Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1915 Çanakkale Köprüsü’nü açtı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu Açılış Töreni’nde konuştu. Erdoğan, köprünün geçiş ücretini 200 TL olarak açıklarken ilk hafta geçişlerin ücretsiz olacağını duyurdu.

1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu Açılış Töreni yapıldı.

‘Dünyanın en uzun orta açıklıklı köprüsü’ unvanına sahip 4 bin 608 metre uzunluğundaki 1915 Çanakkale Köprüsü ile iki kıta arasındaki yolculuk süresi 6 dakikaya düşecek.

Açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

– Sayın Güney Kore Başbakanı, sevgili Çanakkaleliler, değerli misafirler bu tarihi günde sizleri en kalbi duygularımla muhabbetle selamlıyorum. Çoşkunuz coşkumuzdur. Binlerce yıl boyunca farklı medeniyetlerin, kültürlerin toplumların gözbebeği olmuş Çanakkale yepyeni bir geleceğe kucak açıyor. Boğaza taktığımız yakut bir gerdanlık olarak gördüğümüz 1915 Çanakkale Köprüsü açılışı için bir aradayız.

– Biz de Peygamber yoldaşı şehitlerimize layık olabilmek için çalışıyoruz, mücadele ediyoruz. 1915 Çanakkale Köprüsü’nü büyük ecdada ithaf ediyoruz. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün ülkemize milletimize şehrimize tüm insanlığa hayırlı olmasını diliyorum. Bu köprümüz de tıpkı 15 Temmuz Şehitleri köprüsü, Fatih Sultan, Yavuz Sultan Köprüsü, Marmaray, Avrasya Tüneli ve şimdi de işte burada Çanakkale’de 6. köprüyü açıyoruz. 140 yıl önce Sultan Abdulhamit Han o köprülerin eskiz çalışmalarını yapmıştı.

– 1915 Çanakkale Köprüsü her bir teknik özelliğiyle farklı anlamlar taşıyor. Cumhur İttifakı olarak bunu açmak bize nasip oldu. 1. Dünya Savaşı’nın en kanlı, en ibretlik en canhıraş mücadelelerine sahne olan Çanakkale’de deniz zaferini kazandığımız yılı, kule yüksekliği 318 metrede Mart’ın 18’ini ifade ediyor. Orta açıklığı uzunluğu 2023 metre ise Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılının remzi işaretidir. Ecdadımız bir asır önce burada ‘Çanakkale Geçilmez’ sözünü kanıyla tarihe nakşetmiştir. Haçlı-Hilal mücadelesiydi. Ecdadımız kınalı kuzularıyla Gazi Mustafa Kemal’in riyasetiyle, Seyit Onbaşılarla, ‘Çanakkale Geçilmez’ demiş; burada tarih yazmıştır. Onların torunları olarak bugün buradayız. İnşa ettiğimiz bu köprüyle ecdadın mirası aynı mesajı mühendisliğin ve teknolojinin imkanlarıyla tarihe yeniden kazıdık.

KORE İLE TİCARET HEDEFİ 20 MİLYAR DOLAR

– Kore herhangi bir anlaşma, şu bu yokken bizim büyüklerimiz ne yaptılar Kore’de savaşa gittiler. Orada şehit olanlar oldu. Kore’ye gittiğimizde şehitlerimizin kabristanını ziyaret ederiz. Bunlar sıradan değil aşktır. Aşk kişinin sevdiğinde yok olmasıdır. Kore ile attığımız bu adımlar ticaret hacmimizi inşallah 20 milyar dolara çıkaracağız. Türkiye’nin Türk milletinin istediğinde başaramayacağı hiçbir şey olmadığını dosta düşmana gösteriyoruz.

– Burada sadece bu köprüden bahsetmiyoruz. İstanbul’u Tekirdağ’a ve Çanakkale üzerinden Balıkesir’e bağlayacak dev bir ulaşım projesi var. Köprüyle birlikte Malkara’dan Çanakkale’ye uzanan 101 kilometrelik otoyolunun da açılışını gerçekleştiriyoruz.

– Burası saatlerce feribot sırası beklenen 1.5 saatte karşıya geçilebilen bir yerdi. Şimdi aynı yolculuk sadece 6 dakikada tamamlanacak. Nereden nereye… Köprümüzün temelini 4 yıl önce yine bir 18 Mart günü attık. Firmalarımız Güney Koreli iş ortaklarıyla kolları sıvadı 740 iş makinasının geceli gündüzlü çalışmasıyla söz verdiğimiz tarih olan bugünkü açılışa hazır hale getirdik.

GEÇİŞ ÜCRETİ 200 TL OLACAK, İLK HAFTA ÜCRETSİZ

– Garantili işletme döneminde bile kamuya kaynak aktarmaya başlayan bu eserleri sonrasında uzun yıllar boyunca devlete kazanç sağlamayı sürdürecek. Bütçeden tek kuruş çıkmadan 10 milyar Euro’luk bir yatrımla tamamlanarak 200 binn kişiyi istihdam eden İstanbul havalimanı daha ilk yılında garanti yolcu sayısını aşarak kamuya 22 milyon Euro ilave gelir getirmiştir. Bu modelle peşin parayla zaten yapamayacağımız bütçe imkanlarıyla da bitirmesi uzun vakit alacak projeleri kısa sürede ve taksitle milletimizin hizmetine sunuyoruz. Hataneleri böyle yapıyoruz, yolları böyle yaptık, yapıyoruz yapmaya devam edeceğiz.

– Küresel ekonomik sistemin yeni baştan düzenlendiği şu dönemde ülkemizin ; yatırım, insan gücü, üretim ihracat potansiyeliyle öne çıkmasında bu projelerin payı çok yüksek.

– 1915 Çanakkale Köprüsü’nde otomobil geçişleriyle alakalı fiyatı 200 lira olarak belirledik. 1 hafta ücretsiz olacak. 1 hafta ücretsiz, ondan sonra 200 lira. Yap işlet devret ve yüklenici firma buradan aldığı parayla buradaki aylık yıllık bedel eğer onun aleyhineyse onu bizler devletin kasasından biz ödeyeceğiz.

ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ GEÇİŞ ÜCRETİ NE KADAR?

2022 yılından itibaren 11 yıl boyunca özel şirket tarafından işletilecek Çanakkale Köprüsü’nden tek taraflı geçiş ücreti 200 TL (15 Euro+KDV) olarak belirlendi. 18-25 Mart 2022 günleri arasında köprü geçişleri ücretsiz olacak. Ayrıca geçiş ücretine her yıl zam yapılacak.

22 Eylül 2021 tarihinde NTV’ye konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Şu anki mevcut gemi tarifesine göre otomobillerden 85 lira bir ücret alınıyor. Buna göre köprü açıldığında da geçiş ücreti 15 euro olacak” ifadelerini kullanmıştı.

ÇANAKKALE FERİBOT ÜCRETLERİ NE KADAR?

Çanakkale’de Avrupa ile Asya kıtaları arasında çalışan feribotlardan, araca göre farklı ücret alınırken, araçtaki yetişkin yolculardan kişi başı 6,5 TL alınıyor. Feribot seferlerinde ‘günübirlik’ yani çift yönlü otomobil geçiş ücretleri şöyle:

Çanakkale-Kilitbahir: 95 TL

Çanakkale-Eceabat: 107 TL

Gelibolu-Lapseki: 107 TL

MİLLİ GELİRE 2.4 MİLYAR EURO KATKI SAĞLAYACAK

Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti:

– Türkiye orta açıklığı itibariyle dünyanın en uzun köprüsüne sahip Japonya’yı geride bırakarak bu alanda ilk sıraya yerleşti. Orta açıklık uzunluğu bakımından dünyadaki ilk 10 köprünün 3’ünün ülkemizde olduğunu hatırlatmak isterim. Marmaray’ı otoyollarıyla köprü, tünelleriyle otoyol projemizin bugün açılışını yapacağımız kısmın 2.5 milyar Euro’luk bir yatırım bedeline sahip. Bu 2.5 milyar Euro bize ne kazandıracak. Sadece zamandan, akaryakıt tüketiminden, ve karbon salınımı azalışından kazancı yıllık 415 milyon Euro. Şehirlerimiz arasında güvenli, konforlu, hızlı bir şekilde yapılacak seyahatin kolaylığına rahatlığına, huzuruna değer biçilir mi?

– Yapılan hesaplamalar bu projenin ekonomimize üretimde 5.3 milyar Euro, istihdama 118 bin kişi, milli gelirde 2.4 milyar Euro ilave katkısının olacağına işaret ediyor.

– Avrupa ve Asya kıtalarını daha önce İstanbul’da yaptığımız 3 köprü ve denizin altından iki geçişle birleştirmiştik. İki kıtayı şimdi 6. defa birleştiren 1915 Çanakkale Köprüsü’nün hangi zorluklar aşılarak, hangi gayretler sarf edilerek inşa edildiğinin belgesel haline getirilen hikayesini bu akşam TRT’de seyredebilirsiniz.

TÜRKİYE, KÖİ PERFORMANSINDA AVRUPA 3’ÜNCÜSÜ

– Projesinden, finansmanına, inşaatından işletmesine kadar bu güzel eserin ülkemize kazandırılmasında emeği geçen herkese şahsım milletim adına teşekkür ediyorum. Çok emek sarf ettiler. Artık Çanakkale şehitlerimizin aziz hatırlarını sadece mezar taşlarında, sadece anıtlarda, müzelerde değil işte bu abide eserin tüm görkemiyle boğazın üzerinde de yaşatacağız.

– Köprümüz yap işlet devret modeliyle inşa ettiğimiz en son eser. İnşallah devamı gelecek. Bu modelin 30 yıllık bir geçmişiyle olmakla birlikte en başarılı örnekleri bizim dönemimizde gerçekleşmiştir. Kamu özel işbirliği modeli performansında Avrupa’da 3. dünyada 13. sırada yer alıyoruz

– Asya ve Orta Doğu ülkelerinde kamu özel işbirliği projeleri oldukça yaygın. Türkiye bu yöntemle sadece ulaştırma sektöründe son 20 yılda 37.5 milyar dolarlık yatırımı hayata geçirmiştir. Yani kendi kasamızdan değil, dışardan getirmek suretiyle bunu başarmıştır. Bu dönemde yaptığımız projelerin milli gelire katkısı 395 milyar dolar. Üretime katkısı 838 milyar dolar. İstihdama katkısı 1 milyon kişi. Şayet aynı yatırımları bütçe kaynaklarıyla yapmaya kalksaydık yıllar boyunca beklememiz gerekecekti.

– Kıtaları birleştirerek gönülleri yakınlaştırdık. Buradaki gibi stratejik öneme sahip yüksek bütçeli projeleri kamu özel işbirliğiyle kısa sürede tamamlayarak hizmete açtık. 2053 vizyonumuzdaki altyapı projelerin altyapı projelerin önemli bir kısmını da aynı modelle gerçekleştirmeyi düşünüyoruz.

“YÜZYILIN DESTANINI BUGÜNLERE TAŞIDI”

Asya ile Avrupa kıtalarını Çanakkale Boğazı’nda ilk kez birbirine bağlayan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün açılışında konuşan Adil Karaismailoğlu, proje sayesinde Türkiye’nin yatırımda, üretimde, ihracatta, istihdamda dünyanın en büyükleri arasına girmeye bir adım daha yaklaştığını söyledi.

Karaismailoğlu, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün Çanakkale Destanı’nın hatırasına yakışan bir abide, şanlı Türk tarihine mühür vuran bir şaheser olduğunu kaydederek, köprünün mimari tasarımı ve teknik özelliklerinin, yüzyılın destanını bugünlere taşıdığını anlattı.

“Enlerin, ilkerin ve rekorların projesi” olarak Türkiye’nin simge yapılarından birinin bugün milletiyle buluştuğunu aktaran Karaismailoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanım, ortada büyük bir resim var: Büyük ve güçlü Türkiye resmi. Liderliğinizde, hayata geçen tüm yatırımlar ve ortaya çıkan tüm eserler tek tek bu resme vurulan fırça darbeleridir.” diye konuştu.

“PEKİN’DEN LONDRA’YA UZANAN TİCARET YOLUNA KATKI SAĞLAYACAK”

Bakan Karaismailoğlu, otoyolun ve köprünün hizmete girmesiyle Trakya ile birlikte, Batı Anadolu ve Ege’nin, hatta Batı Akdeniz Bölgesi’nin, ulaşım, üretim, sanayi, ticaret, turizm ve hizmet sektörünün çok daha canlanacağını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü.

“Bu proje, Pekin’den Londra’ya kadar kesintisiz uzanan ticaret yoluna katkı sağlayacak. Otoyolumuz mevcut yola kıyasla 40 kilometrelik kısalma sağladı. Feribotla saatler süren Çanakkale Boğazı’ndan geçiş süresi artık sadece 6 dakika. Yapım çalışmalarında gösterilen üstün başarı ile projemiz 1,5 yıl önce tamamlandı. Sadece bu proje dahi kamu-özel iş birliği ile yapılan yap-işlet-devret projelerinin ne kadar faydalı olduğunu küresel çapta gösteren güzel bir örnektir.”

“ÜLKEMİZE VE DÜNYADA YENİ TEKNİK ATILIMLARA İLHAM VERECEK”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, Türkiye’nin “küresel lojistik üs” olma hedefine ulaşırken günlük sığ siyasi tartışmaların aksine, vizyon sahibi olmayı gerektiren ulaştırma ve altyapı yatırımlarıyla 2053 vizyonunun gerekli altyapısının şimdiden hazırlandığını söyledi.

Karaismailoğlu, ulaşım ve altyapıdaki amaçlarına değinerek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Amacımız; ülkemizin rekabet gücüne ve toplumun yaşam kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunan, güvenli, ekonomik, konforlu, çevreye duyarlı, kesintisiz, dengeli, akıllı ve sürdürülebilir bir ulaştırma sistemidir. Hedeflediğimiz yeni Türkiye fotoğrafını daha da netleştirdik. Bütünsel kalkınma odaklı, mobilite, dijitalleşme ve lojistik dinamikleriyle şekillenen, yeni, etkin ve dünyayı bu coğrafyaya entegre etmeyi hedefleyen iddialı bir sürecimiz var ve bu süreci ulaşımın her modunda, liderliğinizde başarıyla yönetiyoruz. 1915 Çanakkale Köprüsü hem ülkemizde hem de dünyada yeni teknik atılımlara da ilham verecektir.”

DÜNYANIN EN UZUN ORTA AÇIKLIKLI KÖPRÜSÜ

Özellikleri itibarıyla “simgelerin köprüsü” olarak anılan, mühendisliğindeki detaylarla öne çıkan “dünyanın en uzun orta açıklıklı köprüsü” unvanına sahip 4 bin 608 metre uzunluğundaki 1915 Çanakkale Köprüsü ile iki kıta arasındaki yolculuk süresi 6 dakikaya düşecek.

Malkara-Çanakkale Otoyolu ve 1915 Çanakkale Köprüsü ile Marmara ve Ege bölgelerindeki limanlar, demir yolu ve hava ulaşım sistemlerinin kara yolu ulaşım projeleriyle entegrasyonu sağlanacak, bu bölgelerde ekonomik gelişime ve sanayinin ihtiyaç duyduğu dengeli bir planlama ve yapılanmanın oluşturulmasına imkan sunulacak.

“En”lerin projesi olarak anılan köprünün ana kablosunda dünyanın çevresini 4 kez dönebilecek 162 bin kilometrelik tel kullanıldı. Kule kesonları alan olarak kıyaslandığında bir futbol sahası büyüklüğünü kapsarken köprüde kullanılan 227 bin metreküplük beton ile 100 metrekarelik 5 bin 900 adet dairenin yer aldığı 25 bin nüfuslu bir ilçe kurulabiliyor.

Köprünün 2 bin 23 metrelik orta açıklığı Cumhuriyet’in 100’üncü kuruluş yıl dönümünü, 318 metrelik çelik kuleleri de Çanakkale Deniz Zaferi’nin kazanıldığı 18 Mart 1915’i sembolize ediyor. Kırmızı-beyaz renge sahip kulelerin Türk bayrağını temsil ettiği proje, 334 metreye ulaşan kule yüksekliğiyle dünyanın en yüksek kulelerine sahip asma köprüsü unvanına sahip.

Kaynak:Habertürk

https://www.haberturk.com/son-dakika-cumhurbaskani-erdogan-1915-canakkale-koprusu-nu-acti-3380132-ekonomi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir