Hamburg Hamburg Olalı Böyle Coşku Görmedi

Almanya’nın liman kenti Hamburg’da, TGH (Hamburg Türk Toplumu) bahçesinde düzenlenen geleneksel 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlaması, 27 Nisan Cumartesi günü 8 bin kişilik rekor bir katılımla gerçekleştirildi. Hamburg Belediye Başkanı Dr. Peter Tschentscher’in de bir konuşma yaptığı etkinlikte, Muavin Konsolos Mehmet Macit, Eğitim Ataşesi Lütfi Dede, Din Hizmetleri Ataşesi Osman Dikeç, Çalışma Ataşesi Hasan Basri Arıcı, Ticaret Ataşeleri Pelin Ferah ve Yıldız Onur da hazır bulundu. Başkonsolos Emine Derya Kara, Lübeck’teki kutlama programına katıldı.

Haber: Mehmet Atak / Fotoğraflar: Rıza Atamtürk, Kadir Taçgın ve Hamburg Haber

Hamburg Türk Toplumu ve diğer sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte toplam 43 dernek ve 13 sponsor firmanın destekleriyle gerçekleştirilen bu yılki Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, TGH’nin Hospitalstr. 111 adresindeki bahçesinde büyük bir coşku içinde kutlandı. Bahçedeki standların çeşitliliği, yiyecek ve içecek bölümleri, çocuklar için oyun alanları, polis araçları, itfaiye ve ilk yardım ekipleriyle birlikte çocukların şiir, farklı yörelerden halk oyunları ve çocuk şarkıları, katılan çocuklara ve velilere unutulmaz anlar yaşattı.

Geçen yılki etkinliğe 5 bin kişi katılmışken, bu yıl katılımın 8 bin kişiye ulaştığı açıklandı. Bu artışın nedeni, etkinliğin daha geniş kapsamlı ve çeşitli bir içeriğe sahip olmasıydı.

Hamburg Türk Toplumu (TGH) Başkanı Murat Kaplan’dan Önemli Mesajlar

Hep bir ağızdan söylenen İstiklal Marşı’nın ardından, açılış konuşmasını TGH Başkanı Murat Kaplan yaptı. Kaplan konuşmasında şunları söyledi:

“Sevgili çocuklar, Sayın 1. Belediye Başkanımız Dr. Peter Tschentscher, Sayın Muavin Konsolosumuz Mehmet Macit, Sayın Eğitim Ataşemiz Lütfi Dede, değerli konuklar,

Bugün, Türkiye’nin tarihinde çok özel bir yere sahip olan, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Gazi Meclis’e sunduğu ve milli egemenliğin ilan edildiği, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlamanın gururunu yaşıyoruz. Aynı zamanda dünya genelinde barış ve kardeşlik mesajını taşıyan bir bayramı kutlamanın sevincini paylaşıyoruz.

Bugün sadece bir bayramı değil, aynı zamanda geleceğimizi, umutlarımızı ve değerlerimizi temsil eden genç nesillerin önemini kutluyoruz. Çocuklarımız yarının liderleri, bilim insanları, sanatçıları ve siyasetçileri. Onlar geleceği inşa edecek olan kıymetli taşlar.

Bugün, tüm çocuklarımıza seslenmek istiyorum: Sizler, hayallerinizi gerçekleştirebilecek güce sahipsiniz. Dünyayı daha iyi bir yer yapacak olan değişimin ve ilerlemenin temsilcilerisiniz. Potansiyelinizi keşfedin, eğitiminizi asla ihmal etmeyin ve başarıya giden yolda azimle ilerleyin. Unutmayın ki, sizler büyük bir güce sahipsiniz: Bilgi ve sevgi.

Bugün ayrıca, birlik ve beraberlik ruhunu güçlendiriyoruz. Farklılıklarımızı zenginlik olarak görmeli, birbirimize destek olmalı ve dayanışma içinde olmalıyız. Katılan tüm derneklere, Eğitim Ataşeliğimizin öğretmenlerine, Altona Belediyesi’ne, sponsorlarımıza ve 23 Nisan Çalışma Grubu’na teşekkür ediyorum.

23 Nisan’ı 2019’dan beri bu açık formatta düzenliyoruz. Konsept her yıl daha popüler hale geliyor ve bu da fikrin doğruluğunu kanıtlıyor. Gelecekteki hedefimiz, bu organizasyonu “23 Nisan Derneği” olarak yasal bir yapıya dönüştürmek. Vizyonumuz, bu çocuk festivalini bir gün Hamburg Belediye Binası’nın önünde düzenlemek.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı bir kez daha kutluyor, Mustafa Kemal Atatürk’ü ve Gazi Meclis’i minnetle anıyoruz. Ayrıca dünya genelinde barış ve kardeşlik mesajını taşıyan Enternasyonal Çocuk Bayramı’nı da kutluyor, sevgi ve umut dolu nice yıllar diliyorum.”

Hamburg Eyalet Başbakanı Tschentscher’dan Teşekkür

Hamburg Eyalet Başbakanı Dr. Peter Tschentscher, etkinlikte yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: “Böyle özel bir günde davet ettiğiniz için teşekkür ediyorum. Hamburg’da 100 binden fazla Türk yaşıyor ve birçoğunun Türkiye ile bağları var. Ancak artık biliyoruz ki burada yaşayanlar buradan ayrılmayı düşünmüyorlar. Bu nedenle Hamburg’a sağladıkları katkılardan dolayı Türk halkına teşekkür ediyorum.” Tschentscher ayrıca, özellikle çocuklar için eğitim alanında sağlanan fırsatları, okul öncesi ailelere sunulan kolaylıkları ve öğrenciler için getirilen ücretsiz seyahat gibi yenilikleri katılımcılarla paylaştı.

Muavin Konsolos Mehmet Macit ve Eğitim Ataşesi Lütfi Dede’nin günün anlam ve önemi üzerine yaptıkları konuşmaların ardından, sahne çocuklara bırakıldı. T.C. Eğitim Ataşeliği ve 43 kuruluşun katılım sağladığı, CDU, SPD, FDP ve Yeşiller Hamburg’un da stand açtığı etkinlik programı yaklaşık 5 saat sürdü. Organizasyon Komitesi’nde Turgut Duman, Sümbül Tarakçılar, Şenay Gemici, Ertaş Akçelik, Emin Sağlık ve Rakip Ayhan yer aldı.

104 Yıllık Tarih ve TGH’nin Rolü

Atatürk’ün 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışı nedeniyle bu günü Türk çocuklarına armağan ettiği Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104. yıldönümünde, 8 bin gurbetçinin katılımıyla kutlanan bu özel bayram, Hamburg’da yaşanan en canlı bayramlardan biri olarak tarihe geçti. TGH’nin öncülüğünde ve Eğitim Ataşeliği’nin de destekleriyle gerçekleşen bu önemli bayram vesilesiyle, Prof. Hakkı Keskin’in Hamburg’daki sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte 28 yıl önce temelini attığı Hamburg Türk Toplumu’nda başkan olarak görev yapan Prof. Hakkı Keskin, Nihat Ercan, Hüseyin Yılmaz, Nebahat Güçlü, Mesut Sipahi, Murat Kaplan ve diğer yöneticilere şükranlarımızı sunuyoruz.

Başkan Murat Kaplan’dan Etkinlik Sonrası Teşekkür

Etkinlik sonrasında TGH Başkanı Murat Kaplan, Facebook’ta teşekkür mesajı yayınladı. Mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Sayın anneler, babalar, teyzeler, amcalar, sevgili büyükler, komşular, Ankaralılar, Edirneliler, Karslılar ve Türkiye’nin her vilayetinden gelenler, Hamburglular, Altonalılar, Bergedorflular, Fenerbahçeliler, Beşiktaşlılar, Galatasaraylılar, HSV’lılar, St. Paulililer ve adını anamadığım tüm takipçiler. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı hep birlikte çocuklarımız için hazırladık ve kutladık. Her şey çocuklarımız için. Sonsuz teşekkürler!”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir