YANLIŞ BİLGİ VERENE 50 – 1000 € CEZA

Almanya’da Covid 19 salgınına karşı alınan yeni ek önlem kararlarıyla ilgili olarak Hamburg Eyalet Parlamentosu Milletvekili Barış Öneş (SPD),  yayınladığı bilgilendirme mesajında “Değerli vatandaşlarımız, Sizlerin de güncel olarak takip ettiği gibi, tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs Covid-19 salgını günlük yaşantımızı adeta felç etmiş durumda. Vaka sayısının artışını ve günlük yaşamın daha fazla aksayarak insanların daha fazla mağdur olmalarını önlemek, işyerlerini, okulları ve kreşleri açık tutarak ekonomiyi ve sosyal hayatı da ayakta tutabilmek için alınan salgın önlemlerinin de sürekli güncellenmesi zaruri. 29 Eylül 2020 tarihinde alınan yeni salgın önlemlerini bilginize sunmak istiyor, hepinize sağlıklı günler diliyorum.” ifadelerini kullandı.  

İŞTE MİLLETVEKİLİ BARIŞ ÖNEŞ’İN AÇIKLAMASI

Almanya’da Covid 19 salgını ile mücadele kapsamında yürütülen önlem ve uygulamalar, vaka sayısıyla orantılı olarak düzenli aralıklarla güncelleniyor. Sonbahar ve kış aylarında vaka sayısının yükselmesi bekleniyor. Robert Koch Enstitüsünün (RKI) verilerine göre günlük vaka sayısı 1500 ila 2 bin 300 arasında seyrediyor. Bugüne kadar Almanya’da 290 binden fazla insan virüse yakalanırken 9 bin 556 kişi virüse bağlı olarak hayatını kaybetti. Dünyada virüse yakalananların sayısı 33 milyonu, hayatlarını kaybedenlerin sayısı ise 1 milyonu geçti. Hamburg’da salgın başlangıcından beri 6 bin 700 kişi Covid-19 virüsüne yakalanırken toplam 267 kişi hayatını kaybetti. Vaka sayısının artmasıyla birlikte Almanya, vaka oranına göre bölgesel ilave önlemler uygulama kararı aldı. 29 Eylül 2020 tarihinde Şansölye Angel Merkel ve eyaletlerin başkanları görüşerek salgınla mücadele kapsamında yeni ek önlemleri karara bağladılar. Bu karara göre Almanya genelinde uygulanacak yeni ek önlemler şu şekilde:   

  • Restoran, kafeterya, bar gibi adres ve iletişim bilgilerinin verilmesi zorunlu olan mekanlarda bilgileri yanlış ve eksik verenlere 50 avro ceza kesilebilecek. Schleswig Holstein eyaleti bu konuda daha katı önlemler almaya hazırlanıyor ve otellerde yanlış bilgi verenlere verilen cezanın bin avroya kadar çıkabileceğini belirtiyor.-Vaka sayısının gidişatına bağlı olarak bölgelerde belirli saatlerde alkol yasağı getirilebilecek. Alkollü mekanların çalışma saatleri kısıtlanabilecek.
  • Virüsün en hızlı bulaştığı etkinlik ve kutlamalara da yeni düzenlemeler geldi ve katılımcı üst sayısı belirlendi. Örneğin enfeksiyon sayıları 100 bin nüfusun yaşadığı yerlerde 35 barajının aşılması halinde kamusal alanda en fazla 50, özel alanda en fazla25 kişiyle sınırlı tutulacak.
  • Enfeksiyon sayısı 100 bin nüfusun yaşadığı yerlerde 50 barajı aşılıyorsa katılımcı sayısı kamusal alanda en fazla 50, özel alanlarda en fazla 10 kişi olarak belirlendi. Hamburg’da güncel olarak bu sayı 100 binde 30,3’de seyrediyor. 
  • Ayrıca, kapalı alanlarda virüsün daha hızlı yayıldığını hatırlatan uzmanlar, odaların sık sık havalandırılması tavsiyelerinde bulunuyorlar. Salgının daha fazla insanı etkilememesi için maske kullanımı ve hijyen kurallarına ek olarak mekanlara havalandırma zorunluluğu getirildi. Bunun için 500 milyon avro ek bütçe ayrılması karara bağlandı.  

RİSK BÖLGELERİNDEN GELENLER İÇİN YENİ UYGULAMA

Öte yandan, yurt dışından gelenlerle ilgili önlemlerde de sürekli güncellemeler yapılıyor. Vaka sayılarının arttığı bölgeler risk bölgesi ilan edilirken Almanya 15 Ekim’den itibaren risk bölgelerinden gelenlere yönelik karantina uygulamalarını da güncelliyor. Yeni uygulamaya göre risk bölgelerinden gelen herkes, önceden online kayıt yaptırarak kendini bildirmek ve Almanya sınırından girişte görevlilere bu kaydın onay bildirimini ibraz etmek zorunda. Bu bilgiler aynı anda kişinin bağlı olduğu sağlık dairelerine gidiyor ve bu kaydı yaptırmayanlara para cezası kesilebilecek. Mesleki gerekçeler nedeniyle seyahat edenlerin bu uygulamadan muaf tutulması bekleniyor. 15 Ekim’den itibaren risk bölgelerinden gelen herkes zorunlu karantinaya girecek. Karantinadan erken çıkmak isteyenler ise karantinanın beşinci gününde kendi imkanlarıyla PCR testi yaptırarak, test sonucunun negatif çıkması halinde karantinadan çıkabilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir