Her yıl 12 Mayıs günü „Dünya Hemşireler Günü“ olarak dünyanın her yerinde onları, yaptıkları kutsal işi onurlandırmak için kutlanır.
Almanca’da „Tag der Pflege“, yani „Hasta Bakım Günü“ hastabakıcılara vurgu yapmaktır ve ana amaç bizde hastabakıcılar yerine hemşireler denmesi üzerinde durmakta fayda vardır. Hemşire, Almanca’da eski adı ile Krankenschwester bugünlerde kullanılan tabiri ile Gesundheits- und Krankenpfleger olarak geçer. Hastabakıcılık ise daha çok Altenpfleger olarak geçer. Kısacası ihastabakıcılık ile hemşirelik iki farklı meslek grubu olduğu kadar öğrenim süreleri ve ders konuları, içerikleri arasında farklılıklar vardır. Neden bizde ikisi aynı kaba konulup çorba yapılmış şahsen ben anlayamıyorum. Dünya Hemşireler Günü’nün 12 Mayıs’ta kutlanmasının bir diğer nedeni ise, hemşireliğin ve hastabakıcılığın öncüsü, temsilcisi olarak kabul edilen ve adı çeşitli ülkelerdeki hastanelere verilen Florance Nightingale’in doğum günü olmasıdır. Birçok ülkede bugün 6-12 Mayıs tarihleri arasında tam bir hafta boyunca kutlanılır. Örneğin ABD’de ve Kanada’da bu hafta „Ulusal Hemşirelik Haftası“ olarak kutlanır.
Özellikle içinde bulunduğumuz bu Coronalı günlerde dünya çapında bu mesleği icra edenlerin nasıl kahramanca görevlerini yapmaya çalıştıklarına, nice hayatı kendi hayatlarını ortaya koyarak kurtardıklarını takdir edersiniz. Özellikle dünya genelinde virüsten hayatını yitirenlerin yarıdan fazlasının hasta ve yaşlılar oldukları göz önünde bulundurulduğunda, bunların bakımlarından doğrudan sorumlu olan veya adları bunların hemen yanında anılan hemşireler ve hastabakıcılar bence toplum genelinde hak ettikleri ilgi ve saygınlığı maalesef yeteri kadar elde edemediklerini düşünüyorum. Yakınıyor gibi gözükmek istemem ama devletin hemen her ekonomik alanda her branşa o denli maddi yardımlarda bulunmasına rağmen haftalardır 1500 €’luk ikramiye için yürütülen tartışmalar utanç verici. Bu insanlarla dayanışmada bulunmak, kuru bir alkışla teşekkür etmekle yetinmek isteyenlere küçük tavsiyem, yarın bir gün sizin de yaşlılarınız olacak, hastalarınız olacak, sizin hemen yanı başınızda onlara kim bakacak, kim onlarla ilgilenecek. ? Yine bu insanlar!.. Sonlarken bu meslekteki akıl almaz personel eksikliğine de değinmek istiyorum. Tabii ki mesleği cazip hale getirmek gerekir. Farklı çalışma koşullarından önce daha iyi kazanç, öğrenim süresinin kısa ve öz tutulması, göçmen kökenli personel yerine sivil hizmetler bu alana kaydırılabilir, toplumsal duyarlılığı arttıracak medya alanında yayınlarla bilinçler açılıp aydınlatılabilir, gençlere çekici bir meslek seçimi konusunda okullarda öğretmenlerle ortak projeler geliştirilebilir vs. Yeter ki istensin, istenirse çözülmeyecek sorun yok. Almanya bu son Corona krizi ile dünya çapında sağlım bir sağlık sistemi olduğunu dosta düşmana ispat etti. Ama bunun ezici yükünü doktorların hemen peşi sıra hemşirelerin ve özellikle hastabakıcıların çektiğini görmek ve bir an önce buna karşı yeni, kalıcı, etkili politikalar üretmek gerekmektedir.Bu vesile ile sevgili meslektaşlarımın bu güzel ve anlamlı gününü kutlar hepsine sıhhat, sabır ve kolaylıklar dilerim.
Yazar Esma Arslan / 12.05.2020