Almanya’da , özel WhatsApp gruplarında iş arkadaşlarına ve üstlerine yönelik hakaret veya kışkırtıcı ifadelerde bulunan kişiler işten çıkarılabilecek.
ARTI49’un haberine göre ; Almanya’da Federal İş Mahkemesi, özel WhatsApp gruplarında iş arkadaşlarına ve üstlerine yönelik hakaret veya kışkırtıcı ifadelerde bulunan kişilerin, bu yazışmaların kamuya açık hale gelmesi durumunda işten çıkarılabileceği yönünde bir karar aldı.
Hürriyet Avrupa’da yer alan habere göre; Mahkeme kararına göre, gizli iletişimin korunması her koşulda geçerli değil. Erfurt’taki Federal İş Mahkemesi, ‘TUI Fly’ havayolu şirketinde çalışan bazı personelin, kendi aralarında oluşturdukları WhatsApp grubundaki yazışmalar sonrasında yaşanan işten çıkartma durumunu inceledi. Daha önce şirkette çalışmış olan davacılardan biri, 2014 yılından beri diğer beş çalışanla birlikte özel bir WhatsApp grubuna üyeydi. Kasım 2020’de gruba bir başka eski iş arkadaşı daha katıldı. Grup üyelerinden ikisinin kardeş olduğu belirtildi. İşyerindeki anlaşmazlıkların ardından, WhatsApp grubu üyeleri iş arkadaşlarına ve amirlerine karşı ırkçı ve cinsiyetçi nitelikte ağır hakaretler içeren yazışmalar gerçekleştirdi.
Söz konusu yazışmaların işverene sızması sonucunda, işveren grup üyelerini süresiz olarak işten çıkardı. İşten çıkarma gerekçesi, grup üyelerinin amirleri ve iş arkadaşları hakkında ırkçı, cinsiyetçi ağır ifadeler kullandıkları olarak gösterildi. Çalışanlar, işten çıkarılmalarına karşı mahkemeye başvurarak itiraz etti. Davacıların avukatı, mahkemede anayasa tarafından korunan iletişim gizliliğini öne sürerek savunma yaptı. Savunmada, söz konusu sohbetin sadece özel bir görüşme olduğu ve yalnızca grup üyelerini bağladığı vurgulandı. Bu nedenle, işten çıkarmanın geçerli bir gerekçe olmadığı ifade edildi. Ancak mahkeme, özel bir WhatsApp sohbetinde amirler ve iş arkadaşları hakkında hakaret ve insanlık dışı ifadelerin kullanılması durumunda, çalışanların işten çıkarılabileceği sonucuna vardı. Mahkeme aynı zamanda, çalışanın sohbet yazışmalarının sadece istisnai durumlarda gizli kalacağını güvenle bekleyebileceği koşullarda işten çıkarmanın haklı olmadığını belirtti. Bu kararla, Erfurt’taki yargıçlar Aşağı Saksonya’daki alt mahkemelerin, kapalı sohbet grubu üyelerinin ‘meşru bir gizlilik beklentisi’ olduğu varsayımını bozmuş oldular.