Hamburg’da Onbinlerce Kişi Irkçılığa Karşı Ayağa Kalktı!

Almanya’nın Hamburg kentinde toplanan yaklaşık 50 bin, bazı kaynaklara ise 100 bin  kişi, ülkedeki ırkçılığı ve aşırı sağcıları protesto etti.   AfD’yi protesto eylemine  katılan onbinler, Irkçılara, Neo Nazilere karşı tek ses, tek yürek oldular. Mitinge katılanlar ırkçılara karşı birlikte aynı safta mücadele etmenin önemine vurgu yaptılar. 

Haber ve Fotoğraflar: Ali Akdemir

Hamburg kentinin Jungfernstieg bulvarında toplanan yaklaşık 50 bin kişi, “Hamburg ayağa kalkıyor – Aşırı sağcılığa ve Neo-Nazi ağlarına karşı” temasıyla gösteri düzenlendi. Göstericiler, ellerinde aşırı sağ karşıtı sloganların yazılı olduğu dövizler taşıdı.

GİZLİ TOPLANT İFŞA OLMUŞTU!
Bundan bir süre önce, AfD’nin başını çektiği ırkçı ve neo nazilarin Potsdam’da yaptıkları gizli toplantı kısa süre önce ifşa edilmişti. Toplantıda milyonlarca göçmeni Afrika’ya sürme planı üzerine konuşmalar yapıldığı da ortaya çıkmıştı. Toplantının ifşasından sonra Almanya’da ırkçı sağa karşı başlatılan eylemler durmaksızın  devam ediyor.  Almanya’da ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve aşırı sağcılığı eleştiren sloganlar atan göstericiler, aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) politikacıları ve Avusturyalı aşırı sağcı Martin Sellner’e tepki gösterdi. Göstericiler, aşırı sağcı AfD’nin kapatılmasını istedi.

GENİŞ KATILIMLI ÇAĞRI!
Alman Sendikalar Birliği (DGB), SPD,  IG-Metal ile Ver-di sendikaları ve Demokratik Kurumların çağrısıyla Hamburg’da kitlesel bir miting düzenlendi. Eylemde  binlerce kişi  ırkçı  AfD’yi protesto etti.  Mesai günü olmasına rağmen 19 Ocak Cuma günü saat:15:00’de başlayan mitinge katılım yüksek oldu. Caddeler ve sokaklar insanlarla dolup taştı. Etkinliği düzenleyenlere  göre gösteriye 100. bin, polise göre ise 50 binden fazla kişi katıldı.

YOĞUN KATILIM OLDU!
Protesto eylemi başladığında, ırkçı-faşist AfD Hamburg Belediye Binası’nda toplantı yapıyordu. Polis bariyerlerle Belediye binasının önünü çevirmiş, kimseyi toplantı yapılan yere yaklaştırmıyordu. Mitinge katılanlar Belediye binasının etrafını sararak toplantıyı engellemeye çalıştı. Ancak AfD’yi koruyan polis buna izin vermedi. Kitleler hep birlikte “AfD kapatılsın,” “Nazi’ler dışarı,” “Hamburg AfD’den nefret ediyor”, “AfD yasaklansın”, “Faşizme geçit yok”, “Yaşasın Enternasyonal dayanışma!” sloganları atarak tepkilerini dile getirdiler. Mitinge katılanların büyük çoğunluğunun kendi hazırladıkları “AfD kapatılsın!” yazılı karton dövizler taşıması dikkat çekiyordu.

Sendikalar adına yapılan konuşmada, kitle desteği artan AfD’ye ve ırkçı planlarına karşı düzenlenen eyleme katılımın 100 bin civarında olduğu belirtildi. Hitler faşizminin yaptığı insanlık dışı katliamlar hatırlatılarak buna bir daha izin verilmemesi gerektiği vurgulandı. AfD’nin Irkçı bir parti olduğu belirtildi ve hemen yasaklanıp kapatılması için çağrı yapıldı. “Her alanda ırkçı-faşist partilere karşı biz buradayız ve çoğunluktayız. Renk, ırk ayrımı yapmaksızın birlikte mücadele etmemiz gerekiyor” vurgusuyla konuşma tamamladı. Eylem, Hamburg’da bugüne kadar yapılan en yüksek katılımlı mitinglerden biri oldu.
Mitinge katılanların büyük çoğunluğunu gençler ve kadınlar oluşturmaktaydı. Kucaklarında çocuklarıyla birlikte mitinge katılan kadınlar çok dikkat çekiyordu. Evlerinde kendi elleriyle hazırlamış oldukları kartondan dövizler taktire değerdi. Havanın çok soğuk olmasına rağmen katılımcılar iki saati aşkın bir süre miting alanında beklediler. Kitle, “AfD kapatılsın”, “AfD yasaklansın! sloganlarını miting sona erene kadar gür bir şekilde haykırdı. Mitinge çok sayıda göçmen kökenli dernek ve bireylerde katıldı. 

AFD’NİN YASAKLANMASI TARTIŞMALARI SÜRÜYOR
Almanya’da birçok siyasetçi ve seçmen, yabancı ve Müslüman karşıtı olarak bilinen AfD’nin yasaklanmasından yana görüş bildiriyor.
AfD, Federal Mecliste 78 milletvekiliyle temsil ediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir