Ukrayna-Rusya savaşı, dünya coğrafyasında hala devam eden çatışmalar, ekonomik kriz, enerji krizi gibi gündeme ilişkin konuların ele alındığı Hamburg Eyalet Milletvekili Mehmet Yıldız’ın organize ettiği “Barış Kahvaltısı“ Sternschanze semtindeki MIG-Zentrum’da gerçekleşti.
Yoğun ilginin olduğu kahvaltıda Milletvekili Mehmet Yıldız, Hamburg Forumu’ndan Marco Gasch, müzisyen ve gazeteci Martin Dolzer, ABD, AB, Rusya ve Çin’in 1989’dan bugüne dış politika stratejileri ve Ukrayna’daki savaşın arka planı tüm detaylarıyla ele aldılar.
Yoğun bir tartışma sonucunda barışa ancak dünya çapındaki ezilenlerin ve işçilerin, kapitalizmin üstesinden gelmek için örgütlenmeye başlaması ve barış isteyenlerin hepsinin ayağa kalkması halinde ulaşılabileceği ortaya çıktı. Katılımcılar ABD liderliğinde 1989’dan sonra NATO’nun saldırgan genişleme politikası ve ABD’nin Irak, Libya ve Suriye’de yıllarca süren savaşlara yol açan yıkıcı -Büyük Ortadoğu Projesi- eleştirildi.
Ukrayna savaşını, Irak, Libya, Yemen ve Suriye’deki savaşları ve Rojava’yı anlamak için tarihsel gelişmelere bakılması gerektiğinin altının çizen konuşmacılar, Emperyalist Güçlerin çıkarlarına hizmet eden AB ve Alman hükümetinin giderek daha agresif hale gelen askeri yönelimleri de eleştirdiler. Bu kapsamda Ukrayna’da barış için acil bir ateşkes ve ardından Ukrayna, Donbass, Rusya, AB ve dünya halklarının güvenlik çıkarlarının merkezde olduğu müzakereler başlamalıdır, denildi.
Zaferle sonuçlanacak bir barış olmayacağının ayrıca Ukrayna’ya silah sevkiyatının derhal durdurulması gerektiği ve Ukrayna’da olduğu gibi faşistlerin de yer aldığı bir hükümete verilen desteğin çıkmaza yol açacağı konusunda görüş birliğine varıldı.
NATO’nun saldırgan politikası Ukrayna’daki çatışmayı başlatmış olsa da, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları değinen katılımcılar ancak Rus ve Çin dış politikasını aynı kefeye koymak gerçeği yansıtmamaktadır zira İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra 46 savaş ve darbede başrolü oynayan ABD olduğu vurgusu yapıldı. Diğer dikkat çeken bir husus da; ABD ve Orta Avrupa’daki egemen sınıfın bazı kesimlerinin dünya ekonomik krizinin üstesinden gelmek için büyük bir savaş için çabaladıkları söylendi.
ABD hükümetinin ekonomik olarak hakimiyet kuramadığı dünyada küresel askeri hakimiyetini korumak için Çin ile çatışmayı daha da tırmandırdığına dikkat çekildiği toplantıda Ukrayna hükümetinin 2014’ten bu yana Donbass’ta kendi halkına karşı 14.000’den fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan bir saldırı savaşı yürüttüğü ve Maidan darbesinin ABD ve Avrupa tarafından Rusya’yı istikrarsızlaştırmak da dahil olmak üzere kendi jeo-politik çıkarlarını ilerletmek için kışkırtıldığı da açıkça ifade edildi.
Alman hükümetinin kendi halkının çıkarlarını korumak yerine savaşın gidişatını ve yaptırımları kendi kendine zarar verecek şekilde desteklemeleri eleştirildi. Konuşmacılar Dünyadaki tüm insanların saygılı bir şekilde bir arada yaşamasının, uluslararası hukukun ve ayrıca Afrika, Güney Amerika ve Asya’daki insanların çıkarlarının eşit şekilde dikkate alındığı bir dünyaya ihtiyacımız olduğunu savundular.
Barış Kahvaltısı davetlilerin katılımcılara sorularıyla devam etti.