Mehmet Yıldız’dan NATO’ya tepki: “Air Defender 2023 derhal sona erdirilmelidir”

Almanya’da gerçekleşen NATO tarihindeki en büyük hava tatbikatı “Air Defender 2023“ tepkiler sürmeye devam ediyor. 25 ülkeden yaklaşık 10 bin sivil ve askeri personelin katıldığı tatbikatı eleştiren Hamburg Eyalet Bağımsız Milletvekili Mehmet Yıldız,  “NATO, ‘Air Defender 2023’ savaş tatbikatı ile dünyaya yıkıcı mesajlar veriyor. Rusya ve Çin karşı gerilimi artırıyor.” dedi.

BARIŞ HEMEN GELMELİ

NATO üyesi bir ülkeye yönelik saldırıya verilecek yanıtın simülasyonunun yapıldığı “Air Defender 23” tatbikattının amacının Rusya’ya karşı düşman imajını pekiştirmek olduğunun altını çizen Yıldız, Ukrayna’daki savaşın sonlandırılması için Brezilya, Hindistan, bazı Afrika ülkeleri, Çin ve Vatikan’nın ateşkes ve barış önerilerine kulak vermek gerekiyor, diye ifade etti.

“AİR DEFENDER 23” TATBİKATINA KARŞI PROTESTO ÇAĞRISI

Savaş karşıtı Barış hareketinin, Air Defender 23 tatbikatına karşı 17 Haziran’da Brandenburg’da ve 24 Haziran’da Ramstein’daki ABD Hava Üssü’nde gerçekleştireceği ülke çapındaki protestolarla dayanışma içerisinde olduğunu söyleyen Yıldız, “Savaş tatbikatı 25 ülkeden 10 bin asker ve yaklaşık 2 bin pilot ile Almanya’da  gerçekleştiriliyor. Bunun  Hamburg’daki hava sahası da bu durumdan olumsuz etkileniyor. “ diye konuştu.

SAVAŞLARDA ZENGİNLER KAZANIR, YOKSULLAR ÖLÜR

30 NATO üyesi ülkenin 2022 yılında askeri ve silahlanma için yaklaşık 1.1 trilyon Euro harcadığını ve bunun dünyadaki diğer tüm ülkelerin toplamı kadar olduğuna dikkat çeken Yıldız şöyle konuştu: “Sadece ABD 2022 yılında orduya 877 milyar ABD doları harcadı. Bu Rusya’nın on katıdır. Güvenlik ve barış ancak Ukrayna, Suriye, Kuzey Irak ve Yemen’deki savaşların sona ermesiyle mümkün olacaktır. Savaşlarda zenginler kazanır, yoksullar ölür. Birleşmiş Milletler (BM) demokratikleşmeli ve uluslararası hukuka saygın olarak yeniden tesis edilmesi gerekiyor. Etnik kökeni ya da dini inanışı ne olursa olsun tüm insanların saygı ve dayanışma içinde bir arada yaşadığı çok kutuplu bir dünya düzenine doğru ilk adımın atılması gerekiyor.  Çocukların artık savaşlarda ölmediği ve askeri harekat yoluyla doğanın zarar görmemesini talep ediyoruz. Bu anlamda Air Defender 2023 de derhal sona erdirilmelidir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir