15 Temmuz Hamburg’da da unutulmadı

TC. Hamburg Başkonsolosluğu’nca düzenlenen “15 Temmuz Darbe Girişimi Şehitlerini Anma Günü” toplantısı ilk defa olarak canlı şekilde yayınlandı. Törenden sonra UİD derneğinin düzenlediği yürüyüş ise, Başkonsolosluğa çelenk konulmasıyla son buldu.

Haber: Mehmet Atak  * Fotograflar: Naciye Aslan /Kadir Taçgın

Fethullah Gülen taraftarlarınca 15 Temmuz 2016’da başlatılan ve aynı gece bastırılan darbe kalkışmasının 4. yıldönümünü Anma Günü Töreni, Hamburg ve Schleswig- Holstein eyaletlerinden Sivil Toplum Kuruluşları ile Medya temsilcileri ve Başkonsolosluk mensuplarının iştirakiyle Başkonsolosluk bahçesinde yapıldı. Yaklaşık 60 katılımcının Korona tedbirleri sebebiyle maskeli olarak hazır bulunduğu törende bu defa yalnızca Başkonsolos Yonca Sunel konuştu. Şehitlerimiz için 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın hep bir ağızdan okunmasını takiben günün anlam ve önemine değinen Başkonsolos Yonca Sunel’in uzunca konuşmasının tam metnini yazımızın sonunda okuyabilirsiniz.

Sunel’in konuşmasının ardından, darbe kalkışması esnasında  şehit olanlar için Sultan Ahmet Camii din görevlisi Enes Cergel’in okuduğu Kuran-ı Kerim ve Din Hizmetleri Ataşesi v. Yaşar Ateş tarafından okunan dua ile program sona erdi.

ANMA GÜNÜ’NDEN NOTLAR

* Anma töreninde konuşan Başkonsolos Yonca Sunel, tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs sebebiyle bu yıl düzenlenen  anma etkinliğine, yer sıkıntısı, sosyal mesafe ve hijyen kuralları sebebiyle vatandaşları davet edemediklerini, sadece sivil toplum temsilcilerinin ve basın mensuplarının  çağrıldığını belirtti.

* Başkonsololuk ekibi olarak, Muavin Konsoloslar Meral Akbilek Koray, Osman Taş ve Meltem Yulaf ile birlikte, çeşitli birimlerden 20 görevli ve 40 davetli, töreni maskeli şekilde takip ettiler. Törenin videolu canlı yayın sistemiyle aynı anda Facebook üzerinden ev ve işyerlerinden izlenmeye sunulması ise güzel bir girişim olarak yorumlandı.

* 15 Temmuz Şehitlerini Anma töreninde DİTİB Başkanı Sedat Şimşek, EUBA İşadamları Derneği’nden  Başkan Mehmet Emin Süzen, Dr. Tuğrul Karaman ve Alptekin Özdemir, İYİ Parti Gönülleri Almanya Divan Sözcüsü Selçuk Han, Trabzonsporlular Derneği Başkanı İlhan Yılmaz, Galatasaray Derneği yönetiminden Önder Zeybek, UİD Türk Demokratlar Derneği Başkanı Güngör Poyraz ile yönetiminden Bülent Güven, Hamburg AKP Teşkilat Başkanı  Ali Ekinci, Lübeck Türgem Başkanı Remzi Uysal, Lübeck UID Başkanı Mesut Çolak ve Kadın Kolları Başkanı Melda Yazıcı, Kerkük Türkmen Derneği Başkanı Remzi Jasim, Türk Basın Birliği (HTBB) Başkanı Emin Sağlık göze çarpan isimlerdi.

* Anma Günü’nün tam da yaz tatiline rastlamış olması sebebiyle bazı STK, spor kulüpleri ve siyasi dernek temsilcilerinin katılamadıkları toplantıda, medya dünyasından Türkses, Post ve Gazetem.eu muhabirleri ve serbest muhabir Kadir Taçgın görev başındaydı.

      ******

T.C.HAMBURG BAŞKONSOLOSU YONCA SUNEL’İN 15 TEMMUZ DEMOKRASİ VE MİLLİ BİRLİK GÜNÜ MÜNASEBETİYLE DÜZENLENEN TÖRENDE YAPTIĞI KONUŞMA (15 TEMMUZ 2020)

Değerli Sivil Toplum Örgütü temsilcilerimiz, kıymetli basın mensupları, değerli mesai arkadaşlarım,

Demokrasi ve Milli Birlik Günü münasebetiyle Başkonsolosluğumuzda düzenlediğimiz anma törenine hoşgeldiniz. Tören boyunca  ve Başkonsolosluğumuz binasında sosyal mesafe kurallarına uymanızı ve maske takmanızı rica ediyoruz.


Değerli  vatandaşlarımız, saygıdeğer Sivil Toplum Örgütü temsilcilerimiz ve basın mensupları, 

Bugün, Fethullahçı terör örgütü (FETÖ) tarafından düzenlenen darbe girişiminin dördüncü yıldönümünde, aziz şehitlerimizi anmak,   kahraman gazilerimize ve teröristlere karşı sokaklara çıkarak vücudunu siper eden yüce milletimize şükranlarımızı sunmak için biraraya geldik. Memleketimizden binlerce kilometre uzakta, “Demokrasi ve Milli Birlik Günü” münasebetiyle düzenlediğimiz bu   anma törenine, COVİD-19 salgınıyla mücadele tedbirleri nedeniyle bu yıl maalesef vatandaşlarımızı davet edemedik. Bununla birlikte Facebook üzerinden yapmakta olduğumuz canlı yayınla vatandaşlarımızın evlerine konuk olmaktayız. Zulüm ve teröre karşı, demokrasiye ve milli birliğe olan inancımızı bir kez daha teyit ettiğimiz bu anlamlı günde bizlerle birlikte olmanızdan memnuniyet duyuyoruz.

Kıymetli vatandaşlarımız, değerli konuklar,

15 Temmuz 2016 gecesi yaşadığımız hain darbe girişimi, alışılagelmiş bir askeri kalkışma değil, aynı zamanda tarihimizin en kanlı terör saldırısıydı. O gece yaşananları, verdiğimiz şehitleri, gazilerimizi, Türk milletinin teröristler karşısındaki asil duruşunu unutmayacağız, unutturmayacağız. 15 Temmuz 2016 gecesi, gözü dönmüş ve beyinleri yıkanmış teröristler, Cumhurbaşkanı’mız Sayın Recep Tayyip   Erdoğan’ın çağrısı üzerine sokaklara çıkan ve tek amacı demokrasiyi ve özgürlüğü savunmak olan masum insanlarımıza tanklarla,   mermilerle saldırdılar, üzerlerine bombalar yağdırdılar. Ulusun egemenliğini temsil eden Gazi Meclisimize, Cumhurbaşkanlığı, MİT Başkanlığı, Polis Özel Harekat Merkezi  ve bir çok resmi  kurumumuza, basın kuruluşlarına saldırılmaktan, Sayın Cumhurbaşkanı’mız başta   olmak üzere devlet yöneticilerine suikast ve alıkoyma girişimlerinde bulunmaktan çekinmediler. O gece 251 insanımız şehitlik mertebesine ulaştı; 2200 civarında vatandaşımız yaralandı.

Esasen darbe girişimi, bir meczubun, bir sözde imamın ve müritlerinin Türkiye’yi işgal etme ve devleti tüm kademeleriyle ele geçirip antidemokratik bir rejim kurma teşebbüsüydü. 15 Temmuz gecesinde, Türk demokrasisi ve Türk halkı büyük bir sınavı başarıyla vermiştir. Halkımız, tek bir vücut haline gelmiş, kendisini korkusuzca silahların ve tankların önüne atmış; demokratik haklarını korumak için tüm dünyaya örnek, tarihi bir direniş ve dayanışma göstermiştir. Bu   dayanışma, birliktelik ve demokrasi sevgisi, Gazi Mustafa Kemal   Atatürk’ün “ilalebet payidar kalacaktır” dediği Türkiye   Cumhuriyeti’nin üzerinde yükseldiği  temel taşlardır. Demokratik   kazanımların korunması için halkımızın gösterdiği bu eşsiz   birlikteliğin, görev çevremizde yaşayan Türk toplumu için de örnek teşkil etmesi gerektiğini düşünüyorum. 

Kıymetli konuklar,

Yaşadığımız son dört yıl içerisinde devletimizin temel   önceliklerinden biri, FETÖ ile yurt içinde ve yurt dışında mücadeledir. Bu çerçevede, FETÖ’nün masumane bir eğitim ve hayır hareketi kisvesi altında kurduğu okullarda genç beyinleri yıkamak suretiyle, örgüt   liderliğinin talimatlarını sorgulamadan yerine getiren bir müritler grubu yetiştirdiği, kamu sınavlarından yasa dışı dinlemelere, kumpaslardan para aklama operasyonlarına kadar uzanan bir terör şebekesi inşa ettiği yürütülen soruşturmalar ve görülen davalar   neticesinde ortaya çıkartılmış; nihayetinde “paralel devlet yapılandırılması” çökertilmiş; ayrıca terör örgütünün eğitimden   medyaya, bankacılık sektöründen iş dünyasına kadar uzanan paravan oluşumları da ortadan kaldırılmıştır. FETÖ ile mücadele,   yurtdışındaki bazı odaklar tarafından iddia edildiğinin aksine, hukukun üstünlüğü ve temel hak ve özgürlüklerin  korunması   prensibine saygı gösterilerek gerçekleştirilmektedir. Anılan zaman zarfında, yürütülen başarılı mücadele sonucunda terör örgütünün   yurtiçindeki yapılanması önemli şekilde zayıflatılmış; bunun neticesinde örgüt, yurtdışı faaliyetlerine ağırlık vermeye, kendisine yabancı ülkelerde siyasi ve ekonomik nüfuz alanları yaratmaya yönelik faaliyetlerde bulunmaya başlamıştır.

Bu çerçevede, FETÖ’nün yurtdışı yapılanmasıyla mücadele Dışişleri Bakanlığımızın en öncelikli gündem maddelerinden birini   oluşturmaya devam etmektedir. Bu doğrultuda muhataplarımızla yaptığımız temaslarda, terör örgütünün diğer ülkeler bakımından da bir tehdit ettiği vurgulanmakta, FETÖ’nün kirli hedefleri doğrultusunda adeta bir suç ve istihbarat örgütü gibi çalıştığı somut örnekleriyle anlatılmaktadır. Terör örgütünün yurtdışı yapılanmasında yer alan ve örgüte finansman sağlayan kişi ve kuruluşların malvarlıkların dondurulmasına yönelik çalışmalar ilgili kurumlarımızla birlikte yürütülmekte, ülkemizde açılan soruşturmalar kapsamında bu şahısların bulunduğu ülkelere iade taleplerimiz iletilmektedir. Yoğun çabalarımızın somut neticeleri   alınmaya, uluslararası planda FETÖ’nün gerçek yüzü muhataplarımız tarafından anlaşılmaya başlanmıştır. Bu çerçevede, yirmiden   fazla ülkeden 120’yi aşkın FETÖ üyesinin Türkiye’ye sınırdışı edilmesi sağlanmıştır.

38 ülkede FETÖ iltisaklı okul ve kursların faaliyetleri kısmen veya   tamamen sonlandırılmış, 20 ülkede okullar Türkiye Maarif Vakfın’a devredilmiştir. Bunun yanı sıra, Türkiye Maarif Vakfı 22 ülkede yeni okullar açmıştır. Biz de muhataplarımızı bilgilendirme faaliyetlerine devam etmekte, bu çerçevede, FETÖ’nün gerçek yüzünü izah etmekte ve ülkemizin FETÖ ile mücadelesi konusunda bilgi vermekteyiz. Küresel ağında gözle görünür bir bozulma yaşayan örgüt, PR ve lobi   faaliyetleriyle asılsız haberler üzerinden mağduriyet hikayeleri yaratmaya, medyada tekrar görünür olmaya ve Türkiye’ye düşman çevrelerle işbirliğini artırmaya gayret göstermektedir. Bununla birlikte çabalarımız sonucunda, örgütün yurtdışındaki yapılanmasında ve hareket alanında da ciddi bir daralma yaşanmaktadır.

Değerli vatandaşlarımız,

Bu vesileyle geçtiğimiz yıl da dile getirdiğim üzere, yurtdışında   yaşayan Türkler olarak daha güçlü ve aydınlık bir gelecek için çocuklarımızın eğitimine, milli ve evrensel değerlerle donanımlı   bireyler olarak yetiştirilmesine önem vermemiz gerektiğinin bir kez daha altını çizmek istiyorum.

Değerli konuklar ve basın mensupları,

Sözlerime son verirken, 15 Temmuz şehitlerimiz ve vatanımız için hayatlarını feda eden bütün şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anıyorum, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum. Kahraman gazilerimize ve demokrasimize sahip çıkan yüce milletimize sonsuz   şükranlarımızı sunuyorum.

Birliğimiz daim olsun.

*****

UİD YÜRÜYÜŞÜ ve BAŞKONSOLOSLUĞA ÇELENK

Kısa adı UİD olan Türk Demokratlar Birliği’nin kadınlı erkekli bir grup halinde Hamburg’un Gänsemartkt semtinden başlatığı 15 Temmuz Anma Günü yürüyüşü, Başkonsolosluk önünde yapılan saygı duruşu, İstiklal Marşı okunuşu, yapılan konuşmalar, Kuran okunması ve dua ile son buldu.

18.00- 18.30 arasındaki yürüyüş, Hamburg UİD Başkanı Güngör Poyraz’la UİD Dış İlişkiler sorumlusu Bülent Güven’in konuşmaları ve  şehitler anısına hazırlanan bir çelengi Başkonsolosluk kapısına bırakmalarındandan sonra topluluk olaysız şekilde dağıldı. Yürüyüşe, bölgedeki bazı derneklerin temsilcileri de iştirak etti.



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir