TGH’da 3. Murat Kaplan Dönemi

25  derneğin üye oluğu çatı kuruluşu Hamburg Türk Toplumu’nun  seçimli Genel Kurul  toplantısında kurucu Başkan Prof. Hakkı Keskin ile Almanya Türk Toplumu Eşbaşkanı Aslıhan Yeşilkaya da  hazır bulundu. Murat Kaplan 3. kez Başkanlığa seçilirken,  Başkan Yardımcılıklarına  Derya Tuncel ile Önder Zeybek  getirildi.

Haber: Mehmet Atak/ Yaşar Yıldırım (Gazetem.eu/ LİMAN)

1985 yılı Aralık ayında Ramazan Avcı’nın Neo Naziler tarafından öldürülmesinin ardından 1986 ılı başlarında  Prof. Hakkı Keskin Başkanlığında Göçmenler Birliği adıyla kurulan ve  daha sonra Hamburg Türk Toplumu adını alarak, bugün 25 derneğin üye olduğu   bir çatı derneğine dönüşen TGH ( Türkische Gemeinde Hamburg), seçimli Genel Kurul toplantısını  Hospital str’deki dernek salonunda 100 delegenin katılımıyla yaptı. Saatler boyunca süren Genel Kurul, sunucu Turgut Duman’ın açış konuşması ve 1 dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Prof. HAKKI KESKİN’E PLAKET ve ARMAĞAN PAKETİ VERİLDİ

Mikrofona davet edilen kurucu başkan Prof. Hakkı Keskin, konuşmasında özetle şunları söyledi: ” Kurucu Üyesi ve Başkanı olarak 30 yıl sonra aranızda olmamdan dolayı çok mutluyum. TGH’nın Alman kurumlarıyla yakınlık  ve bazı konularda işbrliği içinde olması temennimdir. Ramazan Avcı’nın Neo-Naziler tarafından katledilmesine karşı duyarsız kalamazdık. Almanya’daki en büyük protesto yürüyüşünü o dönemlerde gerçekleştirdik. Terör yanlısı olmayan kuruluşları asgari müştereklerde bir araya getirip örgütleyerek, Almanya çapında ses getiren Türkiye Göçmenler Birliği ve devamında da Hamburg Türk Toplumu ve Almanya Türk Toplumu adıyla yola devam ediyoruz.

Kendi vatandaşlığından çıkmaksızın  Çifte Vatandaş şeklinde Alman Vatandaşı olma prensibini öteden beri savunduk. Şu sıralarda yaşanan gelişmelerden sonra umuyoruz ki Çifte Vatandaşlık da gerçekleşecektir. “

Konuşmasının sonunda, Ali Kurtuldu tarafından  Hakkı Keskin’e TGH adına bir plaket verilirken, Turgut Duman da dernek adına bir hediye paketi sundu.Prof. Keskin,  “Bunlar, son zamanlarda aldığım en değerli hediyelerdir. Çok teşekkür ediyorum” ifadesinde bulundu.

TGD EŞBAŞKANI YEŞİLKAYA : “EN BÜYÜK  PROJEMİZ ÇİFTE VATANDAŞLIK !” 

TGD EŞBAŞKANI ASLIHAN YEŞİLKAYA

Almanya Türk Toplumu Yönetim Kurulu’nda Eşbaşkan olarak görev yapan TGH kökenli Aslıhan Yeşilkaya, üzerinde çalıştıkları konuları sıralarken, “Bizim şu anki en büyük projemiz Çifte Vatandaşlık’tır. Lütfen herkes bu konuda çevresindeki siyasetçilerle görüşüp, bu hayati projenin gerçekleşmesi için  usulünce baskı yapmalıdır.” şeklinde konuştu. 

RAMAZAN AVCI’NIN EŞİ GÜLÜSTAN AVCI TEŞEKKÜR ETTİ

RAMAZAN AVCI’NIN EŞİ GÜLÜSTAN AVCI

Genel Kurul gündem maddelerine geçilmeden önce konuşan Ramazan Avcı’nın eşi Gülüstan Avcı,  eşinin  dazlaklarca dövülerek öldürüldüğü 38 yıl önceki o meşun olayın yıldönümüzde TGH‘ya davet edilmiş olmasından dolayı teşekkürlerini belirtirken, “Acımız çok büyük. Söylenecek laflar  boğazımda düğümleniyor” dedi. 

Açık oylama ile yapılan KONGRE DİVAN HEYETİ teşkilinde  Asım Kılıç (Başkan), Meral Kayaman ve Himmet Keklikçi seçildiler.

Yeni başvuru yapan derneklerden Balıkesir Bigadiçli’lerin oluşturduğu   “Güvemçepni” adlı derneğin de dünkü toplantıda katılımı ile TGH’nın bünyesindeki dernek sayısı 26’ya yükseldi.  Güvemçepni derneği yönetiminden  Tolga Arık, Ozan Kürem,  ve Alper Gezgin, 2019 yılında kurulan derneklerinin kuruluş amacı ve faaliyetleri hakkında tafsilatlı açıklamada bulundular ve üyeliğe kabul edilmelerinden dolayı delegelere teşekkür ettiler.

“Hamburg İYİ Toplum Gönülleri” adlı derneğinin başvurusu ise, siyasi bağlantılı olması gerekçesiyle  oylamada reddedildi. Dernek adına delegelere açıklamada bulunan Selçuk Han ile İbrahim Vurelli, derneğin amaçları ve işlevini anlatırlarken, Almanya ve Türkiye’deki herhangi bir siyasi partiye bağlı olmaksızın faaliyette bulunduklarını ifade ettiler. Ancak, Selçuk Han’ın İYİ Parti Temsilcisi ve Milletvekili Adayı olduğu yolunda  bazı delegelerin konuşmalarından sonra yapılan oylamada, başvuru açık farkla reddedildi. 

BAŞKAN MURAT KAPLAN 3. DEFA SEÇİLDİ

Seçimlere geçilmeden önce delegelere hitaben konuşan Başkan  Murat Kaplan,  yaşamakta olduğu  Türkiye’den bu kongre vesilesiyle kalkıp gelen Kurucu Başkan Hakkı Keskin ve tüm emeği geçenlere teşekkür etti. 5 yıldır bu görevde olmanın önemine değinen Kaplan, Şubat Depremi, 23 Nisan toplu kutlamaları, Adıyaman Gölbaşı ilçesi Atatürk Lisesi’ne bizzat ulaştırılan yardımlar ile gelecek yıl temeli atılması planlanan Mümmelmannberg  semtindeki ikinci TGH Merkezi hakkında açıklamada bulundu ve dernek bünyesindeki çeşitli kursların devam etmekte olduğunu ifade etti.

Yönetim ve Muhasebe raporlarının okunup ibra edilmesinden sonra yapılan seçimlerde, TGH’nın yeni yönetimi şu isimlerden oluştu: 

BAŞKAN:  Murat Kaplan

BAŞKAN YARDIMCILARI: Derya Tuncel, Önder Zeybek

SAYMAN :  Ahmet İnci

YÖNETİM KURULU: Sinem Zeynep Eryılmaz, Bahadır Köksal, Turgut Duman, Şenay Gemici, Gülcihan Özdemir

YÖN. K. YEDEK ÜYE: Hakan Demirel, Rakıp Ayhan, Selim Kavcıoğlu

DENETLEME KURULU :   Olgay Sadak, Ali Kurtuldu, Ayhan İlhan.. YEDEK ÜYE: Azmi Akgül, Durak Demir

TAHKİM KURULU: Şuayip Karakuş, Engin Birsen Çelik, Asım Kılıç..  YEDEK ÜYE: Hakkı Keskin, Ziya Toprak.

                                                          ***

GENEL KURUL’DAN NOTLAR:

* 10 Aralık 2023 Pazar günü saat 12.00’de başlayacağı başlaması gereken TGH  Kongresi, 30 dakika kadar gecikmeli olarak başladı. Katılımcı Delege sayısı 100 olarak açıklandı. 

* Mesut Sipahi ile Asım Kılıç  arasındaki Divan Başkanlığı oylaması, bir üyenin “Gizli Oy” talebi  ve Divan Heyeti’ne seçilecek 2 kişi için çok sayıda aday teklif edilmesi  nedeniyle bu işlem tam 40 dakika sürdü. Oylama sonunda Asım Kılıç Divan Başkanlığına seçildi.  Divan heyetindeki diğer 2 isim ise Meral Kayaman ile Himmet Keklikçi olarak belirlendi. 

* Galatasaraylı Asım Kılıç’ın  Divan heyetine başkan seçilmesinden sonra yardımcılıklarına  Galatasaraylı Durak  Demir ile Fenerbahçeli Himmet Keklikçi’nin seçilecekleri belli olunca,  bir delege tarafından “Kadın Kotası” teklifi gelince, bu fikir benimsendi ve Mesut Sipahi’nin “Divanda 2 Galatasaraylı olmasın” sözüne tepkili bir konuşma yapan Durak Demir, adaylıktan çekildi. Neticede Meral Kayaman ile Himmet Kekliçi Divan Heyetinde yerlerini aldılar.

*  Geçmiş yıllarda yaşanan sportif bir gerginlikten dolayı “Normalde ben Asım Kılıç’la aynı masada olmam”  diyen Himmet Keklikçi, “Ancak ben FB kimliğimi kapıda bıraktım. Onun için kendisiyle birlikte masadayım” sözüyle esprili bir davranış örneği ortaya koydu. 

                                      ***

TGH’DAKİ  GENEL KURUL’UN ARDINDAN  3 GÖRÜŞ

MESUT SİPAHİ DİYOR Kİ:

TGH Tüzüğü Madde6.2 şöyle der: Başkan, 2 Başkan Yardımcısı ve Sayman, Genel Kurul tarafından 4 ayrı oylama ile 2’şer yıllığına seçilirler. Seçimler Gizli Oylamayla, açık sayımla yapılır ve basit çoğunlukla gerçekleştirilir.

Diğer 5 Asil ve 3 Yedek Yönetim Kurulu Üyeleri için ise, ayrıca bir oylama yapılır ve en çok oy alan 5 Üye Asil ve takip eden sıralamadaki 3 Üye ise Yedek olarak seçilmiş olurlar. 

Sadece Asil ve Yedek Üyelerin seçimi Oy pusulalarıyla  ve gizli yapıldı. Diğerleri ise Tüzüğe aykırı şekilde  ve açık oylama ile gerçekleştirildi. Bu kesinlikle açık bir Tüzük ihlalidir ve birisinin itirazıyla Genel Kurur kararları geçersiz sayılır.

SELÇUK HAN DİYOR Kİ:

Hamburg İYİ Toplum Gönüllüleri olarak çatı kuruluşu olan TGH’ya üyelik başvurumuzu yaptık. Genel kuruldaki oylamada maalesef üyeliğimiz kabul edilmedi. Bizler bir STK olarak Türk toplumunun ortak hak ve sorunlarında birlikte katkı sağlamaktı. İYİ parti ile olan gönül bağımız bahane edilerek dışlandık. Hatta bazı kişiler aralarda gezip ” bunlara onay vermeyin” diyerek, demokratik olmayan durumları sergilediler. Böyle ön yargılarla dolu insanların TGH çatısı altında durması da gerçekten bir utanç.

3 milyondan fazla vatandaşımızın yaşadığı Almanya’da bizlerin burada olan sorunları kadar Türkiye içinde istek ve sorunlarımız var. Uçak biletlerinin pahalılığından emekliliğe, yüksek öğrenim, vize, aile birleşimi evlilikler , telefon kayıt ücretinden arabalarımızın kullanım hakkı ve sürelerine kadar daha saymakla bitmeyen sorunlarımız bize bir Türkiye penceresi açıyor. Oysa TGH olaylara sadece Almanya penceresinden bakmakta. Zaten bu konuda da yeterince etkili değil. Bunun sebebi Türk toplumunun tamamını kucaklayamamaktadır. Bizler onlar için bir fırsattık. Bunu değerlendirmediler. “Bizim olsun küçük olsun” mantığı ile aralarına başka görüş ve düşünceyi alamayan bir kuruluşun demokratikleri tartışılır.

İçinde yaşadığımız Avrupa sınırların kalktığı bir ortamda hâlâ aralarına duvar örmeye çalışan bir TGH, çok görüşlü bir demokratik kuruluş olmaktan uzaktır. Alman devletinin desteği ile ayakta duran TGH kapılarını tüm STK’lara açmalıdır. Bu ülkede vergisini bizler de ödüyorsak, devletin bu binalarının kullanım hakkımızın da olması gerekir.

Dernekler erezyonuna uğradığımız bir Almanya’da Türk toplumunun saygın olmaması, derneklerimiz arasındaki ortak paydalarda ve ulusal çıkarlarımızda bir arada iki adım yürüyemememizden kaynaklanmaktadır. TGH bunu çözecek bir kuruluş iken, ön yargılı yöneticileri ve üyeleriyle bu özelliğini bizlerin gözünde kaybetmiştir.

Asgari müştereklerde birleşeceğimiz ulusal çıkarlarımızın hak ve hukukumuzun savunulacağı bir  çatı kuruluşuna acilen ihtiyaç vardır.

ASIM KILIÇ  DİYOR Kİ:

TGH olarak adlandırılan Hamburg Türk Toplumu, Hamburg’da faaliyet gösteren yirmiden fazla derneğin çatı örgütüdür. Hamburg Türk Toplumu, Türkiye’den hangi etnik kökenden; hangi kültürel milliyetten; hangi dinden; hangi mezhepten ve hangi siyasî görüşten olursa olsun Almanya’ya gelip yerleşmiş insanların burada karşılaştıkları sorunlara çözüm bulma ve onların buradaki sosyal yaşama uyum sağlama konusunda çalışmalar yapmak amacıyla kurulmuş ve o yönde çalışmalar yapan bir dernektir. Derneğin bu misyonu yerine getirebilmesi için Türkiye’deki iç siyasetten, dini ve kültürel çatışmalardan uzak durup, taraf olmaması ve Türkiye’den buraya gelmiş herkesin sorunlarına çözüm üretebilmesi için herkese eşit mesafede durması temel ilkeleri arasındadır ve bunu şimdiye dek başarıyla yerine getirmiştir.

Geçmişte TGH bünyesinde faaliyet gösterip, TGH’nın bu misyonunu görmezden gelip, TGH’nın sadece kendi dünya görüşü, kendi siyasi anlayışı veya kendi dini inançları çerçevesinde çalışmalar yapmasını isteyip, bu isteme yanıt alamayınca istifa edip giden dernekler olmuştu. TGH, başından beri kuruluş misyonuna ters olan bu tek yanlı çalışmalara mesafeli durmuş, Türkiye’den gelip buraya yerleşmiş insanlar arasındaki kavgalarda “taraf” olmamaya özen göstermiştir. Bugün yapılan TGH genel kurulunda bunun yeni bir örneği yaşanmış ve TGH genel kurulu, Türkiye’de faaliyet gösteren bir siyasi partinin yurt dışı uzantısı gibi görünen bir derneğin üyelik başvurusunu kabul etmemiştir. Bu TGH’nın şimdiye dek uyguladığı “taraf olmama” politikasının doğruluğunu pekiştirmiştir. Genel kurulda dikkat çeken iki başka konu daha vardı: Birincisi, geçmiş çalışma döneminde TGH’nın NDR televizyonuna ayna tutup, onlara “Biz şimdiye dek şehrinizde yaşayan onca yabancıyı görmezden gelmişiz; bundan sonra onlara yönelik çalışmalar yapacağız dedirtip, bunun sözde kalmamasını sağlayıp NDR’in gerçekten şehrimizde yaşayan göçmenlerle ilgilenmesini sağlamak… olmuştur. İkincisi Hamburg Altona’daki TGH evine paralel olarak Hamburg Belediyesi tarafından Hamburg’un Mümmelmannsberg semti yeni yapılacak bir binanın kullanım hakkının TGH’ya verilecek olmasıdır.

TGH’da 3. Murat Kaplan Dönemi” için 2 yorum

  1. Çok güzel bir seçim oldu. Yeni seçilen arkadaşlar tebrik ederim ve başarılarını dilerim.
    Mehmet abi güzel bir haber olmuş ellerine sağlık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir