Ticaret Bakanlığı, son günlerde sosyal medyada ve bazı basın organlarında yer alan “yolcu beraberinde getirilen eşyalara ilişkin gümrük muafiyetlerinin değiştirildiği” yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Bakanlık, 2009 yılından bu yana uygulanan muafiyet hükümleri ve limitlerde herhangi bir değişiklik yapılmadığını duyurdu.
GAZATEM/HABER
Açıklamada, yurt dışından Türkiye’ye giriş yapan yolcuların kişisel kullanım amacıyla belirli miktarlarda gıda ürününü vergisiz olarak getirmeye devam edebileceği belirtildi.
Çikolata ve Kahve Hakkı Devam Ediyor
Bakanlığın açıklamasına göre, her yolcu beraberinde şu ürünleri gümrük vergisinden muaf olarak getirebiliyor:
1 kilogram çay
1 kilogram kahve
1 kilogram çözülebilir hazır kahve
1 kilogram çikolata
1 kilogram şekerden mamul yiyecek
Ayrıca yolcuların, çikolata ve şekerleme için tanınan toplam 2 kilogramlık haklarını isterlerse sadece çikolata ya da sadece şekerleme olarak da kullanabilecekleri belirtildi.
430 Avro Muafiyeti Aynen Sürüyor
Transit yolcular hariç olmak üzere, ticari amaç taşımayan ve kişisel kullanım veya hediye amacıyla getirilen eşyalarda;
15 yaş ve üzerindeki yolcular için 430 Avro’ya kadar,
15 yaş altındaki yolcular için ise 150 Avro’ya kadar
eşya gümrük vergisinden muaf olmaya devam ediyor.
Meyve ve Sebzede de Değişiklik Yok
Bakanlık, bitkisel ürünlerde uygulanan muafiyetlerin de değişmediğini bildirdi. Buna göre yolcular;
3 kilograma kadar taze veya kuru meyve-sebze,
1 kilograma kadar diğer bitkisel ürünleri
vergisiz olarak Türkiye’ye getirebiliyor.
Bakanlıktan ‘Asılsız İddialara İtibar Etmeyin’ Uyarısı
Ticaret Bakanlığı, kamuoyunu yanıltan paylaşımlara karşı vatandaşları uyararak, yolcu beraberinde getirilen eşyalara ilişkin muafiyet hükümleri ve limitlerinin 2009 yılından bu yana aynı şekilde uygulandığını, son dönemde bu konuda herhangi bir değişiklik yapılmadığını bir kez daha vurguladı.
Özellikle yaz tatili için Türkiye’ye gidecek Avrupa’daki gurbetçiler açısından önem taşıyan açıklama, sosyal medyada dolaşan “çikolata, kahve ve hediyelik eşya limitleri değişti” yönündeki iddiaların doğru olmadığını da resmen ortaya koydu.
