CHP Hamburg ve Schleswig-Holstein Birliği bir önceki dönem başkanı, iş insanı Erol Buldak, davetli olarak gittiği FC St. Pauli – Leipzig Bundesliga karşılaşması vesilesiyle hem kulübün tarihçesini hem de izlenimlerini kaleme aldı.
GAZETEM/HAMBURG
İşte Erol Buldak’ın o yazısı:
BUGÜN GÜNLERDEN ST. PAULI
Almanya’nın hemen her kulübünde aşırı sağcı ve yabancı düşmanı taraftarlara rastlanırken, bu tür taraftarlar St. Pauli’nin kapısından bile geçemiyor. Zira, kulübün taraftarlarının ve sempatizanlarının tamamı sol görüşlü. Bu durum, Hamburg’da yaşayan yabancılar açısından elbette ki gurur verici. Ancak yabancı nüfusun FC St. Pauli futbol takımına verdikleri destek çok yetersiz.
2000’li yılların başından itibaren maçlarını adeta kaçırmadığım takımı tekrar izleme fırsatı buldum. Şehirdeki atmosfer ve seyirci tezahüratları gerçekten görülmeye değerdi.
114 YIL ÖNCE KURULDU
1910 yılında Hamburg’un bir semti olan St. Pauli’de kurulan FC St. Pauli kulübü, stadyum ismini, 13-15. yüzyıllar arasında ticari bir örgütlenme olan Hansa Birliği döneminde, şehri çevreleyen surlardaki bir kapı olan Millerntor Kapısı’ndan almaktadır. Kahverengi-beyaz renkli formaya sahip kulüp ve taraftarları, toplumsal olaylar karşısındaki tutumları nedeniyle dünyaca biliniyor ve tanınıyor.
Futbolcular sahada sadece mütevazı başarılar elde etmiş olsalar da, kulüp kendine özgü sosyal kültürüyle geniş çapta tanınmaktadır ve ülkenin “kült” kulüplerinden biri olarak geniş bir popüler takipçi kitlesine sahiptir. Bu kitlenin etkisi artık Almanya’nın dışına da yayılmıştır. FC St. Pauli taraftarları, aşırı sol siyasete verdikleri destekle tanınmaktadır.
St. Pauli maçlarını, yaklaşık 29.546 seyirci kapasitesine sahip olan Millerntor-Stadion’da oynamaktadır. Geçtiğimiz pazar günü oynanan FC St. Pauli – Leipzig karşılaşmasında 29.251 seyirci vardı. Maç, her iki takımın karşılıklı olarak kaçırdığı fırsatlar sonucu golsüz beraberlikle bitti. Geçtiğimiz sezon 2. Bundesliga’da şampiyon olarak Bundesliga’ya çıkan St. Pauli, ilk puanını da Leipzig’e karşı almış oldu.
Saha içinde centilmenlik üst seviyedeydi. Hakem üçlüsü tartışmalara meydan bırakmayacak şekilde güzel bir yönetim sergiledi.
SAHAYA ÇIKIŞ VE GOL ŞARKISI
Futbol takımıyla ilgili diğer bilgilere değinecek olursak; tribünlerinde Che Guevara, Marx ve kuru kafa (korsan simgesi) posterlerinin yanı sıra, metal müzik gruplarından AC/DC’nin “Hells Bells” şarkısı eşliğinde sahaya çıkıyorlar. Atılan her golden sonra ise Blur’un “Song 2” adlı şarkısı çalınıyor. İşsiz birinin de banka müdürüyle yan yana bira içerek maç izleyebildiği St. Pauli’nin bu kendine özgü yapısını belirleyen bir diğer faktör ise, semtin kurulu olduğu yer. Almanya’nın en büyük liman kenti Hamburg’da, denizcilerin de ilk uğrak yeri olan eğlence merkezinin bulunduğu bu semtten böyle renkli bir taraftar grubunun çıkması oldukça sevindirici.
Maç sonrası basın toplantısı ise anlatılmaya değerdi. Her iki teknik direktörün rakiplerini överek söze başlamaları ve basın mensuplarının tüm sorularına cevap vermeleri çok kıymetliydi.
Almanya’da FC St. Pauli Görme Engelli Futbol Takımı, 2024 yılının şampiyonu olmuştur. Bu başarılarından dolayı onları kutluyorum.
Ayrıca başta FC St. Pauli Kulüp Başkanı Sayın Oke Göttlich ve Teknik Direktör Sayın Alexander Blessin olmak üzere, davet ve misafirperverliklerinden dolayı emeği geçen herkese sonsuz teşekkür ediyorum.