Brezilya polisi Türk uçağında 1304 kilo kokain yakaladı

Brezilya Polisi, Sao Paulo kentindeki Leite Lopes Havaalanı’nda bir Türk jetine operasyon yaptı. Operasyonda en az 25 bavul dolusu, 1304 kilo kokain ele geçirildi. Uçaktaki bir ispanyol yolcu ve Türk mürettebat gözaltına alındı. Operasyon yapılan Diyarbakırlı işadamı Şehmuz Özkan’a ait uçak, Özal döneminde satın alınmış ve 2016 yılında satılana kadar devlet büyükleri tarafından kullanılmıştı.

Brezilya polisi tarafından yapılan operasyonda, Türk tescilli bir özel uçakta en az 25 valiz dolusu kokain olduğu belirtilen uyuşturucu yakalandı. 

SÖZCÜ uçağın Türkiye’den Brezilya’ya uzanan yolculuğunun detaylarına ulaştı. Buna göre TC-GVA tescilli Gulfstream 4 tipi uçak 1 Ağustos günü sabah saat 07.30’da İzmin Adnan Menderes Havalimanı’ndan havalandı. 

Hiç yolcusu yoktu. Varış noktası Riyad’dı. Riyad Kral Halid Havalimanı’nda tam 16 yolcusunu alan uçak, saat 12’de İspanya’nın güneyindeki Endülüs özerk bölgesinde bulunan Malaga şehrine gitmek üzere havalandı. 

Uçak ertesi gün saat 16.30’da boş olarak Malaga’dan Brezilya’nın Fortaleza kentine, buradan da yaklaşık 5 saatlik bir uçuşla güneydeki Sao Paulo kentinde Ribeirao’daki Leite Lopes Havaalanı’na gitti.

İddiaya göre havalimanı apronunda açıkta değil, Gold Sky’a ait bir kapalı hangara park edildi.

Hangarda uçağa Gonzalez Valdes adında İspanyol bir yolcu bindikten sonra uçak havalandı ve gümrük işlemleri için Fortaleza’ya indi. 

BREZİLYA POLİSİ OPERASYON BAŞLATTI

İşte tam bu noktada indikten hemen sonra Brezilya polisi operasyonun düğmesine bastı. Uçağın bagajındaki yaklaşık 25 bavul tek tek aprona dizildi. 

Brezilya polisi operasyonu saniye saniye kaydetti. Bu kayıtlarda bavullardan bir tanesinin kabinde İspanyol yolcu Gonzalez Valdes’in önüne açıldığı görülüyor. 

Video kaydında Brezilya polisi önce Türk Kaptan Pilot V.D.’ye bavulu soruyor, ancak kaptan yolcuya ait kişisel bir bavul olduğunu söyleyince polis yolcuya yöneliyor. İspanyol yolcudan bavulu açmasını istiyor.

HIZLI KOKAİN TESTİ 

Brezilya polisi hemen orada bavuldaki toz üzerinde hızlı ve pratik bir test uygulamasıyla uyuşturucunun kokain olduğunu söylüyor.  

İspanyol yolcu Gonzalez Valdes ile Kaptan Pilot V.D., ikinci pilot, kabin memuru, teknisyenden oluşan toplam dört kişilik Türk mürettebat Brezilya polisi tarafından emniyete götürüldü. Gözaltına alınan ekibin sorgusu sürüyor. 

Operasyon yapılan uçağın uçuş planında bir sonraki durağının Brüksel olduğu oradan da ABD’ye gideceği belirtiliyor. Uçakta en az 25 bavul içindeki kokainin miktarı, Brezilya medyasına yansıyan Federal Polisi’nden edinilen bilgiye göre toplam 1304  kilogram olduğu belirtiliyor. 

“BAGAJ YOLCUYA AİT ŞİRKETİMİZLE İLGİSİ YOK” 

İstanbul merkezli ACM Havacılık’tan İspanya vatandaşı bir kişiye kiraladıkları uçakta, Brazilya’da yapılan aramalarda uyuşturucu bulunmasıyla ilgili yazılı açıklama yapıldı:

“Uçağın Belçika Brüksel Havalimanı’na kalkış için hazırlıkları yapıldığı esnada uçağı kiralayan İspanya pasaportuna sahip yolcuya ait şahsi bavullarda, Brezilya güvenlik güçleri tarafından yapılan arama sonucu uyuşturucu madde bulunmuştur. Söz konusu müşteri ve şahsi eşyalarının şirketimiz ve uçuş ekibimiz ile hiçbir ilgisi olmadığı ve yolcu eşyalarının kontrol sorumluluğunun tamamen havalimanı otoritesinde olduğu ve hukuki sürecin tamamlanmasına müteakip uçuş ekibimiz ve uçağımızın en kısa sürede Türkiye’ye geleceği tüm kamuoyuna saygı ile duyurulur.”

CUMHURBAŞKANI UÇAĞIYDI

Operasyona sahne olan uçak uzun yıllar Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı tarafından kullanılan TC-ATA tescilli Gulfstream 4 tipi özel jet… Turgut Özal döneminde satın alınan ve 2016 yılına kadar devlet protokolü tarafından kullanılan uçak 5 yıl önce Diyarbakırlı iş adamı Şehmuz Özkan’a satıldı. Uçak Özkan’ın sahibi olduğu ACM Havacılık adına kayıtlı.

NAİM’İ TÜRKİYE’YE GETİREN UÇAK

Ağzına kadar uyuşturucu kargosuyla yakalanan uçağın Türkiye tarihinde önemli bir yeri daha var. Dünya ve olimpiyat şampiyonu Naim Süleymanoğlu’nun Bulgar zulmü nedeniyle Merlborne’den Türkiye’ye kaçışında, Özal’ın talimatıyla bu uçak kullanılmıştı. 

Brezilya Polisi: Türk kaptanın kokainden haberi vardı

Brezilya Polisi’nin piyasa değeri 1 milyar liranın üzerinde 1.3 ton kokain yakaladığı uçaktaki dört Türk mürettebattan üçü serbest bırakıldı. Federal Polis Sözcüsü, Kaptan Pilot V.D.’nin suça karıştığını, uçakta uyuşturucu olduğunu bildiğini düşündüklerini açıkladı.

Brezilya’da piyasa değeri 1 milyar liranın üzerinde 1304 kilogram kokainin yakalandığı iş insanı Şehmuz Özkan’a ait uçaktaki  dört Türk mürettebatın üçü serbest bırakıldı. Dün Brezilya’daki Fortelaza Havalimanı’nda gerçekleştirilen operasyonun ardından İkinci pilot, teknisyen ve kabin memuru Brezilya Federal Polisi’ne verdikleri ilk ifadelerinin ardından bırakıldı. Ancak 48 yaşındaki Kaptan Pilot V.D., İspanyol yolcu Gonzalez Valdez’le birlikte gözaltında tutulmaya devam ediyor.

Brezilya Federal Polisi Sözcüsü Alan Robson, soruşturmada elde ettikleri ilk bilgilere göre Türk kaptanın, uçakta uyuşturucu madde bulunduğunu bildiğini değerlendirdiklerini açıkladı. Robson, “Görüşmeler, belgeler, soruşturma ile olay yerinde toplananlar kaptan pilotun uyuşturucu taşındığına dair bilgi sahibi olduğuna işaret ediyor” dedi.

Kaptan dışındaki mürettebatın suça karıştığına dair bir kanıt olmadığını kaydeden Robson, havalimanındaki ilgili şirketlerin ve üç Türk mürettebatın tanık olarak dinlendiğini açıkladı.

TURİSTİK GEZİ BEYANI ŞÜPHE UYANDIRDI

Federal Polis Sözcüsü, operasyonun bir soruşturmanın sonucu başlatıldığını, İspanyol yolcunun uçağa biniş sırasında polise kaçamak cevap vermesi ve turistik gezi için gittiğini söyleyince harekete geçtiklerini duyurdu.

Sao Paulo’daki Guarulhos kentinin, özel jetle seyahat eden bir yabancının neredeyse hiç tatile çıkmadığı sıradan bir şehir olarak biliniyor.

Kaynak : SÖZCÜ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir