SPD’Lİ ADAY ALİ ŞİMŞEK: “HALK İÇİN SİYASET YAPACAĞIM!”

Geçmişte bir dönem Hamburg Eyalet Parlamentosu’nda SPD Milletvekili olarak görev yapmış olan deneyimli siyasetçi Ali Şimşek, 23 Şubat’ta yapılacak seçimlerde bu göreve yine talip olarak her kesimden tercihli oy beklediğini belirtti. Sendika çalışmalarının yanı sıra, severek ideolojik siyaset yaptığının altını çizen Şimşek, “Deneyimim ve parti içinde önemli görevlerim doğrultusunda partimle birlikte halk için siyaset yapacağım” dedi

RÖPORTAJ: Mehmet ATAK  – FOTO: Cem SUVEREN (Gazetem.eu)

23 Şubat 2020 Pazar günü yapılacak Hamburg Eyalet Parlamentosu seçimlerine bir hafta kaldı. Eskilerde “SPD’nin kalesi” olarak bilinen, bir ara CDU’nun yönetimine geçen ve son dönemde SPD-Yeşiller koalisyonu ile yönetilen Hamburg, bu defaki seçimlerde ise, Almanya’nın bazı eyaletlerinde yaşanan parçalı koalisyon hükümet modelleri sebebiyle endişeli bir şekilde sandığa gidiyor. Bu seçimlerde, eyalet parlamentosuna girme yarışında olan 20 ‘ye yakın Türkiye kökenli milletvekili adaylarından biri de, deneyimli siyasetçi Ali Şimşek.

İlk önce, Gazetem.eu‘ya bir röportaj veren Ali Şimşek‘i tanıyalım, sonra da söyleşimize geçelim: 

ALİ ŞİMŞEK KİMDİR ?

46 yaşındaki SPD milletvekili adayı Ali Şimşek, meslek yüksek okulu teknik işletmecilik bölümü mezunu ve makine teknisyeni. 22 yıldır sendika üyesi olan Şimşek, büyük bir şirkette teknik işletme elemanı olarak çalışmakta ve yaklaşık 14 yıldır da aktif siyasetin içinde yer alıyor. 2011 yılında yapılan seçimlerde 59. sıradan direkt miletvekili seçilen Şimşek, 4 yıl eyalet parlamentosunda milletvekilliği yaptı ve görev süresi boyunca birçok komisyonda önemli ve aktif görevler alırken, özellikle Hamburg’daki Uyum Müşavirliği’nin tekrar yapılandırılmasında önemli katkı sundu. 

SPD’nin önemli isimlerinden Aydan Özoğuz ile beraber SPD içinde Uyum ve Göç komisyonu kurulmasında  rol alan ve SPD-Hamburg kurultayında komisyon adına Çifte Vatandaşlık önergesi veren Şimşek’in  önemli bir çok projede imzası bulunuyor.

GÖREV ADAMI OLMANIN BİLİNCİYLE ÇALIŞIYOR

Yozgat doğumlu Ali Şimşek’in görevleri arasında, Hamburg Çeşitlilik ve Göç Komisyonu Başkanlığı ile Hamburg Çalışma, Sosyal Uyum Bakanlığı’nda SPD temsilciliği ve Bergedorf’ta İGBCE Sendikası yönetim kurulu üyeliği var. Aynı zamanda bir şirkette teknik işletmeci olarak ana işini de sürdürüyor. “Parlamenter çalışmalarıma kaldığım yerden devam etmek istiyorum” diyen Şimşek, halkın sorunlarını ve bu sorunların çözümlerini çok iyi bildiğini söyleyerek, “Çalışmalarıma hemen başlayarak çözümlerin bir parçası olmak istiyorum” diyor. 

Özellikle sosyal alanda tüm kesimlere hitap eden, daima işçi ve emekçiden yana ilkeli ve duruşlu bir siyaset yaptığını ve yapmaya devam edeceğini belirten deneyimli siyasetçi, Hamburg Eyalet Parlamentosu seçimlerinde SPD’den milletvekili adayı olarak gece gündüz çalışıp, Hamburg’un her bölgesinde insanlarla bire bir görüşüyor. 14 yıldan bu yana aktif siyasetin içinde yer alan ve 2011-2015 yılları arasında Milletvekilliği görevinde de dikkat çeken çalışmalar yapan tecrübeli isim Ali Şimşek, görev süresi boyunca da bir çok önemli projede roller üstlendi. 23 Şubat 2020’de yapılacak seçimlerde 47. sıradan yeniden milletvekili adayı olan Ali Şimşek, eyaletteki tüm seçmenlerden destek beklediğini belirtiyor.

ALİ ŞİMŞEK’LE GÜNÜN AKTÜEL SORULARI ve CEVAPLARI

* Sayın Şimşek,  bu seçim kampanyanız süresince görüştüğünüz insanlar arasında bugüne kadar farkında olunmayan hangi hususları keşfettiniz ?

Ali Şimşek: Özellikle konut sorunu yaşayan aileler ve meslek yeri bulamayan gençlerin sorunları, aileleri tarafından bana iletildi. Bilhassa bir kaç hafta önce konut piyasasında yabancı oldukları için dışlanma yaşadıklarını anlattılar. Hamburg’da dışlanmaya karşı bir yasa var, bu yasa yeniden düzenlenerek bu konuda yabancılara ayrımcı işlem yapan konut kuruluşları veya şahıslara karşı yaptırım uygulanmalı. Meslek konusunda ben anonim başvuru dilekçelerinin yabancı gençler için iyi olacağını düşünüyorum.

* Hamburg’da yaşıyor olmanıza rağmen başka ülkelerdeki bazı gelişmeleri ve olayları da yakından takip ediyor musunuz ?

A.Ş. : Bir politikacı olarak yaşadığımız kentteki her kesimle görüşüp dertlerine çözüm yaratma imkanları ararken, diğer yandan da dünya ülkelerinde olup bitenlerin takipçisi olmak zorundasınız. Avustralya’daki yangınlar, ABD’deki ırkçılık olayları, kasırga ve tsunamiler, bölge savaşları, iklim (klima), açlık gibi konulardan, dik duruşlu, ilkeli bir siyasetçi insani yönden kendini bunlardan soyutlayamaz.

SİYASET İLE MEDYA YAŞAMIN İKİ PARÇASIDIR 

* Bu eyaletteki Türk medyasının yayın politikası hakkında neler düşünüyorsunuz ? 

A.Ş.: Medya halk, kamu ve siyasetçiler arasında önemli bir köprü görevi yapıyor. İki dilli olması halimde biraz daha geniş bir kitleye hitap edecektir. Hamburg Türk Basın Birliği adıyla dernekleşerek, çeşitli etkinliklerle seslerini duyurmaları da dikkatle izlenmektedir. Medya ile siyaset, yaşamın iç içe olan çok önemli iki parçasıdır.

* Seçildiğiniz taktirde başta Dini kurumlar, Medya, STK, Spor Kulüpleri, Gençlik, Tiyatro ve Müzik grupları olmak üzere hangi konulara ağırlık vermeyi planlıyorsunuz?  

A.Ş. : Hamburg uyum konsepti kapsamında göçmen sivil toplum örgütlerinin güçlendirilmesi gibi projeler var. Proje bazında bu kurumlarda sorumluluklar vererek uyuma katkı sağlanmalı ve bir bütçe ayrılmalı diye düşünüyorum. Göçmeler üzerinden değil, göçmenlerle siyaset yapılmalıdır.

AİLE BİRLEŞİMİNDE AYIRIMCI UYGULAMA

* Sayın Şimşek,  Almanya’nın Müslüman ve yeni gelişmekte olan bazı ülkelere uyguladığı ayırımcı Aile Birleşimi’nde Almanca zorunluluğuna karşı sizin düşünceniz nedir? 

A.Ş: Almanya aile birleşimi konusunda Avrupa insan Hakları Mahkemesi’nce verilen kararlara ve cezalara aldırmadan bu ayrımcı uygulamaya maalesef devam ediyor. Avrupa’nın aile anlayışına aykırı ve doğrudan aile birleşimine müdahale olarak görülen bu uygulama, Mahkemenin “Siz bir aileyi Almanca bilmiyor diye iki yıl ayrı koyamazsınız” demesine aldırmadan, verilen cezaları ödeyerek uygulamayı aynen sürdürüyor ve bunu ancak Müslüman ülkeler ve 3. dünya ülkelerine uyguluyor.

* Mesela hangi ülkeler bunlar ?

A.Ş. : Mesela Avustralya, ABD, Japonya ve İsrail’e uygulamıyor. Ben de bunun özellikle yeni gelişmekte olan ülkelere karşı yapılan ayrımcı bir yasa olduğunu her vesile ile belirttim. Yasanın tekrar gözden geçirilmesini istedik, “yasa düzenlensin” dedik. Uygulama devam ediyor, ama ancak mahkemeye başvuran kazanıyor. Yeniden milletvekili seçilmem halinde bu konuyu tekrar gündeme getireceğim.

1 OY BİLE KUTSALDIR

* Haftalardır hızlı bir tempo ile yürüttüğünüz seçim kampanyasında on binlerce insanla görüşmek sizde  nasıl bir duygu yaratıyor?

A.Ş : Seçim kampanyası kapsamında ilk önce ilişkide olduğumuz çevremizdeki insanlarla, medya çalışanları, çeşitli kurum ve dernek mensuplarıyla konuşuyor, görüşlerini, tavsiyelerini dinliyor, notlar alıyorum. Belirlediğim ziyaret programına göre her gün toplantılara, etkinliklere katılıp yüzlerce, hatta bazen de binlerce insanla görüşüyorum, ziyarette bulunuyorum. Bu beni kesinlikle yormuyor, bilakis daha zinde olmamı sağlıyor.  

Ben 47. sıradan adayım. Hamburglular tercihli oylarla seçimlerini yaparak, temsilcilerini seçecekler. Hamburg il sınırları içerisinde oturan ve Alman vatandaşı olan herkes bana oy verebilir. Benim olduğum sarı listede, insanların 5 oy hakkı var. Ben Hamburglu vatandaşlarımızın 5 oyuna da talibim ama benim için 1 tercihli oy bile kutsaldır.

YAPTIKLARIM ve YAPACAKLARIM

* Bir dönem milletvekilliği ve devamında da çeşitli birimlerde önemli görevlerde bulundunuz. Yaptıklarınız ve yapacaklarınız nelerdir desek, hangilerini sayarsınız ?

A.Ş.: Yıllardır SPD üyesiyim ve parti bünyesinde çalışmalar yapıyorum. Dolayısıyla parti içinde köklü değişiklikler yapıldı. Üyeler “yenilik istiyoruz” diyerek Eş Başkanlık sistemini getirdi ve daha sol bir parti istediklerinin sinyallerini verdi. Ben parti içinde yapılacak diğer değişikliklerle daha da başarılı çalışmalar yapacağımıza inanıyorum. Sendikacı olarak yenilikçi bir SPD’den yanayım. Parti içinde kısa dönemde çok güzel işler yaptık. Çeşitlilik Komisyonlarını kurduk. Bu komisyonların amacı SPD içinde daha çok göçmen kökenlinin aktif siyaset yapabilmesini sağlamak. Biz bunun altyapısını hazırladık. Şu anda parti içinde bazı önemli görevlerim var. Kaldığım yerden bu tecrübelerden de yararlanarak hemen çalışmaya başlayacağım. Hamburg’da geçen dönem düzenleyip tekrar yapılandırdığımız bu uyum konseptini daha da genişleterek kendimize amaçlar koyduk.”

GÖÇMEN KÖKENLİ KURULUŞLARA HÜKÜMET DESTEĞİ ŞART

* STK, Spor Kulübü, Tiyatro, Müzik ve İnisiyatif gruplarının maddi zorluklar içerisinde kendi yağları ile kavrularak topluma hizmet verdiklerini biliyorsunuz. Bu konuda parlamenterlere de bir görev düşmüyor mu ? 

A.Ş. : Hamburg eyaletindeki kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan göçmenlerin sayısı ne yazık ki çok az. Bunu çoğaltmak için çalışmalar yapacağız. Göçmen kökenli spor dernekleri, kültür dernekleri ile bir çok kurum ve kuruluşta fahri olarak çalışan insanlar var. Hamburg’un 11 milyar Euro bütçesi varken, belirli miktarının yukarıda saydığım kesimlere ayrılarak uyuma destek olması lazım. İşte de buna karşı çıkıyorum hep. Bu konudaki çalışmalarıma kaldığım yerden devam edeceğim ve bu kurumlara zaruri miktarda bütçe ayrılması için çaba göstereceğim. Fahri hizmet veren bir sivil toplum kuruluşunda (STK) çalışan herkes bu bütçeden yararlanmalıdır. 

REKABET, SİYASETİN MAYASINDA VAR

* Hamburg’da hem kendi seçim bölgenizde hem de eyalet genelinde  dikkat çekici sayıda göçmen kökenli adayların da olması sizin çalışmalarını etkiliyor mu ?

A.Ş. : Bütün tercihli oylar her adayı bir miktar etkileyebilir. Siyasette duruş çok önemlidir. Görüş ayrılıkları bizim renklerimizdir. Bu çok normaldir ama beni etkileyeceğini tahmin etmiyorum. Ben ilkeli ve ideolojik tarzda çalışıyorum. Her alanda olduğu gibi siyasette de rekabet yarışı olması, demokrasinin mayasında vardır zaten. Bu vesile ile tüm adaylara başarılar diliyorum. Ben seçildiğimde tüm Hamburg’un milletvekili olacağım. Bu bağlamda herkese hitap eden bir siyaset yapacağım. 

* Son sorumuz: Sayın Şimşek, 23 Şubat Eyalet Parlamentosu seçimleri için çeşitli partilerden 20’ye yakın Türkiye kökenli Milletvekili adayı yarışıyor. Bu seçimde oldukça yoğun bir seçim kampanyası yürüttüğünüz görülüyor. Tercihli oylarla şahsen seçileceğinize inanıyor musunuz ?

A.Ş. : Umut ve inanç olmadan başarılı olamazsınız. Ben de elimden geldiğince sadece bir kampanya anlamında değil, sorunları dile getiren, siyasi yön verecek önemli konumda bakanlarla ve değişik birimlerle oturup görüştüm ve insanlardan gelen soruları ve  çözüm önerilerini onlara ilettim. Şimdi cevaplarını bekliyoruz. Yaptığım etkinlikler sadece vitrin için değil, çözüm içindir. Daima halktan ve emekten yana olan, hem bir sendikacı ve ayni zamanda siyasetçi gözü ile bir köprü kurmak istiyorum. İşçi ve emekçinin toplumsal refahta en büyük rolü oynamasına rağmen, emeklerinin karşılığını alamıyorlar. SPD bir işçi partisi olarak emekçiler tarafından kurulmuş ve maalesef zamanla bu kitleden uzaklaşmış ama bir dönüm noktasındayız. Tam bu noktada profili belli, ilkeli be duruşlu siyasetçilere her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var.

Sorunuza gelince.. Bir milyon 800 bin insanın yaşadığı Hamburg eyaletinde en başta göçmenler olmak üzere tüm seçmenlerin oyuna talibim. Seçimlerde SPD Listesinin  47. sırasından adayım ve seçilmem için tercihli oylarınıza ihtiyacım var. İnsanların sorunlarını dinledik ve parlamentoda dile getirdik. Ben de onlardan 23 Şubat’ta destek bekliyorum ki onlara hizmet vermeye devam edeyim. Seçmenler sandığa gidip, oylarını mutlaka kullansınlar. Seçtikleri adaylardan da hesap sorsunlar “ ne yaptınız” diye. Her konuda her zaman hesap vermeye hazırım. Dolayısıyla, sandıktan çıkıp parlamentoya gireceğime inanıyorum.

İsteyen herkes bana 0176 22 031 254 numaralı telefondan ve ali_sim@hotmail.de e-posta adresinden her zaman ulaşabilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir