Samsun’da YTB ve AA ile “Haber ve Sosyal Medya Eğitimi” Paneli

Geçtiğimiz günlerde bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Samsun’da bulunan Hamburg Türk Basın Birliği (HTBB) üyelerine yönelik, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB)  desteğiyle Samsun İlkadım’da, „İlk Adım’ın İzinde 2023” programı kapsamında “Haber ve Sosyal Medya Eğitimi” paneli  gerçekleştirildi.

Haber: Ali Akdemir / Fotoğraflar: Hasan Akdoğan

Samsun’daki Atakum Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi salonunda gerçekleşen PANEL’e  Ankara’dan gelen YTB Medya Koordinatörlüğü Personeli Abdullah Özbay, YTB Sosyal Medya Yöneticisi Mehmet İpek, Anadolu Ajansı Samsun Bölge Müdürü Halil Demir ve Hamburg Türk Basın Birliği Başkanı Mehmet Atak konuşmacı olarak katıldı. Toplantıda Hamburg Türk Basın Birliği üyelerinden Hurşit Köse, Ali Akdemir, Bekir Tanrıkulu, Hasan Akdoğan, Erdal Altuntaş ve Rıza Atamtürk’ün yanı sıra Samsunlu ulusal ve yerel basından Sedat Öksüzoğlu, Ahmet Çağdaş, Barış Budanoğlu, Cevat Yanık, Tufan İpek, Metin Sinecek, Oktay Öztürk ve İlyas Gün de hazır bulundu.  Gayet olumlu bir havada geçen toplantı, Hamburg Türk Basın Birliği Başkanı Mehmet Atak‘ın açılış ve selamlama konuşmasının ardından, toplantıya katılanların kısaca kendilerini tanıtıp, yaptıkları çalışmalarla ilgili  olarak bilgi sunmalarıyla başladı.

“DİASPORA MEDYA AĞI ÇALIŞMASI YAPIYORUZ”

Toplantıda ilk  sözü alan Abdullah Özbay, „YTB’nin Medya ve İletişim Çalışmaları“ hakkında bilgi verdi. Diasporadaki medyaya yönelik YTB’nin çalışmalarından bahseden Özbay, konuşmasının devamında basın planlaması, medya ve raporlama, medya kuruluşları ziyaretleri hakkında bilgiler verdi. Diaspora medya ağı çalışması yaptıklarını söyleyen Özbay, “Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın yaşadığı ülkelerdeki medya kuruluşlarıyla iletişime geçerek Başkanlığımız hakkında bilgilendirme çalışmaları yapıyoruz. Biz buraya sizleri de dinlemeye geldik. Sizlerin deneyim ve tecrübelerinize de, bizim çalışmalarımıza ışık tutma yönünden ihtiyacımız var. dedi

“HESAPLAR AKTİF TUTULMALIDIR!”

Daha sonra söz alan YTB Sosyal Medya Yöneticisi Mehmet İpek, YTB sosyal medya hesapları hakkında bilgi verdi. Hesapların sürekli olarak aktif olması gerektiğine değinen İpek, “Paylaşımlar kısa ve anlaşılabilir olmalıdır. Anlaşılır bilgi, Kaliteli içerik ve doğru zamanlama (zamanında paylaşım) hesapların canlılığı açısından son derece önemlidir. dedi.

YTB olarak yurt dışındaki vatandaşlarımıza ve kardeş topluluklara yönelik özel içerikler ürettiklerini belirten İpek, “Yurt dışında geçmiş yıllarda yaşanan bu acı olayların unutulmaması için programlar ve içerik paylaşımları yapıyoruz. Solingen Faciası’nın 30. Yılı, Mevlüde Genç’in vefatının yıl dönümü anma programı, Mölln Katliamı, NSU cinayetleri, Ahıska ve Kırım Tatar Sürgünü gibi önemli günlere dair özel içerikler üretiyoruz.” dedi.

Türkiye‘de ve Almanya’da yaygın kullanılan sosyal medya iletişim araçlarını anlattıktan sonra, orjinal içerik, hedef kitle ve paylaşım saatlerine değinen İpek, “Twitter Türkiye‘de daha yaygın olarak kullanılıyor. Ancak Almanya’da Facebook ve İnstagram daha yoğun kullanıyor.“ şeklinde konuştu. İpek konuşmasının sonunda hesaplarımızı nasıl koruyabiliriz başlıkları altında önerilerde bulundu.

“13 DİLDE VE 164 ÜLKEDE YAYIN YAPIYORUZ!”

Anadolu Ajansı Samsun Bölge Müdürü Halil Demir, Anadolu Ajansı’nın 6 Nisan 1920‘de kurulduğunu belirterek, „Bugün 13 dilde, 164 ülkede ve Avrupa’nın tamamında yayın yapıyoruz“ dedi. Samsun’a yaklaşık 1,5 yıl önce geldiğini belirten Demir, geçmiş dönemde 12-13 yıl güvenlik ve istihbarat muhabirliği yaptığını, ülkenin güvenliği konusunda hassas olduğunu belirtti.

Samsun-Sakarya hattındaki 7 il ve ilçelerde oldukça geniş bir bölge teşkilatını yöneten  Başkan Halil Demir, Anadolu Ajansı haber abonelikleri ve sistemin işleyiş tarzı hakkında teferruatlı bilgiler içeren bir konuşma yaptı. Özellikle  gayrı resmi şekilde iktibas haber yapanların takip edilmekte olduğuna vurgu yapan Demir,  bu yola başvuranların yüklü cezalarla karşı karşıya gelebileceğini belirterek , bu konuda yaşanan bazı örnekler de verdi.

Soru-cevap faslından sonra  YTB Medya Koordinatörlüğü Personeli Abdullah Özbay, YTB Sosyal Medya Yöneticisi Mehmet İpek ve Anadolu Ajansı Samsun Bölge Müdürü Halil Demir’e  Hamburg manzaralı birer tabak hediye edildi ve salondaki katılımcılarla birlikte hatıra fotoğrafı çekildi. Toplantının sonunda yetkililerin yüzünde, verimli ve üretken bir toplantıya  hep birlikte imza atmanın mutluluğu görülüyordu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir