Fırçasıyla kimi zaman Mustafa Kemal Atatürk’ü Nazım Hikmet’i Deniz Gezmiş’e Gezi’nin masum çocukları Berkin Elvan, Ethem Sarısülük, Ali İsmail Korkmaz’a dokunan kimi zamanda Hamburg’un fırtınalarını tuvaline taşıyan halkın ressamı Hüseyin Varol.
Resime yeteğini çocuk yaşlarda başlayan Varol, 1995 yılında artık profesyonel ressam olarak yoluna devam eder. Bugüne kadar 18’i kişişel, 2’side Enternasyonel olmak üzere 20 sergi açar.
Resim çizmediği zamanlarda sahibi olduğu Altona semtindeki Bahrenfelderstr. 183 adresindeki Paper Shop-Kırtasiye genç ressamlara kapısını açar, çocuklara özel ders verir.
Ama Hüseyin Varol’u Hüseyin Varol yapan özellikle toplumsal olaylara karşı çizgidi resimlerdir. Cinayete kurban giden Özgecan Arslan, sanatçı Tarık Akan, Sivas katilamı, Artvin Doğa katliamı gibi insanlığın yüreğinde derin izler bırakan insan ve olaylara fırçası ile tepkisini koyar.
“Sanat, toplum için olmalıdır ve topluma bir şey vermelidir. Resim para için değil toplum için yapılır ” diyen Hüseyin Varol’a Nazım Hikmet’in ünlü ressam Abidin Dino’ya sorduğu gibi “Mutluluğun resmini yapabilir misin?” diye soruya şu şekilde yanıt verdi: “ Mutluluğun resmini çizmek için henüz bir şey görmedim. Aslında mutluluğu resim etmek zor diye sormuş Nazım Hikmet, Abidin Dino’ya sanırım. Aradan geçen yıllara rağmen hala zor demekki.”