Almanya’nın kuzey ucundaki turistik liman şehri Kiel’de 20 yıldır varlığını devam ettiren Dernekler Birliği bünyesindeki Türk İşverenler Birliği’nin Başkanı Turan Koç, sergilenen birlikteliğin çok yönlü şifresini açıklarken, “Gençlerimiz geleceğimizdir” diyerek, onlara duyduğu güvenini dile getirdi.
Röportaj: Mehmet ATAK / Gazetem.eu
Kiel şehrinde 13 yıl önce kurulmuş olan Türk İşverenler Birliği’in başkanlık görevini sürdüren işadamı Turan Koç, gurbet elde geçen 40 yıllık yaşamı boyunca değişik branşlardaki işletmecilik serüveni ve Sivil Toplum Kuruluşları içindeki aktif faaliyetlerini anlatırken, Kiel ile Samsun ve Antakya’nın “Kardeş şehir” olduklarını açıkladı.
İşte Başkan Turan Koç’la dobra dobra söyleşimiz:
*Sayın Turan Koç, önce sizi tanıyalım. Almanya’ya gelişiniz, iş hayatı ve Sivil Toplum Kuruluşları içindeki rolünüz vb.. ?
T.KOÇ: 1979 İstanbul Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’ni bitirdikten sonra 1980 yılında Almanya’ya üç aylık vize ile geçici triptik memuru olarak geldim.
Eşim Mesude hanımla tanıştıktan sonra 1981’de evlendim ve 12 Eylül ihtilalinin de etkisi ile bir süre Almanya’da kalıp dönmek isterken, 1982 yılında ilk çocuğumuz kızımız dünyaya gelince de Almanya’da kalmaya karar verdik. Daha sonra iki oğlumuz oldu. Üçü de üniversiteyi bitirdiler ve alanlarında çok başarılı işler yapıyorlar. Yani bu yüzden iyi ki Almanya’da kalmışım diyebilirim. Otelcilik Turizm mezunu olmam çok işime yaradı ve o zamanlar iş müsaadesi için beklemem gereken zamanı hiç beklemeden Kiel’in en iyi oteli olarak bilinen Hotel Maritim’de Aralık 1981’de işe başladım ve 1986’ya kadar çalıştım. Hotel Maritim’den ayrıldığım yıl ilk işyerim olan Restaurant Bosporos’u açtım ve daha sonra bir çok döner büfeleri ve dondurma dükkanları ve en son toptancılığına kadar devam ettirdiğim TURAN KOÇ GmbH’yı 2000 yılına kadar işlettikten sonra vatani görevimi gecikmeli de olsa Burdur’da, Bedelli Askerlik olarak 1 aylık temel eğitim yaptım. Geri döndüğümde tamamen yeni bir meslek öğrenerek kuyumcu dükkanımı (Juwelier27) 13 yıl kadar işlettim. Bu arada devamlı olarak sosyal ortamlarda ve derneklerin kuruluş ve yürütülmelerinde hep aktif görevler aldım. İntertürkspor Kiel, TGSH- Türkische Gemeinde, Kuzey Almanya Spor Birliği gibi birçok sivil toplum örgütlerinde yöneticilik yaptıktan sonra, şimdi de Kiel Türk İşadamları Birliği Başkanlığı.
*Sayın Başkan, diğer sorularımıza geçmeden önce, yaşadığınız Kiel kenti hakkında biraz bilgi verir misiniz? Tarihi, nüfusu, konumu, Türk sayısı, ekonomik gücü, Türkiye kökenli politikacılar, turistik yapısı, Türk işletmelerinin sayısı vb..)
T. KOÇ: Kiel o kadar büyük olmasa da, Schleswig-Holstein eyaletinin başkenti ve 40 senedir severek yaşadığım şirin bir şehirdir. Danimarka’ya sınır bir Liman şehri olduğu kadar, ayrıca turistik bir kent. Temiz ve güzel sahilleri ile Almanların yurt içinde tatil yapmak için en fazla tercih ettikleri Kiel’in 250.000 civarında nüfusu olan, savaşta büyük bir yıkım yaşamış ve tekrar eski haline getirmek için tarihi dokuyu korumak amacı ile çok yatırım yapılmış olan, Natonun Deniz Kuvvetlerinin üssü ve Meşhur Kanalın çıkış yeri olan stratejik bir şehir. Daha önceleri Almanya’nın en büyük gemi tersanelerinin olduğu ve bu vesile ile bizden üç kuşak önceki dedelerimizin, ninelerimizin, amcalarımızın tabiri caizse gurbetçi işçi/ Gastarbeiter olarak geldikleri ve dönemeyip ya da dönmeyip yurt edindiği bir Kuzey Almanya şehri. Biz Türkler olarak Alman vatandaşı olanlar ile Çifte vatandaş ve Türk vatandaşı olarak toplam 15- 16 000 civarında bir nüfusa sahibiz.
İŞADAMLARI BİRLİĞİ’NİN HEDEFİ 100 ÜYE
*Başkanlığını yaptığınız Kiel Türk İşadamları Birliği ne zaman, hangi amaçla ve nasıl kuruldu ? Şu anki üye sayınız kaç ve Birlik olarak ne tür faaliyetleriniz var, hangi projeler üzerinde çalışıyorsunuz?
T.KOÇ: Bir çok dernekte yönetimde bulunmuş ve işletme sahibi olarak da bir derneğe daha ihtiyaç olduğunu görüyordum ve dile getiriyordum. 2007 yılında bir çok arkadaş da benim bu fikrime sıcak bakınca kuruluşumuz gerçekleşti. TAB- Kiel e.V’yi ilk başkanımız Rahmeti Mustafa Akgül ( Çavuş) kardeşim ve diğer işletmeci arkadaşlarımızla bir araya gelerek kurduk ve hizmetlerimiz halen çoğalarak devam ediyor.
Şu an 70 üyemiz var ama biz sadece üye olanlar değil, olmayanlara da yardımcı olmaya çalışıyoruz. Üye sayımız da hızla artmakta.. Bu sene sonuna kadar 100 üye hedefi koyduk.
İlk önce amaç birbirimizi tanımak, fikir alışverişinde bulunmak, dilimizi ve kültürümüzü yaşatmak, bulunduğumuz şehirde ve ülkede ticareti geliştirmek için gerekli kurumlarla işbirliği yapmak; eğitimlerden yararlanmak ve yardımlaşmak başlıca amaçlarımızdır. Ana vatanımız Türkiye ile Almanya arasındaki ticareti de artırmak ve yeni imkanlar yaratmak da amaçlarımız dahilindedir. Bunun için Ticaret Ataşe’lerimizle devamlı fikir alış verişinde bulunuyoruz ve devlet teşviklerinden yararlamak için daha kısa yollardan gitme imkanları buluyoruz. En azından yol gösterici oluyor bizlere.
*İşverenler Birliği olarak Alman ve Türk makamlarından proje kapsamında yardım desteği almak için ne gibi girişimlerde bulundunuz, sonuç alınabildi mi?
T.KOÇ: Tabii bulunduğumuz bölgenin IHK/ Ticaret Odası’nın doğal olarak hepimiz üyesiyiz ve devamlı ilişki halindeyiz.
Projeler önümüzdeki günlerde gerçekleşecektir; çünkü bunun için uygun bir ofisimizin olması gerekiyordu. Biz de 2 ay önce ofisimizi açtık ve bu zamana kadar çektiğimiz yer sıkıntısını da aşmış olduk. Artık bilgilendirme toplantılarımızı kendi yerimizde yapabiliyoruz.
Önümüzdeki zamanda örnek aldığımız ve çok başarılı bulduğumuz TDU Berlin’in başkanı değerli abim Remzi Kaplan’la, iki Yönetim Kurulu bir araya gelip, birlikte hareket ederek güç birliği yapacağız. Kuzey Almanya’da bazı projeler gerçekleştireceğiz.
DERNEKLER BİRLİĞİ BÜNYESİNDE 6 DERNEK VAR
*Günümüze kadar tabii afetler, kimsesiz çocuklar, sokak hayvanları, eğitim gibi konularda Yardım Kurumları nezdinde veya direkt olarak hangi yardımlaşma kampanyalarına katılımlarınız oldu?
T.KOÇ : Bilindiği gibi Kiel’de bir Dernekler Birliği’miz var ve 20 seneye yakındır toplumsal olaylarda beraber hareket ediyoruz.
Bunlar şu an faaliyet gösteren ve kendi alanlarında başarılı derneklerdir.
Mesela:
Cebel Küçükkaraca başkanlığında-TGSH/ Türk Toplumu.
İsmail Hakkı Aşık başkanlığında- İntertürkspor.
Nejla Yılmaz başkanlığında- Veliler Birliği
Bekir Yalım başkanlığında- DİDİB Ulu Cami.
Nevzat Güçlü başkanlığında- Türk Ocağı/ Mevlana Camii.
Ve tabii benim başkanlığımda- TAB- Kiel
Bu 6 Derneğin Yönetim Kurulu temsilcileri ayda bir toplanarak bölgemiz, anavatanımız ve yaşadığımız ülke Almanya ile ilgili her türlü olaylarda beraber hareket ederek kararlar alıyorlar ve beraber uyguluyoruz. Maddi manevi üzerimize ne düşerse yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz.
Gençlerimize iş bulma konusunda veya çıraklık eğitimi gibi konulardada yardımcı oluyoruz.
Doğal afetlerde veya toplumsal yardımlaşmalarda hep beraber hareket ediyoruz.
Milli ve Dini bayramlarımızı beraber organize ediyor, masrafları beraber karşılıyoruz.
Gençlerimiz için çok önemli gördüğümüz ve yıllarca severek hizmet ettiğim İnter Türk Spor kulübümüze destek oluyor, sponsorlar buluyoruz.
Değerli dostum, Başkan İsmail Hakkı Aşık da işletmeci olarak bizim üyelerimiz arasındadır.
KORONAVİRÜS YARDIMLARI BAŞLADI
*Sayın Koç, Koronavirüs tedbirleri kapsamında iş yerini kapatarak maddi yönden mağdur olanlar için Schleswig-Holstein eyaletinde devlet yardımları başlatıldı mı acaba?
T.KOÇ: Evet, devlet işletmenin büyüklüğüne göre bir yardım paketi açıkladı. Biz de üyelerimizin nelere dikkat etmeleri konusunda danışmanlık yapıyoruz. Yardımlar başladı ama aşama aşama devam edecektir diye düşünüyoruz.
Tüm üyelerimizin bu teşviklerden yararlanmaları düşüncesiyle üyelerimiz arasındada bulunan Mali Müşavir’lerle doğru bilgilendirmeyi yaptık ve kendilerini uyardık.
İnşallah bu sıkı önlemler fazla uzun sürmez, yardımlar bir nevi sıkıntıları aşmaya yardımcı olsa da, devamı gelmezse bir çok arkadaşımız sıkıntıya girebilir. Tabii ki yardımlaşmanın yollarını arıyoruz. Hiç bir arkadaşımızı kendi kaderine terk etmeyeceğiz.
KİEL NİRE ANTAKYA NİRE ?
*”Kardeş Şehir” projesi kapsamında İşverenler Birliği olarak Kiel ile Türkiye arasında bu tür girişimler başlatmayı düşünüyor musunuz?
T.KOÇ : Kiel bu konuda müstesna bir durumda ve Türkiye’den iki tane şehirle kardeş şehir oldu. Biz Dernekler Birliği olarak iki şehir önermiştik. İkisiyle de kardeş şehir olmasına karar verildi. Samsun ve Antakya ile Kiel kardeş şehirdir ve karşılıklı ziyaretler, kültürel ve ekonomik alış verişler yetersiz olsa da devam ediyor. Bu konuda bizim de bir projemiz var, hayata geçtiğinde kamuoyuyla paylaşacağız.
*Üyelerinizin bilgi, görgü, mesleki tecrübe ve ticari işlevini geliştirme amacıyla başta Türkiye olmak üzere, 2020 faaliyet programınızda bazı dış geziler de var mı?
T. KOÇ : Evet, az önce bahsettiğim Projelerden birisi bu yönde olacak. İnşallah şu Corona sıkıntısını çabuk aşarız ve yeni Yönetim Kurulu seçimlerimizi yaptıktan sonra, sırası ile bilgilendirme toplantılarımızı ve Projelerimizi gerçekleştirmek için çalışmalarımıza devam ederiz.
Ben şahsen umutluyum. İleride, artık burada doğup büyümüş işletme sahibi gençlerle çok daha iyi işler yapacağız. Önümüzdeki seçimde gençlerle beraber önümüzün ve ufkumuzun daha açık olacağını görüyorum ve bu beni çok mutlu ediyor.
*Son olarak eklemek istedikleriniz ?
T.KOÇ: Şu an Başkonsolosumuz Yonca Sunel Hanım ve Ticaret Ataşemiz Uğur Özcan beyle çok iyi ilişkiler içindeyiz. Kendilerine de buradan teşekkürlerimizi iletmek isterim.
Siz duyarlı medya mensuplarımız da bizlere vermiş olduğunuz tanıtım amaçlı bu imkanlarla destek olduğunuz için, sizlere de teşekkürlerimizi bildiriyorum.