Yazar Özdamar’a Georg Büchner Ödülü

Türkiye doğumlu yazar bu yıl, Almanca konuşulan ülkelerdeki en önemli edebi ödüllerden birini alıyor. Özdamar, bu ödülü alan on ikinci kadın. 

Yazar Emine Sevgi Özdamar, 2022 Georg Büchner Ödülü’nün sahibi oldu. Jüri tarafından yapılan açıklamada, “Alman Dil ve Şiir Akademisi, Özdamar’ın şahsında, Alman dili ve edebiyatının yeni ufuklar, temalar ve son derece şiirsel tınıyı borçlu olduğu fevkalade bir yazarı ödüllendiriyor” dendi. Açıklamada ayrıca, 10. Ağustos 1946’da Türkiye’de doğan yazar, oyuncu ve tiyatro yönetmeni Özdamar’ın romanları, öyküleri ve tiyatro oyunlarıyla otuz yılı aşkın bir süredir Alman edebiyat dünyasına zenginlik kattığı da belirtildi.  Özdamar, bu ödülün sahibi olan on ikinci kadın.

5 Kasım’da yapılacak bir törenle verilecek olan 50.000 euro değerindeki ödül, Almanca konuşulan ülkelerdeki en önemli ödüller arasında sayılıyor. Akademi, 1951 yılından beri bu ödülü, eserlerini Almanca kaleme alan yazarlara veriyor. Yönetmelikte, ödülün ancak “çalışmaları ve eserleriyle son derece öne çıkan” ve “içinde bulunulan zamandaki Alman kültür yaşamının şekillendirilmesinde önemli bir pay sahibi olan” kişilere verileceği belirtiliyor.  

Max Frisch (1958), Günter Grass (1965), Heinrich Böll’ün (1967) yanı sıra, en son Rainald Goetz, Marcel Beyer, Jan Wagner, Terézia Mora, Lukas Bärfuss, Elke Erb ve Clemens J. Setz gibi yazarlara verilen ödül, adını Alman oyun yazarı ve devrimci Georg Büchner’den alıyor.

Kaynak:https://www.deutschland.de/tr/news/yazar-ozdamara-georg-buchner-odulu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir