ADD Hamburg’da 30 Ağustos Konferansı

Atatürkçü Düşünce Derneği Hamburg’un (ADD Hamburg)  düzenlediği 30 Ağustos kurtuluş zaferini anma gününde konuşan Emekli Tuğgeneral Dr. Haldun Solmaztürk, Milli Mücadele döneminin bu önemli tarihini anlattı.

Haber ve Fotoğraflar: Salih KARTAL (Gazetem.eu/ LİMAN Dergisi)

ADD Hamburg ‘un TGH salonunda  düzenlediği ve Türkiye’nin Ulusal Bayram ve anma günlerini gelecek nesillere bilgi aktarmak bağlamında hazırladığı çalışma programında 30 Ağustos Zafer Bayramı‘nın geçmişi ve Atatürk‘ün bundaki rolü  ortaya konuldu. . ADD Hamburg başkanı Serdar Temur’un selamlama konuşmasından sonra ikinci başkanı Ufuk Güngör,  Dr. Haldun Solmaztürk hakkında şu bilgileri verdi:“1975 yılında Kara Harp Okulundan Piyade Subayı olarak mezunoldu. 2005 Yılında Tuğgeneral rütbesinde kadrosuzluk nedeniyle TSK’dan emekli edildi. Görev süresice Yurt içi, Belçika’da NATO Avrupa komutanlığı, Kıbrıs’ta görevlerde bulundu. Somali, Hırvatistan, Bosna – Hersek, Kosova, Makedonya ve Arnavutluk’taki opersyonların planlanma ve icrasına katıldı. Uzun yıllar şehirlerde ve kırsalda terörle mücadelede bulundu. Avrupa Güvenlik ve iİşbirliği teşkilatının silahzızlanma ve güven arttırıcı önlemler çalışmalarında görev alan Solmaztürk Amerika, İngiltere, Hollanda gibi çeşitli ülkelerde çalışmalar yaptı. Halk Tv internet sitesinde 2017 -2019 yıllarında köşe yazıları yazdı. Halen Tele1 Televizyonunda “Türkiyenin Günü”progamına katılmaktadır.”

SLAYT EŞLİĞİNDE BELGE VE FOTOĞRAFLAR BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

TGH salonunda yapılan konferansta Emekli Tuğgeneral Dr. Haldun Solmaztürk, Kurtuluş Savaşı süresince yaşananları slayt eşliğinde belge ve fotoğraflarla izleyenlere anlattı.

Haldun Solmaztürk, “davet edilmem üzerine bunu bir görev bilerek buraya geldim. Geldiğim için de mutluluk duyuyorum. Konumuztabii ki tarihi bir gün olan 30 Ağustos zaferi.. Bunun öncesi var, sonrası var, biz geliş sürecini konuşacağız” sözüylebaşladığı konferansta, “Falih Rıfkı Atay’ın”hazırladığı video eşliğinde 31 Ağustos’ta İstanbul’da neler olduğunu anlattı.

Dünyanın çeşitli ülkelerindeki siyasi ve askeri kişilerin Atatürk için söylemlerinden örnekleri, detayları ve nedenleri ile anlatan Solmaztürk. Kurtuluş savaşı sonrası kurulan Büyük Millet Meclisi’nde yaşanan kumpasları, Atatürk‘ün yakın arkadaşlarının bile çeşitli entrikalara baş vurduğunu anlattı. Yaklaşık bir saat süren sunum sonrası Başkan Serdar Temur günün anısına Solmaztürk‘e Hamburg hatırası bir kitap takdim etti. Samimi bir havada geçen program izleyicilerin düşünce ve sorularıyla kapandı.

ADD’HAMBURG’DAN 30 AĞUSTOS MESAJI

“… cephane kollarında yer alan hamile bir kadın bir erkek çocuk doğurmuştu, kadını hastaneye yatırmak üzere geri çevirmek istediler, fakat, yorgunluk ve çektiği ıstıraplarla benzi solmuş olan bu kadın kabul etmedi, “cephedeki babası silah bekliyor, cephane bekliyor, oraya cephane yetiştirmeliyim, geri dönmem” dedi, paçavralara sarıp sarmaladığı bebeğini göğsüne bastırıp, katırların çektiği cephane yüklü arabasına doğru yürüdü gitti.” (1)

Büyük Zaferin Başkomutanı Mustafa Kemal Atatürk başarıyı hiç bir zaman kendine mal etmedi.

“Her evresi ile düşünülmüş, hazırlanmış, yönetilmiş ve zaferle sonuçlandırılmış olan bu harekât, Türk ordusunun, Türk subaylarının ve komuta kurulunun yüksek güçlerini ve yiğitliklerini tarihe bir daha geçiren muazzam bir eserdir. Bu eser Türk milletinin özgürlük ve bağımsızlık düşüncesinin ölümsüz anıtıdır. Bu eseri yaratan bir milletin çocuğu, bir ordunun başkomutanı olduğum için sevincim ve mutluluğum sonsuzdur.” (2)

“Nemiz varsa, Bağımsız bir devlet kurmuşsak, bir vatandaş olmuşsak, şerefli insanlar gibi dolaşıyorsak, yurdumuz batının, vicdanımızı ve kafamızı doğunun pençesinden kurtarmışsak, şu denizlere bizim diye bakıyor, bu topraklarda ana bağrının sıcağını duyuyorsak, belki nefes alıyorsak, hepsini, herşeyi 30 Ağustos Zaferine borçluyuz.” (3)

Atatürk, Sakarya Zaferi sonrasında şöyle demişti: 

“Hiçbir zafer gaye değildir. Zafer ancak kendisinden daha büyük olan bir gayeyi elde etmek için gereken en belli başlı vasıtadır.” (4)

Değerli Yurttaşlarımız, 

Değerli Dostlarımız, 

Değerli Üyelerimiz, 

Atatürk’ün, O’nun silah arkadaşlarının, kadın, erkek ve çocuk tüm şehitlerimizin, Vatandan ve Milletten başka sevgili tanımayan, canını vatanı için, tam bağımsız Türkiye için veren kahraman şehit ve gazilerimizin, Kemalist devrimcilerin önünde minnetle, saygıyla eğiliyoruz. Ruhları şâd olsun. 

19 Mayıs 1919’da başlayan Milli Mücadele’nin sonucu olan 

30 Ağustos 1922 Zaferinin 101’inci yılı kutlu olsun. 

Atatürkçü Düşünce Derneği HAMBURG

Emekli Tuğgeneral Dr. Haldun Solmaztürk tarafından verilen olan “*Türk Ulusunu 30 Ağustos’a Götüren Siyasi ve Askeri Liderlik*” konulu konferansın linkini aşağıda sizinle paylaşıyoruz:

https://www.facebook.com/murat.comart.16/videos/820502736442055

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir