TEVİDE ER’DEN DOKUNAKLI SÖZLER

Hamburg Kültürlerarası Aileler Birliği derneği başkanı ve ER Tour Reisen İşletme Müdürü Tevide Er, insanların son günlerdeki eve kapanma sürecindeki duygularına ilaveten, Korona için hijyen önlemleri açısından Almanya ve Türkiye’deki tedbirleri karşılaştırdı.

İşi gereği çok sayıda ülke ve kenti gezen Tevide Er’in yazısı aynen şöyle:  

Güneşin içimizi ısıttığı, ama dışarıda havanın buz kestiği, ilkbaharın müjdecisi sarı, mor çan çiçeklerinin topraktan yeryüzüne merhaba dediği, ağaçların pıtırcık filizlerinin yüreğime, güzel günler yakındır umudunun serpildiği bir Pazar gününden…

Corona Virüsünden kaynaklanan korku, tedbir, biraz da mecburiyetten zoraki evde kalma sürecindeyiz, severek ama yoğunluktan fırsat bulup da yapamadıklarımı gerçekleştirmek güzel.. 19 Nisan’a kadar sürecek olan izole bir yaşam…


Yalnızlıkları hep sevmişimdir, kafa dinlemek için hep arada her şeyi geride bıraktığım kaçışlarım olmuştur, ama evimde uzun soluklu hiç böyle bir yalnızlığı yaşamamıştım., İlk günleri tüm aile evde temizlikle geçirdik ki, doğrusu temizlik yapmayı hiç sevmem. O nedenle  genelde ev işlerini hep ayırarak yaparım, bir günde hepsini yaptığım çok çok nadirdir. Bahar temizliği oldu yani. Bu vesileyle perdeler, camlar, halılar, dolaptaki fazlalıklar bir çoğu halledildi, ama daha yapacak çok şey var. Tabii arada medyadan virüsle ilgili haberleri, yazıları, paylaşımları takipte kaldım. Ama gün geçtikçe insanlardaki korku ve panik, paylaşımların derecesinin fütursuzca artarak çoğalması, iyiden iyiye insanları paranoya yaşatacak şekle sokmaya başladı. Valla yeter artık, gelen tüm paylaşımları hemen siliyorum. Sanmayın ki sadece sizin paylaşma olanağınız var. Resmi bir bildiri olmayan paylaşımları yaymakla elimize ne geçer bilemiyorum, KORKU’dan başka !

Araştıran, okuyan, takipte kalan bir şekilde tüm bilgilerden haberdar olalım… Hatta bu hastalığı vücut direnci güçlü insanların çok hafif atlattığı da biliniyor. İlacı yok, aşısı yok, hastalığa yakalananlar sadece hastanede değil çoğu da evlerinde karantinada tedavi ediliyor, peki nasıl biliyor muyuz ?
Bilsek de, bilmesek de herkes bu ara doktor, herkes bilim adamı kesilmişcesine insanlığa panik yaymakla meşgul, ya da her gördüğünü iyi veya kötü paylaşarak insanlara gına getirmiş durumda!

YETER ARTIK!

Kurallara uyalım diyoruz, herkes bir yerlerde, kendi çocuklarım da dahil, halen arkadaşlarıyla buluşabiliyor, bugün onlara da son ikazımızı yaptık ! Mecburî iş, Dr. vs. dışında sokağa çıkmak YOK !
Evdeki kurallara uyan 13 yaşındaki oğlum, geçen hafta Avusturya’dan gelen en yakın arkadaşıyla görüşmeyi 14 gün sonraya ertelebiliyor ama gençler ve yetişkinlerde bu SABIR YOK !
Hamburg, Corana’nın hızla yayıldığı eyaletlerin başında geliyor. Almanya Başbakanı Merkel, 2 kişiden fazla biraraya gelmeyin diye açıklama yaptı. Aile fertleri hariç tabii. Hatta kendisi de karantinaya alındı. Acaba Türkiye’de uygulayabilir miyiz ki !

HAYATI ZORLAŞTIRMAYALIM
Zor değil ama, hayatı biz zorlaştırıyoruz! Pek anlayamadığım bazı konular var: 2.Dünya savaşından sonra Almanya’nın yaşadığı en kötü süreç diye açıklama yapıldı, ama hâlen sistemde büyük bir gevşeklik var! Uçuşlar yasak, ülkeye Alman vatandaşlarının geri dönüşü için dünyanın her yanından özel uçuşlar planlandı, ama her nedense gelenleri karantinaya almayı bırakın, hiç birinin son güncel bilgileri alınmadan gümrüklerden çıkmalarına izin veriliyor.
Son uçuşumu Uganda’dan 12 Mart’ta İstanbul üzeri yaptım. Türkiye’de hijyen had safhadaydı, gördüm alınan tedbirleri.. Ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalışarak gerçekleştiriyorlar. Afrika’da bile bizi, 2 saat süren form doldurma işleminden  sonra içeriye aldılar. Türkiye’ye tatile giden arkadaşımı 14 gün süreyle her gün arayıp sağlık durumuyla ilgili bilgileri güncel almışlar.

Annem 71 yaşında ve memleketteki tedbirleri anlatıyor.. Yaşlılar için özel yardım telefonlarını, evlere ihtiyaçların servisini, her yerin dezenfekte edildigini vs..  Dünya devi Almanya bu konuda çok mu geç harekete geçti, bana mı öyle geliyor! Ha bir de Türkiye’de yapılan uygulamaları iyi yönleriyle paylaşan arkadaşlara da edilen üslupsüzce yorumlar !!!
Yapılanları da görelim, arkasında emek var, sadece yönetime karşı düşüncedeyiz diye bu kadar da insanlığımızı kaybetmişcesine yorumlar yaparak, tam da ihtiyacımız olan birlik, beraberlik sürecinde politik düşünceler nedeniyle zıt kutuplara ayrılmayalım. Akıl alır gibi değil, ” millet can derdinde, kedi et derdinde ” derler ya, bazıları hâlen bu zor durumlarda bile siyasi kötülemelerde bulunabiliyor.

ZAMAN BİRLİK, BERABERLİK ZAMANI !

Bu zor bir süreç, belki de dünyanin dijital sisteme geçişinin ön tatbikatları, bir şeyler dönüyor ortalıkta, yakın da çıkar ortaya da, olan yine bize olur, dünyada on binlerce ölümle sonuçlanan Corana vakaları diye tarihe geçer. Beni Corona korkutmadı, tedbir alıyorum, çünkü sevdiklerimin zarar görmesini istemiyorum, Allah hepsine, hep birlikte yaşayacağımız sağlıklı bir yaşam nasip etsin.

Benim korkum ne biliyor musunuz? Allah korusun, bu süreçte ani bir sey olursa, Türkiye’ye gidemiyor durumda olmak!.. Yaşlı bir annem ve engelli bir ağabeyim var ve ben hergün annemle konuşuyorum, “İyi misin, kendine dikkat et” diye ! Yazık o da hissediyor ki, bana moral olsun diye  ” Biz çok iyiyiz, siz orada daha çok dikkat edin” diyor, benim en büyük endişem onlar için!


Kalbimin diğer yarısının olduğu yer derim, boşuna mı?
Ben ve benim gibi birçok kişi bu süreçte böylesi duyguları barındırırken, bazıları halen siyasi düşüncelerle o yapıldı, bu yapılmadı polemiğine giriyor, ya her ülkede yapılanlar, yapılamayanlar var, geçelim bunları !!!

GÜZEL KALPLİ YARDIMSEVER İNSANLAR VAR OLDUKÇA..

Mantığımızla vicdanımızı ve aklımızı kullanıp, biz birbirimizle kenetlenelim, yaşlı yakınlarımıza, komşularımıza soralım, bir ihtiyacınız var mı diye!
Ne güzel insanlar var, komşularının posta kutularına “ihtiyaç duyduğunuzda beni arayın” notlarını atan güzel komşular, yardıma koşan gençler, temel ihtiyaç desteği sunan işverenler …
Dünya, güzel kalpli insanlar var oldukça dönecektir…

Kimin ecelinin ne zaman olacağı bilinmez, Rabbim bilir elbette, ama bize bu hayatı veren Allah, bedenimizi bize emanet ettiyse, ona iyi bakmak gerek, tedbiri elden bırakmamak gerek, değil mi?

LÜTFEN AMA LÜTFEN BAŞKALARININ VEBALİNİ ALMAK İSTEMİYORSANIZ EVDE KALIN.. SEVDİKLERİNİZİ DÜŞÜNÜN!

 Sağlıklı, aydınlık günlere doğru..

 Sağlıcakla kalın…

TEVİDE ER



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir