. Bozkurt, “Türkiye’nin en büyük kitle örgütü olarak görevimiz yeniden Kemalist Devrime dönmektir.” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı Kutlamaları kapsamında Berlin-Brandenburg Atatürkçü Düşünce Derneği’nin (ADD Berlin) davetlisi olarak başkente gelerek; 22 Ekim 2023 Pazar günü ‘Cumhuriyetimizin 100. Yılında yeniden ATATÜRK Cumhuriyeti’ konulu etkinliğe katılan Atatürkçü Düşünce Dernekleri Genel Başkanı Dr. Mustafa Hüsnü Bozkurt, önemli bir konuşma gerçekleştirdi.

Bozkurt konuşmasında, “360’a yaklaşan derneğimiz ve aktif-pasif 230 bin üyesiyle Atatürkçü Düşünce Dernekleri olarak Türkiye’nin en büyük demokratik kitle örgütüyüz.  Başta gelen görevimiz Cumhuriyetimiz için politika üretmek, yön vermek ve yol göstermektir. “ dedi.

Ocak Oteli salonlarında düzenlenen toplantı saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın ardından sanatçı Ferhat Güneyli’nin trompet eşliğinde, Kurtuluş Savaşı’nın izlerini taşıyan ‘Ankara’nın taşına bak gözlerimi yaşına bak‘ adlı türküsünü (marşını) sunmasıyla başladı.

Yönetim Kurulu üyesi Ali Erdoğmuş’un yönettiği toplantıda daha sonra ADD Berlin yönetim kurulu üyesi Yılgör Keskinoğlu, ‘Yitik İlkeler ‘adlı şiirini seslendirdi. ADD Berlin üyeleri Aysun Karagür, Songül Ön ve Sevtap Kalyoncu’nun salon duvarlarına asılan Atatürkçü Düşünceyle ilgili mesajları okumalarından sonra T.C. Berlin Başkonsolosluğu adına toplantıya katılan Konsolos Mehmet İnanç Arslan söz aldı.

Konsolos Arslan, “Atatürkçü Düşünce Derneği’nin Sayın Genel Başkanı ve Berlin Başkanı, kıymetli konuklar, sizleri, Başkonsolosumuz İlker Okan ŞANLI, şahsım ve diğer mesai arkadaşlarım adına saygı ve sevgiyle selamlıyorum. “diye başladığı konuşmasına; “Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıldönümü münasebetiyle, Atatürkçü Düşünce Derneği’nce düzenlenen bugünkü toplantıda aranızda bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Büyük önder Atatürk’ün ‘Cumhuriyetimizi yaşatacak ve yükseltecek olan gençlerimizdir’ sözleriyle başta Cumhuriyet Bayramı’mız olmak üzere, ülkemizin önemli bayramlarına ve anma törenlerine gösterdiği hassasiyetten ve çocuklarımız ile gençlerimizin vatan ve bayrak sevgisiyle donanmaları için vermiş olduğu çabalardan büyük memnuniyet duyuyoruz. Ulusumuzun ölüm fermanının yazıldığı, emperyalist devletlerin Anadolu’yu paylaşım plânlarının kâğıda döküldüğü Sevr Antlaşması’nın yırtılarak, 24 Temmuz 1923’te Lozan Barış Antlaşması’nın imzalanmasıyla Türkiye’nin bugünkü sınırları çizildi, egemenliği ve bağımsızlığı tescil edildi. Lozan Antlaşması’nın imzalanmasından 3 ay sonra, 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet ilan edildi. Bu devletin temellerini atan, özgürlük ve bağımsızlık meşalemizi ateşleyerek mazlum uluslara örnek olan ve daha sonra devrimleri ve çağdaş atılımlarıyla Türkiye’yi uygar uluslar camiasının saygın bir üyesi yapan Yüce Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyorum.” dedi.

ADD Gençlik kolu yöneticisi Sarper Yavaş’ın Atatürk’ün Bursa Nutkunu okumasından sonra söz alan ADD Berlin Yönetim Kurulu Başkanı Olcay Başeğmez, “İçinde yaşadığımız günler bize Atatürk’ün Yurtta Barış, Dünyada Barış özdeyişinin ne denli önemli olduğunu bir kere daha kanıtladı. Ortadoğu’nun tek Laik Cumhuriyeti Türkiye’mizde demokrasinin vazgeçilmez ilkesi Laiklik her geçen gün gücünü yitirmekte. Diyanet İşleri Başkanlığı ve din öğretimi Laiklikten sapmada önemli rol oynamaktalar.” şeklinde konuştu.

Cumhuriyet’in 10. yılına atıfta bulunarak, 100. yılının da en büyük bayram olarak kutlanması gerektiğine vurgu yaparak konuşmasına başlayan Dr. Bozkurt, tarihsel bir perspektifle Türk milletinin mücadele ve dirilişini vurguladı. Osmanlı İmparatorluğu’nun doğuşundan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna kadar uzanan süreci detaylı bir şekilde anlatan Bozkurt Osmanlı’nın 16. yüzyıldan itibaren yaşadığı gerilemeye ve bu süreçteki tarihi olaylara değindi. Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğindeki Kurtuluş Savaşı’nın vurgulandığı konuşmada, Sırpsındığı’ndan Kosova’ya, Niğbolu’dan Varna’ya uzanan tarihi savaşlar ve 1453’teki İstanbul’un fethi gibi önemli olaylara dikkat çekti.

Dr. Mustafa Hüsnü Bozkurt, Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğindeki Kurtuluş Savaşı’nın zaferle sonuçlandığını, Sakarya Meydan Muharebesi’nin tarihi bir dönüm noktası olduğunu vurguladı. Anadolu Türklerinin, Sakarya’da verdiği kahramanca mücadele sonucunda zafer elde ettiğini ve bu zaferin milletin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin sembolü olduğunu belirtti. Lozan Anlaşması’nın dünya tarafından Türk milletine saygınlık kazandırdığını ifade eden Bozkurt, bu sürecin ardından 1930’lu yıllarda gerçekleşen devrimlerin Türkiye’yi çağdaş medeniyetler seviyesine taşıdığını aktardı. Devrimlerin temelinde ‘Kemalizm prensiplerinin bulunduğunu belirten    Dr. Bozkurt, Mustafa Kemal’in, bu prensipleri temsil eden bir lider olarak tarihe geçtiğini söyledi. Daha sonra Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş ideallerini vurgulayan Dr. Bozkurt, Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğindeki devrimlerin, Türk milletinin çağdaşlaşmasını ve ulusal kalkınmayı amaçlayan önemli adımlar olduğunu ifade etti. Bugün görevimiz Anti-Emperyalist Kurtuluş Savaşı‘mızın gerçekleştirilmesini sağlayan Anadolu ve Rumeli Müdafai Hukuk Cemiyetleri‘nin işlevini sürdürmek, Kemalist Devrimi hayata geçirmektir.” sözleriyle konuşmasını bitirdi. Katılımcılar arasında büyük ilgi görüp dakikalarca ayakta alkışlandı.

Konuşmalar sonrası sanatçılar Ferhat Güneyli, Hakan Gülbahar ve arkadaşlarının Cumhuriyetimizle özdeşleşen şarkıları dile getirdikleri toplantı konukların hep birlikte ‘Cumhuriyet Halayıyla ‘sona erdi. Kaynak: SES Berlin

ha-ber.com/Haber ve Fotoğraflar Hüseyin İşlek

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir