Demokratik Kültür Derneği’nin Görkemli Tanıtım Toplantısı

2023’te Bülent İreçge’nin kurucu başkanlığında temeli atılan Hamburg Demokratik Kültür Derneği, geçtiğimiz Nisan ayında yapılan kongrede Şuayip Karakuş’un başkanlığa seçilmesiyle birlikte kolları sıvadı ve Pazar günü Norderstedt semtindeki ID-DIAMOND Düğün salonunda düzenlenen kahvaltılı ve müzikli bir tanıtım toplantısıyla çalışmalarına start verdi.

HABER: Mehmet Atak / Fotoğraflar ve Kaynak: Hamburg Haber

Demokratik Kültür Derneği’nin kahvaltılı ve müzikli tanıtım toplantısına Hamburg’un çeşitli kesimlerinden çok sayıda davetli iştirak etti. Davete katılanlardan öne çıkan bazı isimler: Başkonsolos Emine Derya Kara, Eğitim Ataşesi Lütfi Dede, Milletvekili Kazım Abacı (SPD), Hamburg Türk Toplumu (TGH) Başkanı Murat Kaplan ve Önder Zeybek (TGH), Ufuk Güngör (HADD), Olgay Sadak (Tiyatro İstasyon), Derya Tuncel (TKKD), Azmi Akgül (Veliler Birliği), Esma Arslan (Sokak Hayvanları Derneği), Dilaver Pala, Fedai İleri ve Bülent Arıoğlu (DİTİB), Mehmet Geyik (İnter Hamburg), İlhan Yılmaz (Trabzonlular), Mehmet Özlü (K. Almanya Beşiktaşlılar), Mustafa Çömlek (Fenerbahçeliler), Volkan Varo (Galatasaraylılar), Lütfü Kortag (BJK Onursal Başkanı), Ahmet Durmuş (Türk Basın Birliği), Vahap Döner (Gaziantepliler), Ramzi Jasim (Irak Türkmenleri), Dr. Mustafa Yoldaş (DAVA Partisi), Salih Demirci (Saadet Hamburg).

2. Başkan Himmet Keklikçi’den Seçimlere Davet

Programın açılış konuşmasını yapan 2. başkanı ve basın sözcüsü Himmet Keklikçi, selamlama ve takdim faslından sonra, özetle şunları söyledi:

“Bugün sizleri burada bir arada görmek ve ağırlamaktan dolayı yönetim olarak büyük memnuniyet duyduğumuzu belirtmek isterim. Kısa zamanda projelerimizi tespit ederek STK camiasında ses getireceğiz. 9 Haziran’da yapılacak Hamburg Eyaleti Yerel Seçimleri ile Avrupa Parlamentosu Seçimleri için mutlaka sandık başına gitmemiz çok önemlidir ve bu bir vatandaşlık görevidir.”

Başkan Şuayip Karakuş’un Mesajları

“Sayın Konuklar, saygıdeğer hemşerilerim, davetimize önem gösterip bu güzel günde bizlerle birlikte olmanızdan dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkürlerimizi sunarız. Demokratik Kültür Derneği Hamburg, 08 Ocak 2023 tarihinde kurulmuştur. Bugün bu çatı altında toplanan bizler; değişik görüş, düşünce, inanç ve birçok farklı faaliyetler içerisinde olabiliriz. Fakat hepimizin ortak bir özelliği var ki o da hepimizin Hamburglu hemşeriler olmamız. Bu şehrin güzel insanları, birçok ekonomik ve siyasi nedenlerden dolayı maalesef, hasbelkader, ülkemizden uzak bu coğrafyada yaşamımızı idame ettirmek durumundayız. Bu bağlamda ‘insanın doğduğu yer değil, doyduğu yer önemlidir’ mantığı ile hareket edip üzerinde yaşamış olduğumuz ülkenin de bir ferdi, bir vatandaşı durumuna geldik. O açıdan burada günün gereklerine göre hareket etmekle birlikte geçmişimizi de unutmadan sosyal ve kültürel faaliyetler içerisinde olmak durumundayız.

Demokratik Kültür Derneği Hamburg olarak toplum içerisinde ayrıştırma yapmaksızın, toplumumuzun ortak değerlerinde birleşen, herkesle görüşüp verimli projeler gerçekleştirmeyi hedeflemekteyiz.

Daha henüz yolun başındayız. Bu çok uzun bir yolculuk olacaktır. Bu yolculukta birinci önceliğimiz, burada doğup büyüyen çocuklarımızın eğitim, sanat ve kültür açısından gelişmesine katkı sağlamaktır. Ayrıca, çocuklarımızın araştırmacı ve sorgulayıcı bireyler olarak yetişmelerini teşvik etmek de önemli hedeflerimizden biridir. Akabinde, bizlerin bugün burada var olmasını sağlayan ve bu aşamada birçok zorluklara katlanarak büyük fedakarlıklar yapmış olan yaşlılarımızın ve engelli vatandaşlarımızın da sorunlarına eğilip bu alanda da çalışmalar ve projeler gerçekleştirmektir.

Projelerimiz arasında, geride iz bırakmış sanatçılarımızı anmak, onların yaşam ve sanat mücadelesini yeni kuşaklara aktarmak, toplumun faydasına olacak bilimsel öneme sahip paneller, tiyatro/sinema gösterileri, edebiyat akşamları, spor faaliyetleri ve konserler düzenlemek olacaktır. Bu çerçevede, bu konulara önem verip hassasiyet gösteren tüm hemşerilerimizi yanımızda görmek isteriz.”

Başkan Karakuş, konuşmasının sonunda da derneğin kurucu üyeleri Hulisi Işıtan, Bülent İreçge, Musa Özer, İlyas Baş, Necmi Ayhan, Erdoğan Bayram ve Gökay Işıtan’a böyle bir derneği kazandırdıkları için teşekkür etti.

Başkonsolos Kara’dan Önemli Açıklamalar

T.C. Hamburg Başkonsolosu Emine Derya Kara, yaptığı konuşmada davet için başkan ve yönetime teşekkür ederek şu noktalara değindi:

“Demokratik Kültür Derneği ile birlikte olmaktan çok mutluluk duyuyorum ve teşekkür ediyor, hayırlı olsun diyorum. Sağ olsunlar, bizleri ziyaret ettiklerinde dernek hakkında bilgi verdiler, uzun bir görüşmemiz oldu. Bu oluşumu çok kıymetli buluyorum.

Burada Türkiye’den bağımsız olarak başka bir ülkede yaşamanın yarattığı ortak zorlukları herkes burada tecrübe ediyor. Konuşmalarımda zaman zaman ifade ettiğim üzere, genel olarak dünyada bazı şeyler değişiyor, olumsuzluklar ortaya çıkıyor. Hızlı ve radikal değişimler yaşanıyor. Bunu Almanya’dan bağımsız düşünmek mümkün değil. O anlamda, geleceğe yürürken birbirimize sıkı sıkıya bağlı ve güçlü olmamız gerekiyor. Gerçekçi bir bakış açısı bu sadece. Yani çiçekler, böcekler, hava güzel anlamında değil. Çünkü burada yaşamanın getirdiği zorlukları ancak beraberce aşmak mümkün.

Kültür açısından derneğin bu anlamda çok faydalı çalışmalar yapacağına ve diğer derneklerimize de örnek olacağına inanıyorum. Güzel bir başlangıç yaptıklarını görüyorum. Çok çeşitli derneklerden çok çeşitli insanların olduğunu görüyorum. Bundan da çok mutluluk duyuyorum. Tebrik ediyorum. Güzel bir başlangıç ve güzel gideceğinize inanıyorum. Çalışmalarınızı kalpten destekliyorum.

Türk mevzuatı çifte vatandaşlık için uzun yıllardır müsaade ediyor. Almanya’da mümkün olmadığı için vatandaşlarımız bu imkandan faydalanamıyorlardı. Şimdi yasanın değişmesiyle Haziran itibariyle bu yol da açılmış olacak. Yığılmaların azalması, sürecin kolaylaştırılması bakımından yeniden Türk vatandaşlarını kazanacaklarla ilgili olarak yetkililerle bir toplantı yaptık. Yani sizlerin, bizlerin deyimiyle mavi kart sahiplerine daha kolaylaştırıcı bir süreç öngörülüyor. Buna ilişkin duyuruları, prosedürleri önümüzdeki dönemde sizlerle paylaşacağız. Konsolosluk adresinden randevu alınarak vatandaşlık için beş formu diye bir form var, onu pasaport kopyasını yükleyerek süreci başlatmış olacaksınız. Biz daha sonra getirdiğimiz belgeleri İçişleri Bakanlığımıza ileteceğiz. Vatandaşlık kazanma tabii kıymetli bir şey. Dolayısıyla öyle ben geleceğim hemen vatandaşlık alacağım gibi bir durum söz konusu değil. Bizim için vatandaşlarımız çok kıymetli. İnşallah sizlere yeniden verme imkânımız olacak. Ondan mutluluk duyacağız. Sözü uzatmadan, tekrar nazik davet için teşekkür ediyorum.”

Kahvaltı sonrası Hamburglu sanatçı Erol Aslan’ın müzik ziyafetinin ardından, Hamburg Fenerbahçeliler ve Hamburg Galatasaraylılar dernek başkanı Karakuş’a takımlarının renklerini taşıyan birer atkı hediye ettiler.

Hamburg Demokratik Kültür Derneği (Demokratischer Kulturverein Hamburg e.V.) kahvaltılı “Tanıtım Toplantısı”na siyasi temsilciler, Hamburg ve çevresindeki işadamları, STK temsilcileri olmak üzere kalabalık bir davetli katıldı.

55 Çeşit Kahvaltılık Sunuldu

Bugüne kadar önemli toplantılara ev sahipliği yapmış olan ID DIAMOND Düğün salonu, bu defa Hamburg’da yeni kurulan Demokratik Kültür Derneği’nin tanıtım toplantısında davetlilere 55 çeşit kahvaltılık sunarak büyük beğeni topladı. Salon işletmecisi ve aynı zamanda Demokratik Kültür Derneği yönetiminde olan İrfan Gündoğan, “Tecrübeli mutfak ekibimizle en iyi hizmeti vermek için çalışıyoruz” dedi.

Demokratik Kültür Derneği Başkanı Şuayip Karakuş, Okan Duyar ve Emre Duyar adlı genç müzisyen kardeşlere teşekkür etti.

Başkan Karakuş, dernek yönetiminden Himmet Keklikçi, İrfan Gündoğan, İlyas Baş, Şenay Gemici, Meral Çelik, Coşkun Üresin, Lider Dalyan, Oya Pervin Pelit ve Musa Özer’i sahneye davet etti ve aralarına Başkonsolos Emine Derya Kara’nın da katılımıyla hatıra resmi çekildi.

Hamburglu sanatçı Erol Aslan, davetlilere müzik ziyafeti sundu. İşte usta sanatçı Erol Arslan’ın uduyla çalıp seslendirdiği ve büyük alkış aldığı parçalardan bazıları:

  • Hani o giderken
  • Eski Dostlar
  • Fikrimin İnce Gülü
  • Ne Kış Dedim Ne Bahar
  • Veda Busesi

Etkinliğin son bölümünde M. Serdar Temur’un, Nazım Hikmet’in “Yaşamaya Dair” şiirini Murat Büyükalp’in gitar müziği eşliğinde seslendirmesi de programa renk kattı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir