Lübeck’te Tarihi  CHP Birliği Panelinde  Vurgulu  Mesajlar

CHP Hamburg ve Lübeck Birliği’nce Lübeck şehrinde ilk defa düzenlenen ”Demokrasi ve İnsan Hakları” adlı panelde konuşan  CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, “Demokrasiyi hep birlikte yaşatmalıyız” diyerek, dayanışma çağrısında bulundu.

Derleme : Mehmet Atak (Gazetem.eu/ Liman)

CHP Lübeck Birliği Başkanı Haydar Göçer, CHP Milletvekili Serkan Sarı ve CHP Hamburg Birliği Başkanı Hulisi Işıtan (soldan sağa)

CHP Hamburg Birliği’nin  Lübeck Temsilciliği ile düzenlediği ”Demokrasi ve İnsan Hakları” Paneli,  CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı’nın konuşmacı olarak katılımıyla uzun yıllardır özlenen bir tabloya dönüştü.

CHP Hamburg Birliği Lübeck Temsilciliği’nin  Europäisches Hansemuseum’da düzenlediği ”Demokrasi ve İnsan Hakları” Paneli’nin konuşmacı konuğu CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı oldu. Bölge Başkanı Haydar Göçer ile Yönetim Kurulu üyeleri, CHP Hamburg Birliği Başkanı Hulisi Işıtan, YK Üyesi Erdoğan Bayram ve önceki dönem Başkanı Erol Buldak ile çeşitli kesimlerden vatandaşlarımızın hazır bulunduğu panel, ı ve iki bölümden oluşan panel, toplamda 3 saat kadar sürdü. Toplantı öncesi  heyet halinde yapılan Willi Brandt Museum, Cemevi ve Diyanet Merkez Camii ziyareti gayet olumlu bir ortamda gerçekleşti.

Açılış konuşmasını yapan  Lübeck CHP Birliği Başkanı Haydar Göçer  tüm katılımcıları selamlayarak,  ilk organizeleri olan bu panel çin Türkiye’den gelen Milletvekili Serkan Sarı ile CHP Hamburg Birliği Başkanı Hulisi Işıtan ile ekibine, ve önceki dönem Başkanı Erol Buldak‘a  ve salondaki katılımcılara teşekkür etti. Yükselen sağcı parti AFD‘nin yarattığı endişeye de değinen Göçer, Almanya ve Türkiye’de insan haklarna sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.

CHP Hamburg Birliği Başkanı Hulisi Işıtan ise, selamlamanın ardından, Lübeck’ten sonra şu anda Engin Taş‘ın başında olduğu Kiel şehrinde de CHP Yurt Dışı Temsilcisi Ensar Aytekin‘in katılacağı bir etkinlik düzenleneceğini, daha sonra da Neumünster’de teşkilatlanmaya gidileceğini ifade etti. Şu anda kurucu heyetin iş başında olduğu Lübeck’te 3 Kasım’da Kongre yapılacağını da sözlerine ekledi.   

CHP BALIESİR MİLLETVEKİLİ SERKAN SARI’!NIN KONUŞMASINDAN NOTLAR

Türkiye’deki insan hakları, eğitim, hayvan hakları ve sağlık sistemindeki sorunların ağırlıklı olarak işlendiği panelde, son dönemlerde özellikle hukuk sistemindeki yanlışlıklar ele alındı.

* Bu ülkede 3,5 milyon insanımızla birlik ve dayanışma içinde olmalıyız.

* Anayasayı tanımayan bir hükümetle yeni bir anayasa hazırlaması mümkün değil.

* Eşitliği kadın kotasıyla sağlamak yeterli değildir, farkındalıklarımızı paylaşmalıyız.”

* Dostça, kardeşçe yaşamayı öğrenmeli ve öğretmeliyiz.

* Cumhuriyetimize ve onun değerlerine sahip çıkıyoruz.

* Türkiye Cumhuriyeti’ni tüm dünyada saygın bir ülke haline getirmek istiyoruz.

* Siyasette kadınlarımıza adil ve eşit şekilde söz hakkı verilmeli.

* Demokras içok narin bir şey..Büyütülmesi, yaşatılması zor ama biz ışığını, suyunu vererek beslemeliyiz.

* CHP olarak birlikteyiz ve hep birlikte  mutlaka başaracağız.

                   ***

Panelde Sanatçı Selim Gökduman bağlamasıyla, Murat Tosun’un piyano eşliğinde Türk halk müziği eserlerinden örnekler sundu. Hamburg’dan Sevgi Kaymaz ise şiirler okuyarak panele  renk kattı.

Panel bitiminde yeni üye olan 20 kişiye ise rozetleri takıldı. Lübeckli sanatçı Orhan İşözen’de panel sonrasında Ebru sanatıyla yaptığı Atatürk portre çalışmasını CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı’ya hediye etti.

Panel hakkında görüşünü  belirten CHP Hamburg Birliği Başkanı Hulisi Işıtan, “Milletvekilimiz Sayın Serkan Sarı’nın konuşmaları ile yeni üyelerin katılımı,  müzik ve şiirlerle partililerimiz motive oldu. Çok verimli bir proğram yaşadık. Lübeck  teşkilatımız için iyi bir başlangıç” şeklinde konuştu.

Panelin son bölümünde ise, Milletvekili Serkan Sarı  “Hatay Depremi, Demokrasi anlayışı, Erken Seçim, Yurt dışında yaşayan bazı vatandaşlarımız hakkında soruşturma açılması” gibi konuları kapsayan soruları cevaplandırdı.

    ***

TARİHTEN BİR YAPRAK ve LÜBECK

 Tr 

History Studies International Journal of History

Yıl:2018   Cilt: 10   Sayı: 6   Alan: Tarih


Necati ÇAVDAR , Kübra MAMAK ÇAM

Türk-Alman Araştırmalarına Bir Katkı: Tanzimat Dönemi´nde Osmanlı Devleti-Cemâhir-i Selâse-i Anseatik Münasebetleri

Çalışmamız; Lübeck, Hamburg ve Bremen şehirlerinden müteşekkil bir Alman ticari organizasyonu olup Osmanlı resmi kaynaklarında “Cemâhir-i Selâse-i Anseatik” olarak ifade edilen birliğin, Tanzimat´tan başlayarak 1871 yılında Alman siyasal birliğinin kurulmasına kadar geçen süreçte Osmanlı Devleti ile olan diplomatik ve ticari münasebetlerini konu edinmiştir. Osmanlı kaynaklarında Anseatik Ligi olarak da bahsi geçen bu organizasyon, Batı kaynaklarında “Hansa Birliği” olarak ifade edilmiştir. Hansa Birliği, Almanya´nın kuzeyindeki şehirlerin ve yabancı ülkelerde yaşayan Alman gruplarının karşılıklı çıkarlarını korumak amacıyla 13. yüzyılda kurdukları bir ticari örgütlenmedir. Birlik, etki alanının zirvesine 14. yüzyılda çıkmıştır. Osmanlı Devleti´nin, Tanzimat döneminde Anseatik şehirleriyle ticari ilişkilerin yansıra diplomatik ilişkiler içinde olduğu da bilinmektedir. Cemâhir-i Selâse-i Anseatik ile Osmanlı Devleti arasında yapılan anlaşmalar genel olarak ticari faaliyetlere süreklilik kazandırmak ve ticari faaliyetlerin emniyet içerisinde yürütülmesini sağlamak amacına yönelik olmuştur. Taraflar arasında denizlerde serbest dolaşımı sağlamaya ve karşılıklı olarak konsolos ve konsolos vekili bulundurmaya yönelik seyr-i sefâin anlaşmaları önem arz etmektedir. Osmanlı Devleti ile Cemâhir-i Selâse-i Anseatik arasında 1839-1871 yılları arasında yapılmış olan ticari ve diplomatik ilişkiler, çalışmamızın odak noktasını teşkil etmektedir.

Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Cemâhir-i Selâse-i Anseatik, Almanya, ticaret, diplomasi.

DOI Number: 10.9737/hist.2018.635

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir