Sivas Katliamı davası zamanaşımından düştü

Firari üç sanık hakkında süren Sivas Katliamı davasında Cumhuriyet savcısı, 30 yıllık zamanaşımı süresinin dolduğu gerekçesiyle davanın düşürülmesini talep etti. Mahkeme, davanın düşmesine hükmetti.

KARAR Gazetesi’nin haberine göre ;

Sivas’ta 2 Temmuz 1993 tarihinde Madımak Oteli’nde 33 kişi tarafından yakılarak katledilmesine dair firari sanıklar Murat Sonkur, Eren Ceylan ve Murat Karakaş hakkında devam eden davanın duruşması Ankara 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, kaçaklık durumunun zaman aşımı süresini etkilemeyeceğini öne sürerek üç firari sanık hakkında da zaman aşımı uygulanarak davanın düşmesini talep etti.

1. Ağır Ceza Mahkemesi, Sivas Katliamı davasında firari sanıklar Murat Sonkur Eren Ceylan ve Murat Karataş yönünde zaman aşımı gerekçesiyle davanın düşürülmesine hükmetti.

Artı Gerçek’ten Yıldız Tar’ın haberine göre duruşmaya Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk, İstanbul Milletvekili Celal Fırat, Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekilleri Ali Mahir Başarır, Gökçe Gökçen, Orhan Sarıbal, Veli Ağbaba, Ulaş Karasu, Emek Partisi Antep Milletvekili Sevda Karaca ve çok sayıda gazeteci ve siyasetçi katıldı.

’30 YILDIR SANIK SANDALYELERİ BOŞ’

Davanın otuz yıldır avukatı olan Şenal Sarıhan, boş sanık koltuklarını göstererek, “Şu sahne her şeyi anlatıyor. 30 yıldır sanık sandalyeleri boş. Alman makamlarıyla yazışmanızda zamanaşımına vurgu var. Ancak biz yıllardır ortada insanlığa karşı işlenmiş suç olduğunu söylüyoruz. Bu suçlarda aftan söz edilemez, zamanaşımı olamaz” dedi.

Sarıhan, davanın yıllardır çok sayıda heyetle yürüdüğünü belirterek Mahkeme Heyeti’ne şunları söyledi:

Ben bu davanın 30 yıldır tanığıyım, avukatıyım. Her aşamayı ince ince anımsamaya çalışıyorum. Çok yakın zamanda 2019’da sizden önceki heyetten üç sanığın kaçak olmasına ilişkin talepte bulunduk. Bu talebimiz kabul edildi. İnsanlığa karşı suç meselesini bir kenara bırakırsak; üç sanık da kaçak sayıldı. Kaçak sayılma zamanaşımını durdurur.

‘ZAMANAŞIMINI KABUL ETMİYORUZ’

Ankara Barosu Toplumsal Dava ve Hukuk Araştırmaları Merkezi (TODAM) ve Yurtsever Hukukçular adına söz alan avukat Deniz Aksoy ise şöyle konuştu:

30 yıldır davada tabiri caizse top çevrilmektedir. Zamanaşımı kararı verilmesini kabul etmiyoruz ve bu kararı tanımayacağız. İnsanlığa karşı suçlarda zamanaşımı uygulanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir