Almanya’nın Schleswig- Holstein Eyaleti’ne bağlı Elmshorn şehrinde 28 yıldır Uyum ve Danışma Merkezi olarak faaliyet yürüten Göçmenler Birliği’ni (EWB) SPD’li politikacılar ziyaret etti. SPD Pinneberg Bölge Başkanı Hans-Peter Stahl ile bölge meclis üyeleri Heidi Keck ve Elke Schreiber’den oluşan grup ziyarette EWB Başkanı Harun Öznarin ile görüşerek önemli sorunları dinlediler.
Gazetem.eu/ Özel
Politikacılar, uzun yıllardır mülteci veya işçi olarak Almanya’ya gelen göçmen kökenlilere uyum kursları, danışmanlık hizmeti ve çok sayıda projeyi başarıyla hayata geçiren EWB’nin çalışmaları hakkında bilgi alıp, fikir alışverişinde bulundular ve başarılı çalışmalarından dolayı Başkan Harun Öznarin’i kutladılar.
Öznarin, politikacılardan özellikle mültecilerin bürokrasi sorunlarını dile getirerek taleplerde bulundu. Almanya’ya gelen mültecilerin işlemlerinin yavaş yürüdüğüne, oturumların kısa süreli verilmesi ve çalışma izninin verilmemesinin mültecileri tembelleştirdiğine dikkat çeken Öznarin, “Başkan Yardımcım Hans-Jörg Mauch’a birkaç ay önce bir mülteci “Almanya’ya geldim ve çalışmamayı öğrendim” demiş. Bu cümle Pinneberg bölgesinde entegrasyon konusunda şu anda ters giden birçok şeyi özetliyor” dedi.
Öznarin, “Çünkü dünyanın dört bir yanındaki kriz bölgelerinden Almanya’ya gelen insanların çoğu Almanca öğrenmek istiyor ve çoğu ise çalışmak istiyor. Ancak bazen oturma izni bile almaları iki buçuk yılı buluyor. Bu da ancak bir uyum kursuna katılmanın ön koşuludur. Uyum kursları ise bir iş, mesleki eğitim veya bir eğitim kursu için ön şarttır. Halen hem yetişkin eğitim merkezlerinde, hem de ilçedeki diğer kurslarda da aşırı kalabalık mevcut.
Bu arada, pek çok kuruluş ve dernek entegrasyon kurslarının artık onlar için ekonomik değeri kalmadığı için kursları kapattı. Örneğin Elmshorn’da 2015/2016’da 7 kurs merkezi vardı, ancak şimdi EWB göçmen derneğinde ve yetişkin eğitim merkezinde sadece 2 tane var” açıklamasında bulundu.
Kurs için uzun süre beklemek sorun
Öznarin, oturma izni için uzun süre beklemenin, bir dil kursu için de uzun süre beklemenin ve ardından genellikle bir meslek veya okul yeterliliğinin tanınması için uzun süre beklemenin mülteciler arasında hayal kırıklığına yol açtığına dikkat çekti.
Öznarin, “Birçoğu da, Ukraynalı mültecilere kıyasla dezavantajlı hissediyor” diyerek mülteci sorunlarına dikkat çekti.
Bürokrasiyi düzene sokun:
Öznarin “Ukrayna’daki savaş planları alt üst etti. Örneğin Afganistan’dan gelen mülteciler, uyum kursuna kayıt olmanın ön koşulu olan oturma izni ve taahhüt belgesi için yıllarca beklemek zorundayken, Ukrayna’dan gelen mülteciler bu sertifikayı hemen alıyor. Ayrıca, “2015 veya 2016’da Afganistan veya Suriye’den gelenlerin birçoğunun şimdi vatandaşlığa alınmış olması gerekirdi. Ukrayna krizi nedeniyle tüm bunlar yaklaşık 18 ay ertelendi” dedi.