Büyükelçi Şen, Hamburg Eyalet Başbakanı ve STK temsilcileriyle görüştü

T.C. Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, Başkonsolos Emine Derya Kara ile birlikte Hamburg Eyalet Başbakanı Dr. Peter Tschentscher’e bir ziyarette bulundu. Daha sonra Sivil Toplum Kuruluşları (STK) temsilcileriyle bir araya gelen Büyükelçi Şen, çeşitli konularda açıklamarda bulundu ve gelen soruları cevapladı.

Haber Mehmet Atak / Fotoğraflar: Kadir Taçgın /Düzenleme: Ali Akdemir

Daha önceki yıllarda Başkonsolos olarak görev yaptığı Berlin’de, bu defa 16 aydır Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi olarak hizmet vermekte olan Ahmet Başar Şen, Hamburg Eyalet Başbakanı ile Belediye sarayında bir görüşme gerçekleştirdi. Başkonsolos Emine Derya Kara ile birlikte Dr. Tschentscher ile yapılan basına kapalı görüşmede, Türk vatandaşlarının sorunları ile, Türkiye – Almanya arasındaki ticari münasebetler gibi konuların ele alındığı öğrenildi.

Başkonsolosluk resmi konutunda STK temsilcileri ve basın mensuplarıyla bir araya gelen Büyükelçi Şen, Öğrencilik yılları ve Dışişleri Bakanlığı bünyesinde günümüze kadar geçen süredeki görevlerini anlattı ve aslen Çorum-İskilipli olduğunu ifade etti.

KATILIMCI STK TEMSİLCİLERİ VE BÜYÜKELÇİ’DEN AÇIKLAMALAR

Hamburg Türk Toplumu, Atatürkçü Düşünce Derneği, Sivaslılar Derneği, Hamburg Türk Basın Birliği, Türk Avukatlar Birliği, Beşiktaşlılar Birliği, Galatasaray Derneği, Saadet Parti, Türk Demokratlar Birliği (UID), İşadamları Derneği EUBA, Hamburg Türk Kültür Merkezi, Milli Görüş, Sinoplular Derneği, Alevi Dedesi Ali Kara, Uluslararası Hayvanları Koruma Derneği, Süryani Cemaati gibi kesimlerin temsilcileri önünde konuşan Büyükelçi Ahmet Başar Şen, zaman zaman Başkonsolos Kara’nın da açıklamalarda bulunduğu toplantıda, özetle şu konulara yönelik aydınlatıcı ifadelerde bulundu:

Sizler burada, diğer bazı büyük eyaletlere nazaran en büyük Türk Toplumu değilsiniz ama bir metropol şehir olarak çok sayıda Türk işletmelerine sahip olunması nedeniyle mutlu olmaktayız. Girişimcilik ruhuyla işverenlerimiz her milletten insana iş verip istihdam ederek ve ayrıca vergileriyle da Alman maliyesine katkıda bulunarak çok önemli bir işlevi yerine getirmektedirler.

Almanya’daki Türk toplumu içersinde pek belli olmayan bir renklilik ve farklılaşma olduğu görülmektedir. Birinci nesil ile şimdiki nesiller arasında büyük farklılıklar var. Her geçen gün daha iyiye giden, işçilikten işverenliğe, bağımlı çalışmadan bağımsız çalışmaya dönen, Alman toplumuna, bilim çağına, eğitim ve okul sistemine uyumla birlikte farklı bir konumda olan bir toplum durumundayız.

Almanya’daki vatandaşlarımıza en iyi, en süratli şekilde hizmet veren Başkonsolosluklarımızın sayısı 13 olup, 14. olarak da Mainz hizmete açılmak üzeredir. Hizmet yönünden diğer ülkelere göre de açık ara öndeyiz.

TÜRKİYE-ALMANYA İLİŞKİLERİ konusunda ise, biz Almanya’yı dost ve müttefik bir ülke olarak görüyoruz ve ticari ilişkilerimiz de çok iyi seviyede. Gıda, otomotiv sektörü ve makina gibi.. İki ülke arasındaki yatırımlar da artmakta. Tabii ki NATO’da da müttefik ülkeyiz. Ancak AB üyeliğimiz konusunda henüz belirsizlik sürüyor.

SORULAR- CEVAPLAR

Büyükelçi Ahmet Başar Şen, konuşmasının bitiminde, zaman zaman Başkonsolos Emine Derya Kara‘nın da kısa açıklamalarla dahil olduğu soru-cevap bölümünde katılımcı STK temsilcilerinden Ali Kara, Esma Arslan, EcmelYalçın, Murat Kaplan, Nihat Kırmızı, Nilüfer Atakaya, Serdar Temur, Josef Aydın Emin Sağlık, Avukat Süleyman Çevik, Ayfer Duman, Ali Ekinci,  Kadir Taçgın, İkbal Özakıncı ve Ahmet Avcı’dan bazı sorular geldi.

Genellikle Başkonsolosluklar ve Ataşelikler tarafından zaman zaman her vesile ile bu konulara yönelik açıklamalarına rağmen, kendisine yöneltilen “Çifte Vatandaşlık, Korunmaya Muhtaç Sokak Hayvanları, Vatandaşlık uygulamaları, Vize, Çifte, Emeklilik, Askerlik, Devlet destekleri, Engelliler ve Yaşlıl kesimin Konsolosluk işlemler ve Gümrüklerde bekleme” gibi çoğu kişiye özel konulardaki soruları sabırla dinleyip cevaplayan Büyükelçi Şen, devletimizin bazı kuruluşlarımıza maddi yardımda bulunması konusunu cevaplarken, “Şu an kişi başına 10 bin Dolar seviyesinde olan Milli Gelirimizin 40 bin Dolara yükselmesi halinde bu yardımlar yapılabilecektir” dedi ve toplantıdan sonra Berlin’e döndü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir